Feridun Irak:Et ithalatına karışıyız

Van Ticaret Borsası Başkanı Feridun Irak, hükümetin et ve hayvan ithalatı ile ilgili aldığı kararın kendilerini üzdüğünü dile getirdi.

Feridun Irak:Et ithalatına karışıyız
Irak, tüketiciyi korumak amacıyla yapılacak kısa süreli dahi olsa ithalatın sorunun çözümüne katkısı olmayacağını, hatta kalan az sayıda üreticinin de bitmesine neden olacağını iddia etti.

Et fiyatlarının yükselmesi üzerine hükümet tarafından alınan et ve hayvan ithalatı kararı, hayvancılık sektörüyle ilgilenen kesimleri rahatsız etti. Van'da Organize Hayvancılık Bölgesi adı altında 20 milyon TL bedelli bir proje yürüten VATBO Başkanı Feridun Irak, özellikle Doğu Anadolu Bölgesi'nde tarım ve hayvancılığın desteklenmesini istedi. Hayvancılıkla ilgili yapılacak yatırımların en doğru adresinin de Doğu Bölgesi olduğuna dikkat çeken Irak, çayır ve meraların ve en uygun mevsimin bu bölgede olduğunu söyledi.

YANLIŞ POLİTİKA BU HALE GETİRDİ

Türkiye'nin şu anda et ve hayvan ithal etmesine geçmişi 40 yıl öncesine dayanan yanlış politikaların sebep olduğunu anlatan Irak şunları söyledi:

"Alınan ithalat kararı bizi üzüntüye boğdu. Bu tüketiciyi koruma amacıyla yapılmış olabilir. Ancak, gelecek için çok büyük olumsuz etkisi olacak. Son dönemlerde hayvancılıkla ilgili yanlış politikaların önüne geçilmeye başlandı. Hayvancılık konusunda ciddi destekler veriliyor. Bu destek ve olumlu adımlar devam etmelidir. 1983 yılında ülke nüfusu 44 milyon iken 80 milyon adet hayvan vardı. Kişi başına 2 hayvan düşüyordu. Ama şimdi nüfus 73 milyon hayvan sayısı 40 milyona düştü. İşte bunun nedeni 1970'te başlayan ve 1980'lerde zirve yapan yanlış hayvancılık politikasıdır. Ancak son zamanlarda hayvancılığa yapılan destekler sürerse ve yatırımlar doğru bölgeye yapılırsa kısa sürede hayvancılık istenen seviyeye gelecek. Ancak biz kısa süreli de olsa ithalat yoluna gidilmesine karşıyız. çünkü kısa süreli tüketicinin menfaati sağlanırken, kalan üreticilerin de bu işi bırakmasına ve Türkiye'nin tamamen dışa bağımlı hale gelmesine neden olabiliriz."