Sel sonrası Ağrı'da incelemelerde bulunan Çiçek: Sıkıntıları Bakanlar Kurulu'na götüreceğiz

Ağrı'da yaşanan sel felaketinin ardından yaralar sarılmaya çalışılıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ve Kızılay'a ait ekipler belli noktalara yardım çad

Ağrı'da yaşanan sel felaketinin ardından yaralar sarılmaya çalışılıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ve Kızılay'a ait ekipler belli noktalara yardım çadırları kurmaya başladı.

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve AK Parti Milletvekilleri Ağrı'ya geldi. Afet bölgelerinde incelemelerde bulunanheyet daha sonra Valilikte basın açıklaması yaptı. Başbakan Yardımcısı Çiçek ve Sağlık Bakanı Akdağ yaraların biran önce sarılacağını söyledi. Cemil Çiçek, gerekli hasar tespit çalışmaların başladığını vurguladı.

Ağrı'da yaşanan sıkıntıları Bakanlar Kurulu'na taşıyacağının altını çizen Çiçek; "Maalesef arzu edilmeyen durumlar oluyor. Bir kısmı iklim şartlarında, bir kısmı insanlarımızın yanlış yapılanmalarından kaynaklanıyor. Bundan sonrası için elimizdeki tüm imkânlar ile vatandaşlarımızın yaralarını sarmaya çalışacağız. Varsa kayıpları telafi etmeye çalışacağız. Milletvekillerimiz burada durumu takip ediyorlar. Biz Ankara'dan bu işleri planlayacak, takip edecek arkadaşlarımızı da getirdik. Afet ve acil durum başkanlığımız burada. Bölge müdürümüz burada, belediye başkanımız burada. Bu acıyı, sıkıntıyı en aza indirmek için el birliği ile en aza indireceğiz." dedi.

Afet sonra acil ihtiyaçların karşılanması için belediyeye ve kurumlara bir miktar para gönderdikleri de belirten Çiçek sözlerini şöyle sürdürdü; "Oluşacak acil durumlar için ön ödeme hasar ve tespit çalışmaları başladı. Belediyemiz Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, il örgütünün aldığı bir kısım tedbirler var. Okullar hafta sonuna kadar tatil olması isabet olmuştur. Bu durumun devamı olması halinde vatandaşlarımızı yerleştirmek için okul binalarını kapalı tutuyoruz. Ayrıca bu akşamdan itibaren hem tugayımız hem belediyemizin imkânları ile sıcak yemek yapılacak. Su altında kalan evlerde, suların çekilmesi için bugün oluşan durumları acil bir şekilde gidermek için Erzurum'dan, Van'dan Ağrı çevrelerinden her türlü ekipmanlar getirildi. Bunlar çalışılmaya başladı. Tabi bu işlerde birazcık sabırlı olmak gerekiyor. Takdir edersiniz ki bu tür afetlerde hemen müdahale etmek zordur. Biz bu işin içerisindeyiz. Bölge müdürlerimiz bu gece burada kalacak. Ankara dan gelen arkadaşlarımız burada kalacak. Milletvekillerimiz zaten buradalar, geldiler."

Bir yılda yağan yağmurun 3 katının düşmesiyle bütün altyapıların altüst olduğunu, bir daha bu tür sıkıntıların olmaması için belediyemiz ile bir takım çalışmalar yaptıklarını da sözlerine ekleyen Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek şöyle konuştu; "Ayrıca köy yollarımızın sıkıntıları var. Bunların da tespit edip biran önce müdahale edeceğiz. Tesellimiz tabiî ki can kaybının olmamasıdır. Maalesef Doğubeyazıt'ta bir vatandaşımızı kaybettik. Belediyemiz, hükümet olarak gerekenler yapılacak. Bu vesile ile Sayın Başbakanımızın geçmiş olsun dileklerini iletiyorum. Rusya Federasyonu Başkanı Ankara'da oldukları için gelemediler. O'nun adına milletvekillerimiz burada. Hepimize geçmiş olsun."

Sağlık açısından oluşacak konular hakkında açıklama yapan Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise vatandaşların içme suyuna dikkat etmelerini istedi. Bakan Akdağ: "Bu sellerden sonra içme suyunun güvenli bir şekilde tüketilmesi çok önemlidir. Vatandaşlarımızı bu açıdan uyarmak istiyorum. Hem bakanlık merkezinden, hem Erzurum'dan hem de Ağrı ilindeki halk sağlığı uzmanlarımız ile birlikte belediyemiz bu konuyu takip ediyor ve çalışıyor. Bu tür durumlarda en güvenli yol vatandaşımız için şüphelendiği hiçbir suyu içmemelidir. Hem belediyemiz hem de valiliğimiz içme suyu ve yiyecek vatandaşlarımıza dağıtacak." dedi.

Basın açıklamasında söz hakkı alan Ağrı Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Mehmet Erat da bu tür durumların kökten çözülmesi gerektiğini dile getirdi. ATSO Başkanı Erat; "Ağrıda maalesef hiçbir alt yapı yok. Eğer biz bu durumu kökten çözmez isek ölen 1 kişi değil binlerce kişi olur. Öncelikle bizim bunu kökten çözmemiz gerekiyor. Belediye başkanımız ile Karayolları ve Devlet Su İşleri'ne (DSİ) ne kadar gittik ise hep elimiz boş döndük. Sanki herkes ağrıya düşman hiç birşey yapılmasını istemiyorlar. Ve bundan çok utanıyorum. Lütfen öncelikle bu konunun çözülmesini istiyoruz." dedi.

Basın açıklamasının ardından Cemil Çiçek ve Recep Akdağ Erzurum'a geçti.