Üskül'den CHP'li Koç'a tepki

Meclis Genel Kurulu'nda Anayasa Değişikliği paketinin 21. maddesinin görüşülmesi sırasında CHP'li Haluk Koç'un sözleri ile başlayan tartışmaya AK Parti'li Zafer Üskül ve CHP'li Anadol da katıldı.

Üskül'den CHP'li Koç'a tepki
AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, ''AK Parti'ye şimdi de hukuk devletine karşı aykırı eylemlerin odağı apoletini koyacaklar'' dedi.

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği teklifinin 21. maddesinin görüşmeleri sırasında AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, CHP Samsun Milletvekili Haluk Koç'un konuşmasında sataşma olduğu gerekçesiyle söz aldı. Bozdağ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ve kendilerinin yargıya yönelik eleştirilerinin bulunduğunu belirterek, eleştirinin özünün ''yargının yürütmenin emrine girmesi veya girmemesinden değil, yargının siyasallaşması ve siyasal muhtevada kararlar vermesinden'' dolayı olduğunu söyledi.

Bozdağ, ''Eğer siyaset yapıyorsanız veya siyaset yapmak istiyorsanız bunu, bağımsızlığın ve tarafsızlığın şerefli cübbesi altında değil, istifa edersiniz siyaset meydanında yaparsınız. Bu anlamda söylenen sözdür. Bunun başka bir manaya taşımamak lazımdır'' diye konuştu.

Anayasa değişikliği teklifinin, hukuk devletini güçlendiren, hak arama yollarının önünü açan, yeni haklar veren ve hukuk devletinin yargı bağımsızlığını temin eden bir düzenleme olduğunu dile getiren Bozdağ, ''Buradan hareketle AK Parti'yi, şimdi de hukuk devletine karşı aykırı eylemlerin odağı apoletini koyacaklar'' dedi.

CHP'li Koç'un, ''AK Parti'li milletvekillerinin vicdanlarını devre mülk olarak kiralamakla'' itham ettiğini ifade eden Bozdağ, ''Kabul edilemez bir ithamdır. Milletvekillerimizin her biri, hür iradeleriyle gelip oy kullanmaktadır. Kimin vicdanı rehin altında, kimin vicdanı devre mülk veya daimi olarak kiralık millet biliyor. Gelip burada Anayasa değişikliğine 'hayır' diyenler, 'hayır' olsun diye uğraşanların 'hayır' deme özgürlüğü yok'' diye konuştu.

''ÖZLEDİĞİM BİR ANAYASA VAR''


AK Parti Mersin Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, kendisine yönelik eleştirilere cevap vermek için söz aldı.

En az 30 yıldır Anayasa çalışmalarıyla ilgilendiğini, 1982 Anayasası yürürlüğe girdikten sonra bu anayasanın yerine yenisinin yapılmasını, bu mümkün olamıyorsa değiştirilmesi için çok sayıda çalışmanın içinde bulunduğunu anlatan Üskül, şöyle devam etti:

''Kuşkusuz benim kişisel olarak özlediğim bir Anayasa var. Ancak bir grup içinde birlikte çalıştığınızda mutlak suretle o grupta yer alan kişilerle müzakere edersiniz ve belli konularda uzlaşmaya varırsınız. Biz Barolar Birliği için Anayasa taslağı yaptığımızda 11 kişiydik. O taslak, hiçbirimizin özel Anayasa taslağı değildi. Her birimiz kendi görüşlerimizi ortaya koyduk, sonuçta belli noktalarda uzlaştık ve ortaya bir metin çıktı. Bu çalışmalar böyle yapılır'' diye konuştu.

Üskül, bir zamanlar kimin hangi taslaklar hazırladıklarını, o taslaklarda neler önerdiklerini, hangi görüşleri ileri sürdüklerini çok iyi bildiğini belirterek, şunları söyledi:

''Bugün ne yazık ki yeni bir anayasa yapabilecek siyasi irade yok. Burada bir Anayasa değişikliği teklifi var. Teklifte benim de imzam var. Bu teklifin bütün maddelerine olumlu oy veriyorum. Bu demek değil ki o teklifte yer alan hükümleri ben yazsaydım öyle yazılırdı; belki farklı yazardım bazı şeyleri. Bu gayet doğaldır, başka türlü olamaz, bu metin üzerinde uzlaşma vardır. Bu teklif yazılırken teklifi hazırlayanların yanında değişik biçimlerde o teklifi hazırlanmasına katkıda bulunanların da fikirleri vardır. Bu metin bir uzlaşmanın sonucudur. Elbette o uzlaşma sonucunda ortaya çıkan metni kabul ederiz; çok içimize sinmeyen şeyler olsa dahi kabul ederiz.''

''SİZİN DEDİKLERİNİZİ YAPSAYDIK...''

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, AK Parti'li Üskül'ün ''harfiyen benimsemesem de kabul oyu veririm'' anlamına gelen sözler kullandığını anımsattı.

AK Parti Grup Başkanvekili Bozdağ'a hitap eden Anadol, ''Bunu söyleyenlere bakın. Sizin bir bilim adamınız bir hukukçu, harfiyen benimsemediği maddeye oy verdiğini itiraf ediyor. Ama CHP'liler içlerine sinmeyen bir Anayasaya oy vermiyorlarsa bunu özgür iradeleriyle yapmış olmuyorlar mı?'' diye sordu.

TBMM kürsüsünden siyasi eleştirilerin yapılmasının mümkün olduğuna dikkati çeken Anadol, her eleştiriye karşı sataşma olduğu gerekçesiyle AK Parti'lilere söz verildiğini, kendileri söz istediğinde ise tutanaklara bakılmak üzere zaman kazanıldığını ileri sürdü.

Anadol, ''Siz ne derseniz tersini yapmakta yarar vardır. Eğer sizin dediklerinizi yapsaydık, 1 Mart tezkeresine biz oy verseydik, Türkiye bugün 60 bin Amerikan askerinin işgalinde olacaktı; 1 milyon Müslümanın katline razı olacaktık. Onun için biz sizin dediğinizin tersini yaptık; oy kullanmadık'' diye konuştu.