Kursa giden 2 milyon kişiden sadece 22 bin kişi iş buldu

Son bir yılda farklı kurslara giden 2 milyon kişiden sadece 22 bini iş bulma imkanına kavuştu. İş-Kur, halk eğitim merkezleri, belediyeler ve özel dershanelerin düzenlediği mesleki kurslara 2 milyon insan tam 3.5 milyar lira harcama yaptı.

Kursa giden 2 milyon kişiden sadece 22 bin kişi iş buldu
İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın (İSMMMO) ‘İşsiz Kursta’ araştırmasının sonuçları açıklandı, krizin etkilerini ve işsizliğin hangi boyuta geldiğini ortaya serdi. İSMMMO’nun İş-Kur, halk eğitim merkezleri, belediyeler ve özel dershanelerin verilerinden yararlanarak yaptığı araştırmaya göre, meslek edindirme kurslarında 2009’da patlama yaşandı. Bunda kriz etkili olurken, işsizlik sigortasında biriken paraların bir kısmının kurslar aracılığı ile kursiyerlere harcanması ilgiyi artırdı. Kursiyerlere günlük 15 lira teşvik verildi.

2 milyon kişi katıldı
Sadece İş-Kur kurslarına 2009’da yeni meslek edinmek için başvuranların sayısı, 2008’e göre 5 kat artarak 31 bin 927’den, 181 bin 900’e çıktı. Büyükşehir belediyeleri tarafından düzenlenen meslek edindirme kurslarına ve halk eğitim merkezlerine başvuranların sayısı 2009’da 100 bin civarında olurken, özel meslek kurslarına katılan ve ders alan yıllık kursiyer sayısı 1 milyon 700 civarında bulunuyor.

Toplam 3.5 milyar lira
İş-Kur, 2009’da mesleki eğitim için bütçesinden 500 milyon liraya yakın para ayırdı. Devletin meslek edindirmeye yönelik harcadığı yıllık kaynak da 1.5 milyar liraya ulaştı. Kendi çabasıyla bütçesinden pay ayıranların meslek kurslarına harcadığı 1 yıllık rakam 2 milyar lirayı buldu. 2009’da eğitmene ödenen toplam paranın 720 milyon liraya çıktı. Mesleki eğitim için gerekli olan araç ve gereçlerin teminine yurt genelinde yaklaşık 270 milyon lira harcanırken, 90 bin eğitim yeri için yıllık kira 324 milyon lira kira ödendiği belirtildi.

İş garantisi sunulsun denetimlerde artış gösterilsin

İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, yeni meslek kurslarına bu denli ilginin krizin boyutlarını da net olarak ortaya serdiğini belirtti. Bu tür kursların faydalı, ancak yeterli çözümler üretmediğini ifade eden Arıkan, işsizlik sigortası fonundan mesleki eğitime önemli bir kaynak ayrılmasının gerekli olduğunu, ancak sonuca bakıldığında hedefe ulaşılamadığının görüldüğünü kaydetti. Arıkan şunları söyledi: “Eğitime evet, ama işsizlik sigortasının içi boşaltılmasın. Kurs adı altında işsizlik sigortasından çıkan paralar belediyelerin farklı ihtiyaçlarını karşılamaya yarıyor. sistemin sağlıklı işlemesi için kursların denetimleri artırılmalı, katılanlara iş garantisinin sunulmalı.” Kursiyerlerin yüzde 25’i üniversite mezunu olması da dikkatleri bu noktaya çekiyor.

Hürriyet