Çü'de Hayvan Deneyleri Kursu

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıbbi Bilimler Deneysel Araştırma ve Uygulama Merkezi (TIBDAM) tarafından açılan "1

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıbbi Bilimler Deneysel Araştırma ve Uygulama Merkezi (TIBDAM) tarafından açılan "1. Bilimsel Araştırmalarda Hayvan Deneyleri Kursu" başladı. Öğrenci, araştırma görevlisi ve öğretim üyelerinden oluşan 58 kişinin katıldığı kurs sonunda, kursiyerler çalıştıkları alanda canlı hayvan deneyleri yapabilecek.
Kursun açılışı ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Hipokrat Konferans Salonu'nda düzenlenen törenle gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan TIPDAM Müdürü Doç. Dr. Cem Kaan Parsak, kursta başarılı olup, sertifika alan kursiyerlerin bireysel olarak deney hayvanları üzerinde deneysel çalışmalar ve bilimsel araştırmalar yapabileceklerini söyledi.
Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ergin Şingirik de, canlı hayvan deneylerinde ahlak ve etik kurallarının gözetilmesinin zorunluluk olduğunu belirterek, verilen kursta bu noktalara çok dikkat edileceğini bildirdi.
Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu ise özellikle deney hayvanları üzerinde yapılan araştırma alanının sağlık sektöründe çok önemli bir yer tuttuğunu belirtti. Bir üniversitenin görevleri arasında eğitim ve hizmet olduğu kadar güçlü bir araştırma alt yapısının da bulunmasının önemli olduğunu kaydeden Akınoğlu, "Araştırma kültürünü aşılamanın yolu araştırma laboratuarlarının güçlü olmasıdır. Deney hayvanları konu olduğunda durum daha çok hassasiyet göstermektedir. Onların yaşam, etik hakları vardır. Fakat bütün ön değerlendirmeler yapılmış, belli bir noktaya gelmiş laboratuar çalışmalarının, insanları kullanılmadan önce mutlaka bir şekilde hayvanlar üzerinde uygulanması gerekir. Uzaya ilk uydu çıktığında atmosferin dışında insanı bekleyen tehlike nelerdir diye gözlem yapmak istenmiş, bir insanın astronot olarak uzaya gönderilmesi göze alınamamış ve bir ilk olarak bir maymun gönderilmiştir. O deneme olumlu sonuçlanınca da, daha sonra insanların da rahatlıkla gönderilmesi mümkün hale gelmiştir. Bu nedenle deney hayvanlarının belirli bir noktada kullanılması zorunluluk olmaktadır. Tabi bunun için zorunlu olan şart, deney hayvanlarını telef edilmemesi, onların yaşam haklarına saygı gösterilmesi, çok iyi planlanmış araştırmaların, deneylerinin yapılması gerekir. Yani ön çalışmanın mutlaka tamamlanması lazım. Bu konuda TIPDAM, yıllardır bir noktaya geldi. Biz rektörlük olarak bu merkeze gereken desteği vereceğiz."
26 Nisan-4 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek kursa, tıp fakültesi, biyoloji, veteriner fakültelerinin ilgili bölümlerinin katılabileceği kurs sonunda Sağlık Bakanlığı onaylı sertifikalar verilecek. 12 kişilik eğitimci grubunun vereceği kurs, 40 saat teorik, 40 saat pratik olmak üzere toplam 80 saat sürecek.