YGS başarısını okul yerine dershanede kutladılar

LYS sınavı için vize niteliğini taşıyan YGS sonuçları açıklandı. Sınavda başarılı olan öğrenciler ise soluğu okulları yerine gittikleri dershanelerde aldı.

YGS başarısını okul yerine dershanede kutladılar
Yaklaşık 1 milyon 500 bin öğrencinin heyecanla beklediği YGS sonuçları bugün açıklandı.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, YGS sonuçlarına ilişkin bilgi vermek amacıyla YÖK binasında bir basın toplantısı düzenleyerek sınav hakkında bilgi verdi.

Prof. Dr. Yarımağan, ÖSYS'ye 1 milyon 587 bin 990 aday başvururken, bunlardan 75 bin 471'i sınavsız geçiş başvurusu yaptığını ve YGS'ye giren 1 milyon 487 bin 626 adaydan 133'ünün sınavı değişik nedenlerle iptal edilirken, sınavı geçerli sayılan aday sayısı ise 1 milyon 487 bin 493 olarak tespit edildiğini açıkladı.

Yarımağan, bu sene illere göre başarı sıralamasının 6 tane YGS’nin ortalamasına göre hesaplandığını belirtti. Buna göre en başarılı il Yalova oldu. Yalova’yı sırasıyla Kayseri, Aydın, Karaman, Denizli, Ankara, Nevşehir, Kırşehir, Antalya ve Mersin takip etti.

BİRİNCİLİĞİ PAYLAŞTILAR

-Sınavda Konya Meram Fen Lisesinden Ayşenur Şam ve İstanbul Özel Üsküdar Fen Lisesinden Günay Yolcu birinciliği paylaştı.

-1 milyon 473 bin 337 adayın sınavda puanı hesaplanırken, 14 bin 156 adayın puanı hesaplanamadı.

-Sınavda 70 bin 248 aday 140 puanın altında kaldı, 169 bin 509 aday 140-180 arasında puan aldı.

-180'in üzerinde puan alan aday sayısı 1 milyon 233 bin 580 oldu. Bu adaylar ikinci aşama sınav olan LYS'ye girmeye hak kazandı.

-Sınavda adaylardan toplam 1 milyon 403 bin 89'u ise bir yükseköğretim programına yerleşmek için tercih hakkı kazandı.

-Sınavda 69 kopya tespit edildi.

OKUL YERİNE DERSHANEYE KOŞTULAR

YGS ilk 10’a giren adaylar dereceye girdiklerini öğrendiklerinde mezun olacakları okullar yerine dershanelere koştu. Öğrencilerin 4 yıl boyunca eğitim gördüğü okullarda kutlama için onları bekleyenlerin umudu ise boşa çıkmış oldu.

Başarılı öğrencilerin eğitim gördükleri okulların müdürleri bu durum karşısında hayal kırıklığına uğradıklarını belirttiler.

Okul müdürleri bu durumun dershaneler tarafından yapılan promosyon amaçlı mükafatlar nedeniyle meydana geldiğini sitemkar bir şekilde dile getirdiler