Lübnanlı Hariri'den Telekom'a primli fiyat önerdi

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Lübnanlı Hariri Ailesi'nin şirketi Oger Telecom'un, Türk Telekom'dan piyasadan daha 'primli' fiyatla yüzde 10 daha hisse almak için talepte bulunduğunu söyledi, Yıldırım, “Özelleştirme İdaresi bir miktar hisse satışı için hazırlık yapıyor, duruma göre karar vereceğiz. Halka arz da olabilir, blok satış da” deni

Ekonomi Gezetecileri Derneği (EGD) üyelerinin konuğu olup 7 yıllık icraatları hakkında bilgi veren Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Lübnanlı Hariri Ailesi’ne ait Oger Telecom’un zaten yüzde 55’ini satın aldığı Türk Telekom’dan piyasadan daha ‘primli’ bir değerle yüzde 10 blok hisse almak için talepte bulunduğunu söyledi.

Elimizde yüzde 30 var

2005 sonunda Türk Telekom’un yüzde 55’inin blok satışıyla, yüzde 45’inin kamuda, yüzde 55’inin özel sektörde bulunduğu yapı oluştuğunu, daha sonra yüzde 15’lik kısmının halka arzı şeklinde satıldığını hatırlatan bakan Yıldırım, şu anda kamunun elinde yüzde 30’luk hisse olduğunu belirterek “Bundan da belirli bir miktarın, halka arz şeklinde özelleştirilmesi düşünülüyor. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı çalışma yapıyor. Bu konu Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin Türkiye ziyaretiyle gündeme gelen bir konu değil. Hariri Grubu’nun, ‘bize yüzde 10 kadar hisse blok halinde verilirse, piyasa fiyatı üzerinden belirli prim veririz’ teklifi oldu “ dedi.

THY stratejik bir kurum


THY’nin özelleştirilmesine dönük bir soru üzerine de ÖİB’nin, THY ile ilgili çalışma yaptığını kamunun ortak olduğu kuruluşlarda büyük hisselerle kamu varlığının devam etmesini istemediklerini söyledi. Yıldırım, şöyle konuştu: “Ancak, THY gibi bayrak taşıyıcı, stratejik kuruluşları tamamen özele terk etmenin doğru olmadığını düşünüyoruz. THY, bayrak taşıyıcıdır ve çok da başarılı gidiyor. Dolayısıyla yönetimini özellleştirerek terk etmeyi pek doğru bulmuyoruz. ‘Belirli oranda kamu payı kalmalı’ diye düşünüyoruz.” ifadesine yer verildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki İDO’nun özelleştirmesiyle ilgili bir soru üzerine de Bakan Yıldırım, “Mevcut mevzuat çerçevesinde yabancıya satış mümkün görünmüyor. Kabotaj kanunu çoğunluk hissenin yabancıda olabilmesine izin vermiyor. Tabii ki azınlık hisse ilişkisine girmekte de bir engel yok. Ancak şu ana kadar bu konuda bir çalışma bize ulaşmış değil” diye konuştu.

3’üncü köprü 1992’de planlandı

Binali Yıldırım, İstanbul Boğazı’na yapılacak 3’üncü köprü konusunda oluşan kamuoyu tepkilerini de yanıtladı. Yıldırım, şunları dile getirdi: “3’üncü köprü ile ilgili çalışmalar ve bağlantı yolları 1992’de yatırım planı kapsamına alınmış. Öyle havadan bakıp bizim yaptığımız bir şey yok. 1992’de 6 kodridorda güzergah incelemesi yapılmış, kamulaştırma, trafik, maliyet hepsi incelenmiş. Şimdi olan bir koridorda karar kılmak ve bu da yakında açıklanacak. İşin Belediye tarafı var, Boğaziçi imar durumu var. Detaylar üzerinde çalışılıyor.”

Karayollarına 6 yılda iki Kayseri yatırdık

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye’de Cumhuriyet dönemi Ulaştırma Bakanlarının görevde kalma süresinin ortalama 8 ay olduğunu vurguladı. Yıldırım, “Bu çok kısa bir süre. 3 ayda tebrikleri kabul edersin, 3 ayda ne var ne yok diye bakarsın, 3 ayda da çalışacağın arkadaşlarını tanırsın o kadar. Biz ise 7 yılı devirdik 8’inci yıla giriyoruz” dedi. Yıldırım, bakanlıkta istikrarlı ve uzun süreli çalışmanın ülke için çok ciddi hizmet üretimi sağlayabildiğini de vurguladı. Ulaştırma Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Kenan Bozgeyik’in yaptığı sunumda, “2003-2006 döneminde sadece karayolları yapımı için 35 milyar lira harcamışız. Bu parayla 2 tane Kayseri, 4 tane Zonguldak, 6 tane Isparta ya da 1 tane Estonya gibi bir ülkeyi inşa etmek mümkün. 2003’te Türkiye’nin toplam karayolu uzunluğu 6 bin 101 kilometreydi. 6 Nisan 2010 itibariyle bu rakam 17 bin 474 kimoletre oldu. 2012 yılı hedefimiz 22.500 kilometre” şeklindeki veriler yer aldı.

Yüksekova ve Şırnak’a havaalanı yapılacak, İstanbul, Silivri veya Çorlu’yla çözülecek

BİNALİ Yıldırım, Iğdır, Bingöl, Hakkari (Yüksekova) ve Şırnak’a yeni hava alanları yapılacağını bunların ihalelerinin de tamamlandığını, bazılarında inşaatın başladığını açıkladı. Yıldırım, “Hepsi 2011 sonunda tamamlanmış olacak. İstanbul için Çorlu ya da Silivri üzerinde duruyoruz. Çorlu ile Atakürk Hava Limanı arasında hızlı bir ulaşım düzenleyip dış hat iç hat ayrımına gidebiliriz ya da Silivri’de yeni bir yer bakacağız. Bu konuyu değerlendirmeye devam ediyoruz” dedi.

Kontörden kuruşa geçiş zammını ihbar saydık


Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, kontörden TL’ye geçişte gizli zam yapıldığı iddialarını da ihbar kabul ettiklerini ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) araştırmalarını sürdürdüğü bilgisini verdi. Kontörden TL’ye geçişin vatandaşın lehine bir uygulama olduğuna işaret eden Yıldırım, arabağlantı ücretlerinde de ‘daha düşecek sınır kalmadığını’ 2011’de herhangi bir düşüşün söz konusu olamayacağını söyledi.