Havlu kralından genç işadamlarına tavsiye: Birlikte hareket etmezseniz CHP gibi büyüyemezsiniz

Havlu kralı olarak tanınan Denizli Organize Sanayi Bölgesi (DOSB) Başkanı Abdülkadir Uslu, işadamlarına birlik ve beraberlik içinde hareket etmeleri g

Havlu kralı olarak tanınan Denizli Organize Sanayi Bölgesi (DOSB) Başkanı Abdülkadir Uslu, işadamlarına birlik ve beraberlik içinde hareket etmeleri gerektiğini, aksi takdirde CHP gibi büyüyemeyeceklerini söyledi. Denizli Genç Tüccarlar ve İşadamları Derneği (GETİAD)'nin başlattığı "Tecrübe Paylaşım" toplantısının ilki yapıldı. GETİAD Başkanı Erdem Aydın, belli aralıklarla sektöründe duayen kabul edilen işadamlarını davet ederek, tecrübelerinden gençlerin yararlanmasını sağlayacaklarını belirtti.

Toplantıda bir konuşma yapan DOSB Başkanı Uslu, sanayicilik geçmişi hakkında bilgi vererek ve yaşadığı sıkıntıları anlatarak işadamlarına önerilerde bulundu. Türkiye ekonomisinin önünün merhum 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'la açıldığını ifade eden Uslu, "Kendisiyle 1984 yılında tanıştım. Bize dövizin serbest olacağını, ihracat yapılacağını filan anlattı. O günkü koşullarda bunlar afakî gelmişti ama daha sonra hepsini gerçekleştirdi." dedi. Denizli'de 1984'te tek bir yabancı tezgâh bile olmadığını anlatan Abdülkadir Uslu, "1940'lı yıllardan kalma, sanayide ustaların yaptığı tezgâhlar vardı. İlk defa 1984'te havlu tezgâhı getirdim. Yerli tezgâh haftada 150 kilo mal dokurken bunlar günde 150 kilo dokuyordu. Denizli, sanayileşmeye hızlı adım attı. 1984'lerde 5 milyon dolar ihracat yapılırken şimdi yılda 1,5 milyar dolara ulaştı." şeklinde konuştu.

Kalkınmanın halka yayılmasıyla Denizli'nin gelirini yükselttiğini belirten DOSB Başkanı Uslu, Özal'dan sonra Türkiye'nin 1994 ile 2002 arası çok kötü yönetildiğini savundu. Uslu, "Bu dönemde faizler yüzde 800'e kadar çıktı. Bankalar haddinden fazla borçlandı. Devlet garanti verince bankalar battı, borçlarını Hazine ödedi. Türkiye kaos yaşadı. 2002 yılından sonra enflasyon tek haneli oldu. Döviz faizleri yüzde 2'lere indi. Enflasyon durdu. Aslında en büyük teşvik buydu ama krizden gelen sanayici, kafasını kaldıramadı. Dolayısıyla yatırım yapamadı. Denizli, Teşvik Yasası'ndan istifade edemedi." dedi.

Artık Türkiye'de herkesin birlikte yaşamayı öğrenmesi, hattâ bunu okullarda okutulması gerektiğini kaydeden Uslu, "Osmanlı, birlikte yaşamayı 600 yıl başarmış, biz de başarabiliriz. Herkes kendi işinde gücünde, 'Ufak olsun, benim olsun' diye uğraşırsa olur ama o kadar olur. CHP gibi yüzde 20 ile ömür boyu idare edersiniz. Türkiye'de genç nüfusun üretim kabiliyeti ve verimliliğiyle GSMH'nin trilyon dolarlara ulaştığını, millî gelirin 30 bin dolara çıktığını düşünün. Bütün Ortadoğu'ya hâkim oluruz." diye konuştu.

Hükümetin açılım politikalarını ve anayasa değişikliği çalışmalarını da değerlendiren Abdülkadir Uslu, "Şu an açılımdan ve anayasa değişikliklerinden bahsediliyor. Ekonomiden neden bahsedilmiyor? Çünkü Türkiye ekonomisi güçlü. Şu anda Yunanistan batıyor. Türkiye'nin Başbakan Yardımcısı, Yunanistan'a ülkemizin krizi nasıl atlattığını anlatıyor. Avrupa Birliği ülkesi için bu bir züldür." dedi.

Türkiye'nin önündeki beş yılın çok kritik geçeceği tahmininde bulunan Uslu, şunları kaydetti: "Bana göre eski iktidarlardan Türkiye'ye mafya kalmış, askerin baskısı kalmış, PKK meselesi var. Türkiye'nin güçlü ekonomisi olması, bunun için de iyi yönetilmesi lazım. Türkiye'de ileri teknoloji hariç her şey üretiliyor. Eskiden üretim zordu, şimdi satmak zor. Benden 500 bin bornoz istendiğinde, Denizli'nin tamamı 50 bin bornoz üretmiyordu. Şu anda Denizli'de sırf bizim işyerinde 1 milyon 200 bin bornoz yapılıyor."

Firmaların rakiplerinin müşterisine giderek daha ucuza mal verme teklifinin Denizli için en büyük tehlike olduğunu anlatan Uslu, "Denizli'de biri mal ürettiğinde, komşusu da onu üretmeye başlıyor. Onun müşterisine giderek daha ucuza satacağını söylüyor. Denizli bir zamanlar, tanesi 40 marktan bornoz satarken dört sene içinde 13,3 marka indi. Bundan dolayı sermaye birikmedi. Konya, Gaziantep ve Bursa'daki sermaye Denizli'de yok." dedi. Genç işadamlarına işletme sermayelerinden yatırım yapmamalarını öneren Uslu, acı tecrübesini örnekler vererek anlattı.

Toplantı sonunda GETİAD Başkanı Aydın, Uslu'ya bir plaket takdim etti.