Çevredeki şiddet çocukların renk alışkanlıklarını değiştiriyor

3. Kültür Sanat Günleri kapsamında Muğla'nın Fethiye ilçesinde bulunan ressam Raziye Kubat, kırsal bölgelerdeki öğrencilerin şiddet eğilimini anlatan

3. Kültür Sanat Günleri kapsamında Muğla'nın Fethiye ilçesinde bulunan ressam Raziye Kubat, kırsal bölgelerdeki öğrencilerin şiddet eğilimini anlatan kırmızı ve siyah renklere yoğunlaştığını belirtti.

26 Nisan 2010 Pazartesi günü başlayan Fethiye 3. Kültür Sanat Günleri devam ediyor. Kültür günleri kapsamında ilçeye gelen sanatçı ve yazarlar, Fethiye'nin dört bir yanında etkinlikler düzenliyor.

Özellikle okullara giderek öğrencilerle buluşan sanatçı ve yazarlar, tecrübelerini onlara aktarıyor. Fethiye'deki öğrencilerle resim çalışması yapan Ressam Raziye Kubat, öğrencilerin resimlerinde yaşadıkları yerlerin özelliklerine göre renk tercihinde bulunduğunu söyledi. Fethiye'deki okullar arasındaki ekonomik ve sosyal farklılıklara işaret eden Kubat, gittiği okulun birinde mavi, diğerinde ise kırmızı ve siyah renklerin kullanılma sıklığına dikkat çekti.

Gelir seviyesi yüksek bölgelerde bulunan okullardaki öğrencilerin resim yapmaktan zevk almadığını ve yaptıkları resimlerde de mavi tonlara ağırlık verdiğini kaydeden Kubat, şöyle dedi: "Fethiye'nin daha kırsal ve gelir seviyesi düşük bölgelerinde öğrencilerle yaptığım resim çalışmalarında kırmızı ve siyah renkleri tercih ettiklerini gördüm. Daha sonra buradaki öğrencilerin ailelerinin gelir durumu ve bölgedeki şiddet olaylarını araştırdığımda, buranın düşük gelirli ve olaylı bir mahalle olduğunu öğrendim. Çocuklar çevrelerindeki fakirlik ve şiddeti resimlerinde siyah ve kırmızı renklere yoğunlaşarak yansıtıyor. Şehir merkezindeki okullarda 1 kutu bu renkleri kullanıyorsam burada 4-5 kutu kırmızı ve siyah renk tükettim."

TEL ALİ SERGİSİ

Öte yandan, Fethiye 3. Kültür Sanat Günleri kapsamında ilçede bulunan Heykeltıraş Bayram Candan da geleceğin heykeltıraşlarıyla bir araya geldi.

Öğrencilere ipten ve telden objeler yapmayı öğreten Candan, öğrencilerin yaptığı 'Tel Ali' figürlerini Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi'nde (FBKM) sergiledi.