Anadolu, bir kez daha California'ya taşınıyor

Amerika'da yaşayan Türkler tarafından bu yıl ikincisi düzenlenecek olan Anadolu Kültürleri ve Yemek Festivali, şimdiden Türkleri ve Californialıları h

Amerika'da yaşayan Türkler tarafından bu yıl ikincisi düzenlenecek olan Anadolu Kültürleri ve Yemek Festivali, şimdiden Türkleri ve Californialıları heyecanlandırıyor. Geçen yıl birincisi düzenlenen ve Amerikalılara Türk kültürüne dair renkli manzaralar sunan festival, bu yıl yeni etkinliklerle 6-9 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Anadolu Kültürleri ve Yemek Festivali, Kaliforniyalıların gönlünü bir kez daha fethetmek için geri dönüyor. Kültürler arası diyalogu geliştirmek için Amerika'da yaşayan Türkler tarafından Los Angeles'ta kurulan Pacifica Institute'ün organize edip ev sahipliği yaptığı festival Türkiye'nin zengin tarihini, kültürünü, müziğini ve ünlü mutfağını Amerika'nın Batı kıyısına taşıyor. İlki geçen yıl yapılan festival, bu yıl 6 - 9 Mayıs 2010 tarihleri arasında, Los Angeles'ın güneyindeki Orange County'de, Irvine şehrinin sınırları içerisinde yer alan Great Park'da yapılacak.

Festivalde, her şehrin iki ve üç boyutlu dekorları arasında o şehirlerden gelen geleneksel Türk El Sanatları ustaları bir yandan sanatlarını icra ederken diğer yandan da yaptıkları eserleri sergileyecek. Tonlarca kum dökülerek oluşturulan Antalya sahilinin hemen arkasındaki Aspendos önünde Antalya yöresinin halk oyunları sergilenirken Konya'da Türk Tasavvuf Musikisinden de örneklerin sunulacağı festivalde Mehter Takımı da günde üç kez konser verecek.

TOPKAPI SARAYI'NIN MAKETİ MERAKLA BEKLENİYOR

Düzenlenecek festivalde sergilenecek olan maketlerden biri de İstanbul'da bulunan Topkapı Sarayı olacak. Diğer şehirlerin ünlü yapılarının maketlerinin de sergileneceği renkli etkinlikte bu yıl ilk defa yer alacak olan Topkapı Sarayı maketinde festival katılımcıları dolaşarak saray ve İstanbul hakkında bilgi alabilecek. Organizasyonun düzenleyicisi olan Pacifica Enstitüsü'nün başkan yardımcısı Atilla Kahveci'nin verdiği bilgiye göre, Amerikalıları Topkapı Sarayı'nın maketinde dolaştırmak için İstanbul'daki müzede bulunan turist rehberleri organizasyona davet edildi bile.

Bu yıl ikincisi düzenlenecek olan Anadolu Kültürleri ve Yemek Festivali'ne heyecan verici yenilikler ilave ettiklerini söyleyen Kahveci, yurtdışında gerçekleştirilen bu tür organizasyonları, alışılmış olunan şekliyle "biraz yemek, biraz müzik" anlayışından kurtarmak istediklerini vurguladı. 30 dönümlük alan üzerinde kurulan festivalde Kız Kulesi, Aspendos, Mardin Evi, Akdamar Kilisesi ve Mevlana Müzesi'nin de yer alacağını ifade eden organizatör Atilla Kahveci, "Topkapı Sarayı'nı Kaliforniya'da görenlerin epeyce şaşıracağını düşünüyorum." şeklinde konuşuyor.

Geçen yılki festivalin açılışını yapan isimler arasında yer alan Los Angeles Türkiye Başkonsolosu Hakan Tekin ise, kendi bölgelerinde böylesine önemli ve büyük bir festival düzenlendiği için çok mutlu olduğunu dile getiriyor. Amerikan Federal Kongre Üyesi olan Dana Rohrabacher de festival ile ilgili olarak "20 yıllık parlamenterlik yaşamım boyunca birçok toplantı ve festivale katıldım. Diyebilirim ki bu en iyisiydi." ifadesini kullanıyor.

Organizasyona geçen yıl destek veren İstanbul Ermenileri Organizasyonu Başkan Yardımcısı Edvin Minnasian ise geçen yılki festivalin, kendisini öz yurduna, Anadolu'ya götürdüğünü söyleyerek, "Muhteşem bir etkinlikti." diye konuşuyor. Festivale yeni eklenen maketlerin 6 konteynır ile Kaliforniya'ya taşındığını aktaran Enstitü Başkanı İbrahim Barlas da, montaj işlemlerinin 25 kişilik profesyonel bir ekip tarafından yapıldığını söyledi.

Öte yandan, 6-9 Mayıs 2010 tarihleri arasında düzenlenecek olan festivalde ABD'de yaşayan ünlü Türk Müzisyen Ömer Faruk Tekbilek kendi ekibi ile konser verecek. Tekbilek'in konserinin büyük ilgi uyandıracağı beklenirken, Konyalı semazenlerin yapacağı Sema Ayini, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin ödüllü halk oyunları ekibinin gösterileri de festivali renklendirecek diğer etkinlikler arasında.