Diyanet'ten, çay partisinde irşat hizmeti

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı İzzet Er, Aile İrşat ve Rehberlik Büroları'nın, dertlerini paylaşamayan kadınlar için bir çıkış kapısı olduğunu söyle

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı İzzet Er, Aile İrşat ve Rehberlik Büroları'nın, dertlerini paylaşamayan kadınlar için bir çıkış kapısı olduğunu söyledi.

Er, büroları mümkün olduğunca bir sohbet mahalline dönüştürdüklerini belirtti. Bununla birlikte görevlilerden büro dışına çıkmalarını da istediklerini kaydeden Er, "Diyelim kadınlar arasında bir çay partisi var. Hoca hanım da davet ediliyor. Sohbet sırasında konu bu meselelere geliyor. Arkadaşımız orada dini danışmanlığını yapıyor." dedi.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı İzzet Er, CİHAN'a yaptığı açıklamada, 53 ilde faaliyet gösteren Aile İrşat ve Rehberlik Büroları'nın her geçen gün daha da tanındığını ve başvuranların arttığını söyledi.

Bürolara, kadınların yanısıra erkeklerin de soru yöneltmeye başladığına dikkat çeken Er, "Mesela duruma göre, büroya bayan geldiyse, 'Beyfendi ile gelebilir misiniz?' deniyor. Bazen birlikte, bazen de ayrı ayrı geliyorlar. Bürolarımızın mahremiyete dikkat etmesi, dini danışmanlıklarında problemi çözücü şekilde bir anlayış sergilemeleri, müracaatı artırıyor. Erkeklerin sayısında da artış olmakla birlikte, müraacat edenlerin çoğu bayan." diye konuştu.

Büroların, sıkıntı ve dertlerini paylaşamayan kadınlar için bir çıkış kapısı olduğunu kaydeden Er, müracaat edenlerin rahatlıkla sıkıntılarını paylaşarak, öğrenmek istedikleri bilgileri aldığını aktardı. Aile İrşat ve Rehberlik Büroları'nın, büro tipinde dizayn edilmediğini dile getiren Er, "Bir masa belki muhakkak var ama mümkün derece bir sohbet mahalline dönüştürüyoruz." şeklinde konuştu.

Buralardaki görevlililere, 'vatandaşlara ulaşma açısından sürekli bürolarda durmayın' çağrısı yaptıklarını belirten Er, şöyle devam etti: "Çevrede irşat faaliyetlerine çıkıyorlar. Müftülüklerin irşat programlarında yer alıyorlar. Yerel televizyon ve radyolarda program yapıyorlar. Dolayısı ile dini danışmanlık hizmeti hep bürolarda verilmiyor. Örneğin ev ziyaretlerinde de bu yapılıyor. Ev ziyaretleri, biz geleceğiz şeklinde değil... Mesela, hanımlar arasında bir çay partisi var. Hoca hanım da davet ediliyor. Orada sohbet edilirken, doğal akış içinde konu bu meselelere geliyor. Mesela büyü konusu açılıyor. Arkadaşımız orada dini danışmanlığını yapıyor. Hayatın tabii seyri içinde konu aydınlanıyor."

Aile İrşat Bürolarında çalışacak görevlililerin, üç haftalık bir eğitime alındığını anımsatan Er, bu kişilere ulusal geçerliliği olan bir sertifika verilmesi konusunun da gündemlerinde olduğunu aktardı.

BÜROLARDA DİNİ KONULARDA DANIŞMANLIK HİZMETİ VERİLİYOR

Öte yandan, Er'in verdiği bilgiye göre, Aile İrşat Bürolarına genelde evlenme-boşanma, aile içi cinsel problemler, cinselliğin dini sınırları, dini nikah, ikinci evlilikler, kağıt üzerindeki evlilik ve boşanmalar, kaynana-gelin ilişkisi, zararlı alışkanlık, evlat edinme, süt kardeşliği, miras paylaşımı, banka kredileri, yaşlı ebeveyn bakımı, nikahsız aynı evde yaşama gibi bir çok konuda soru yöneltiliyor.

Bürolarda, dini ve ahlaki boyutu ile ilgili danışmanlık hizmeti verildiğinin altını çizen Er, "Hukuki problemlerde bir baroya veya avukata danışılması, emniyet ile ilgili bir problem varsa emniyet ile görüşülmesi için yönlendirme yapılıyor." dedi.