Türk Dünyası Kongresi 337 Tebliğle Sona Erdi

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü'nün Türk Dil Kurumu işbirliği ile düzenlediği 2

Türk Dünyası Kongresi 337 Tebliğle Sona Erdi
  Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesinde , Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü ' nün Türk Dil Kurumu işbirliği ile düzenlediği 2 . Uluslararası Türk Dünyası Kültür Kongresi sona erdi . Kongrenin son gününde üç farklı salonda yapılan oturumların genel bir değerlendirmesi yapıldı .
Kapanışta söz alan Vali Yardımcısı Mehmet Erdoğan , Prof . Dr . Fikret Türkmen ' e teşekkür ederken ; " Fikret hocam öyle bir Halil İbrahim sofrası kurdu ki Türk dünyasının dört bir tarafından gelen insanlar Türk tarihi , dili ve kültürüyle ilgili kendi çıkınlarında ne varsa bu sofraya koydular . Sonuçta herkes birbirinin eksiğini tamamladı . Bu kongre sayesinde Türk dünyasının geleceğiyle ilgili önümüzde yeni kapılar açıldı " dedi .
Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof . Dr . Fikret Türkmen kongrenin çok iyi bir havada geçtiğini belirtirken ; " Bir hafta içinde mutlu olduk , ilim yaptık , dost kazandık , eğlendik , velhasıl kendimize mahsus bir hafta yaşadık . Bizler bu kongrenin görünen tarafındaydık ancak asıl önemli işi bu hazırlığın mutfağında olan arkadaşlarımız gerçekleştirdiler . Onlara çok teşekkür ediyorum . Çünkü böylesine büyük bir işin altından başarıyla kalktılar " ifadelerini kullandı . Kongrenin kapanış bildirisi niteliğinde bir sunum gerçekleştiren Prof . Dr . Ahmet Bican Ercilasun ise " Türk Dünyası , Türk Dili , Türk Tarihi o kadar geniş ki Prof . Dr . Türkmen ve arkadaşları bu kongrede bunu bir kez daha kanıtladılar ve bizim gerçekten başımızı döndürdüler " dedi . Kongrenin çok önemli konulara değindiğini vurgulayan Prof . Dr . Ercilasun ; " Bu kongrede dilden , edebiyattan , el sanatlarından , Türk dünyasındaki siyasete ve hukuka kadar geniş anlamda bir Türkoloji ' nin sergilendiğini gördük . Toplam 421 bildiri vardı ancak bunların 337 ' si sunuldu . Fakat ne olursa olsun bu sayı da çok büyük bir orandır ve kongrenin önemini bize bir kez daha gösterir " dedi . Ayrıca , Türkçe ' nin , Türk milletleri arasında ortak dil haline geldiğini ifade eden Cilasun , bunun oldukça sevindirici ve önemli bir aşama olduğunu kaydetti . Prof . Dr . Fikret Türkmen ' in hocaların hocası olarak nitelendirdiği Prof . Dr . Zeynep Korkmaz da kongrenin ne kadar büyük bir organizasyon olduğundan bahsederken , bu toplantının organizasyon , içerik ve bir de Türk dünyasının bütün değerleri bakımından ayrı ayrı ele alınıp değerlendirilmesi gerektiğini aktardı . Prof . Dr . Korkmaz ayrıca , " Türk dünyasını , öğretim üyesi , öğrenci değişimleri ile ekonomik gelişmeler birbirine bağlıyor . Ama konuya bilimsel yönden bakınca buradaki bildirilerde özellikle gençler için çok değerli bilgilerin yer aldığına tanık oldum " dedi . Türkiye dışından kongreye katılan isimlerden biri de Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof . Dr . Süleyman Kayıpov ' du . Prof . Dr . Kayıpov Kırgızistan ' da Türkoloji Fakültesi ' ni açarak Türkiye Türkçesi ' nin branş dili olarak okutulmasını sağlayan birisi olarak Türkçe ' nin Türk halkları arasında ortak bir dil olmasından çok mutluluk duyduğunu belirtti . " Türkçe ' nin , Japonya ' dan Avrupa ' ya kadar bilimsel sunum yapılabilecek seviyede öğrenilmiş olduğunu gördüm " diyen Prof . Dr . Kayıpov ; bunun çok büyük bir başarı olduğunu vurguladı . Yıllardır devam eden üzüntüsünü de dile getiren Prof . Dr . Kayıpov , " ' Biz şu kadar coğrafyada yaşayan bu kadar milyon Türk ' üz ' deriz ancak herhangi bir Türk dili ya da lehçesini Birleşmiş Milletler nezdinde resmi bir dil seviyesine getiremedik " ifadelerini kullandı .