Tribeca Film Festivalinden ödül beklemiyorum

Ferzan Özpetek, "Serseri Mayınlar" adlı sinema filminin Tribeca Film Festivalinden ödül almasından çok Amerikalılara izletmekten gurur duyduğunu söyledi. Özpetek, Amerikalılardan güzel eleştireler aldım bu çok güzel bir duygu dedi.

Tribeca Film Festivalinden ödül beklemiyorum
Özpetek, New York'ta bu yıl 21 Nisan-2 Mayıs günleri arasında düzenlenen ve dünyanın en önemli bağımsız film festivallerinden biri olan "Tribeca"da yarışan filmi "Serseri Mayınlar''la ilgili olarak film festivalinin merkezinde, yabancı basın için düzenlenen yuvarlak masa toplantısına katıldı ve soruları yanıtladı.

Ferzan Özpetek, filmin kadın oyuncuları Lunetta Savino, Elena Sofia Ricci ve Paola Minaccioni ile birlikte açıklamalarda bulundu.

Filmin ABD'dedeki gala gecesinde, seyircilerin çoğunluğunun Amerikalı İtalyanlardan oluştuğunu belirten Özpetek, ikinci gösterime ise tamamen Amerikan seyircilerinin geldiğini söyledi.

Özellikle Amerikalıların "Serseri Mayınlar"a olan tepkisinin kendisini heyecanlandırdığını ifade eden Özpetek, "Bugün ağlamamak için kendimi zor tutuyordum, insan heyecanlanıyor ve çok da hoşuna gidiyor" dedi.

Filmle ilgili olarak detaylı bilgi almak isteyen çok sayıda yabancı gazeteciyle bir araya gelmekten mutlu olduğunu da ifade eden Özpetek, New York'ta filme ilgiden memnun olduğunu belirtti.

Tribeca'nın daha çok bağımsız filmlerin festivali olduğuna dikkati çeken Özpetek gülümseyerek, "Beni nasıl seçtiler festivale onu da bilmiyorum, ama ödül beklememek lazım, ödülden çok burada olmak, (filme yönelik) tepkiler benim için hakikaten büyük bir ödül. Bunu gerçekten içten söylüyorum, bu çok çok mutlu etti beni" diye konuştu.

-OYUNCULAR-


Filmin oyuncularından Lunetta Savino, Ferzan Özpetek'le birlikte çalışmanın her zaman son derece heyecan verici olduğunu, Özpetek'in 2008 yapımı "Bir Ömür Yetmez" adlı filminde de rol aldığını söyledi.

İki filmde çok ayrı karakterleri canlandırdığını belirten Savino, Özpetek'in "büyük bir yönetmen" olduğunu ve kendisini çok sevdiğini anlattı.

Aktris Elena Sofia Ricci de yıllarca Özpetek ile birlikte çalışmayı ve kendisini bir gün arayacağını hayal ettiğini belirterek açıklamalarda bulundu;

"Bu hayal en sonunda gerçek oldu, Ferzan'a rolümle ilgili olarak 'Ne istersen onu yapacağım' dedim ve bu filmde olmak benim için büyük bir gurur. Çünkü Serseri Mayınlar gördüğüm en dokunaklı film. Allah'a şükür bu filmde oynadım. Film sevgiden, özgürlükten, insanın kendisi olabilmesinden söz ediyor. Filmden çıkan insanların aynı anda hem ağlayıp hem güldüklerini görmek inanılmaz, Berlin'de de böyleydi, İtalya'da da, şimdi ABD'de de böyle. Filme her yerde herkes aynı tepkileri veriyor, hem ağlıyor hem gülüyor ve bu filmlerde sık rastlanan bir şey değil"

Aktris Paola Minaccioni de Özpetek'le çalışmanın muhteşem bir tecrübe olduğunu belirterek filmi tüm ekip olarak çok sevdiklerini belirtti.

-FİLMİN TÜRKİYE'DEKİ GÖSTERİMİ-

Oyuncuların, filmin Türkiye'de Gaziantep'te yapılan galasına işleri dolayısıyla gidemediklerini söyleyen Özpetek, şöyle devam etti:

"Aslında ilginç olabilirdi (benimle gelmeleri), eminim bayılacaklardı, ben Gaziantep'te ilk akşam yemeğinde önüme gelen o güzel Antep mutfağını görünce Lecce'de 3 ay beraber olduğumuz ekibimizin yanımda olmasını istedim, akılları oynayacaktı bu yemeklere. Gaziantep'in pazarında dolaştığımda diyordum ki, 'şurayı görseler bayılacaklardı.' Ayrıca Gaziantep'in sürpriz şekilde müthiş sinema salonları da var, şaşırıyorsunuz, o kadar ileri, İstanbul ve hatta Roma'daki sinemalar gibi. Beni çok heyecanlandıran bir yer Antep."

Özpetek, AA muhabirinin "Türkiye'de filmin nasıl karşılandığını" sorması üzerine, filmin Türkiye'deki galasını İstanbul yerine Gaziantep gibi daha küçük ve daha geleneksel bir kentte yapmak istediğini, İstanbul'un zaten son derece modern, Avrupalı ve hatta çağın ilerisinde yaşayan bir kent olduğunu anlattı.

Gaziantep'te filmin nasıl karşılanacağını çok merak ettiğini, hatta biraz da endişe taşıdığını itiraf eden Özpetek, filmin Gaziantep'te çok beğenildiğini, herhangi olumsuz bir tepki almadığını söyledi.

-"FİLMİ TÜRKİYE'DE İLK SEZEN AKSU İZLEDİ"-

Filmin Türkiye'de gösterilirken bazı sahnelerin çıkartılıp çıkartılmaması gerektiğini düşündüğünü de belirten Özpetek, Türkiye'de filmini ilk Sezen Aksu'ya izlettirdiğini, Aksu'nun filmi çok beğendiğini ve "insanlık adına yapılan bu filmin asla kesilmemesi" gerektiğini söylediğini de aktardı.

Bu arada New York'ta Tribeca film festivalinde gösterilmeye devam eden "Serseri Mayınlar"ın da içinde bulunduğu film yarışmasının sonuçlarının bu hafta içinde açıklanması bekleniyor.