Baykal, Kemal Kılıçdaroğlu'na 'adayım sensin' demedi

CHP kurultayına bir hafta kala genel başkan adaylığı konusunda çember giderek daralıyor. Eski Genel Başkan Deniz Baykal, dün Beysukent Angora Evleri'ndeki konutund...

CHP kurultayına bir hafta kala genel başkan adaylığı konusunda çember giderek daralıyor.

Eski Genel Başkan Deniz Baykal, dün Beysukent Angora Evleri'ndeki konutunda iki 'potansiyel lider adayı'nı ağırladı. Baykal, Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin ile ayrı ayrı görüştü. En fazla merak edilen görüşme, Kılıçdaroğlu ile olandı. Ancak Baykal, günlerdir kurulan baskıya rağmen, Kılıçdaroğlu'na 'adayım sensin' demedi. Partinin uzlaşacağı bir isme destek olacağını belirtmekle yetindi. Böylece, 'CHP'de genel başkan kim olacak?' sorusu yine cevap bulamadı.

CHP kurultayına bir hafta kala genel başkan adaylığı konusunda çember giderek daralıyor. Eski Genel Başkan Deniz Baykal, dün Beysukent Angora Evleri'ndeki konutunda iki 'potansiyel lider adayı'nı ağırladı. Son dönemde yıldızı parlayan CHP Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu ve İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin ile ayrı ayrı görüştü. En fazla merak edilen görüşme, Kılıçdaroğlu ile olandı. Fakat Baykal, günlerdir kurulan baskıya rağmen, "adayım sensin" demedi. Partinin uzlaşacağı bir isme destek olacağını belirtmekle yetindi. Böylece, CHP'deki 'Genel başkan kim olacak?' sorusu yine cevap bulamadı.
Bir saatten fazla süren ikili görüşmenin ardından çıkışta gazetecilerin sorularını cevaplandıran Kılıçdaroğlu, Baykal'ın 'partinin kültürüne, felsefesine, tarihsel geçmişine uygun bir aday üzerinde uzlaşılması durumunda bu adaya destek vereceğini anlattığını' söyledi. Baykal'ın CHP'de değişim ve uzlaşmadan yana olduğunu belirttiğini aktaran Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: "Çünkü bu süreçte parti içinde bir çatışmanın, bir ayrışmanın doğru olmadığını, eğer uzlaşmayı parti kadroları sağlarsa bu bağlamda kendisinin de destek vereceğini ifade etti."

Kılıçdaroğlu, gazetecilerin "Aday mısınız?" sorusuna ise şu cevabı verdi: "Arkadaşlar, partinin yönetim kadrolarında bir uzlaşmanın, bir birlikteliğin olmasını Sayın Baykal özellikle vurguladı. Bu çerçevede partimizin sayın yöneticilerinin, üst kadroların, partinin tabanıyla tavanı arasında bir uzlaşmanın olması gerektiği ifade edildi."

Kılıçdaroğlu, TBMM'de de gazetecilerin aynı çerçevedeki sorularına muhatap oldu. Kafasının bazı konularda netleştiğini belirten ama cevaplarında aynı netliği ortaya koymayan Kılıçdaroğlu, "Sayın Baykal ilk gün söylediği sözlerin arkasında olduğunu söyledi. Ben de ilk noktadayım. Görüşmeden sonra kafamda bazı noktalar netleşti." ifadesini kullandı. "Sizin adaylığınız konuşuldu mu?" sorusuna, "Ben de ilk noktadayım." karşılığını veren Kılıçdaroğlu, "Daha önce aday olmadığınızı söylemiştiniz, yine aynı noktada mısınız?" sorusuna, "Ortaya çıkacağım, aday olacağım diye bir şey yok. Partinin kurulları, gelenekleri, yönetim organları var. Karar verilir, bizler partiliyiz, bizler de bu kararlara uyarız." şeklinde cevap verdi. Bu ifadeleriyle kendi üzerinde uzlaşma olması durumunda aday olacağı mesajını veren Grup Başkan Vekili, "Baykal'a partinin başına geri dönün diye çağrıda bulundunuz mu?" sorusunu ise cevapsız bıraktı.

Ben partideki en önemli görevdeyim

Kemal Kılıçdaroğlu'nun ardından Baykal'ın konuğu İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin'di. O da çıkışta Baykal'ın kafasında henüz bir ismin söz konusu olmadığını aktararak, "Arkadaşlarımıza, 'kendi aranızda bir uzlaşma sağlayın' talimatı var. Genel başkan 'şu aday olsun, bu olsun' diyecek durumda değildir. Örgütün talebi genel başkanımızın tekrar aday olması doğrultusunda. Ama bu olmazsa CHP genel başkansız kalmaz." diye konuştu. Baykal'ın dönmeme, örgütün de onu döndürme ısrarı olduğunu belirten Gürsel Tekin, kendisinin aday olup olmayacağına yönelik soruya, "Ben partinin İstanbul il başkanıyım, partide en önemli görevdeyim. Yerimden de çok memnunum." cevabını verdi.

Baykal: Önce kendi durumumu bir netleştireyim

Deniz Baykal ile Kemal Kılıçdaroğlu ve Gürsel Tekin arasındaki görüşmeye dair ilginç bilgilere ulaşıldı. Baykal'ın, Kılıçdaroğlu'na, "Önce kendi durumumu netleştireyim. Dönmeyeceğim kesinleşirse o zaman adaylık için kimi işaret edeceğime karar veririm." dediği öğrenildi. CHP genel başkanlığından istifa eden Baykal'ın kurultayda aday olup olmamak için haftaya salı günü Ankara'da yapılacak il başkanları toplantısını beklediği bildiriliyor.

Alınan bilgilere göre Kılıçdaroğlu, görüşmede, hakkındaki 'genel başkan adaylığı' söylentilerini gündeme getirdi ve bu söylentilerle bir ilgisinin olmadığını belirtti. "Başından beri genel başkan adayı olmadığımı söylüyorum." diyen Kılıçdaroğlu, partiyi mevcut durumdan daha ileriye taşıyacak bir isme kendisinin de destek olacağını vurguladı. Baykal ise bu aşamada adaylık için birini işaret etmesinin erken olduğunu kaydetti. Partiden kendine yönelik 'geri dön' baskısı olduğunu hatırlatan Baykal, bu konuda henüz karar vermediğini söyledi. Ancak dönmeme yönünde bir karar vermesi durumunda kimin aday olabileceği konusuna yoğunlaşabileceğini söyledi.

Deniz Baykal, Gürsel Tekin'le yaptığı görüşmede de önemli ipuçları verdi. Eski CHP lideri, dönüp dönmeyeceğini salı gününe kadar netleştireceğini ifade etti. Bu durumda son kararını, il başkanlarının toplantısından çıkacak sonuca göre verecek. Alınan bilgilere göre CHP il başkanları, toplantıda Baykal'ın geri dönmesi talebini içeren bir bildiri hazırlayacak. Ancak bildiriye kaç il başkanının destek vereceği merak konusu. İmza sayısının 70'i geçmesi durumunda Baykal'ın yeniden adaylığı kabul edeceği belirtiliyor.

Zaman