Engelli sporcular ilk kez kürek çekmenin heyecanını yaşadı

Sabancı Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Projeleri kapsamında Türkiye'de ilk kez uygulanan Engelsiz Engelli Küreği Projesi'ne katılan 4 engelli, Sapa

Sabancı Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Projeleri kapsamında Türkiye'de ilk kez uygulanan Engelsiz Engelli Küreği Projesi'ne katılan 4 engelli, Sapanca Gölü'nde düzenlenen Anı Kupası Kürek Yarışları'nda ilk kez kürek çekti.

Türkiye Kürek Federasyonu tarafından Sapanca Gölü'nde düzenlenen Anı Kupası Kürek Yarışları'nda 4 engelli sporcu, ilk kez kürek çekerek birbirleriyle yarıştı. Sabancı Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Projeleri kapsamında Engelsiz Engelli Küreği Projesi'ne katılan engelli sporcular Yurdagül Dinanet, Ufuk Bulut, Hüseyin Küçükaydın ve Sadi Sabur 500 metrelik parkurda kürek çekti. Yarışmanın sonunda parkuru başarıyla tamamlayan 4 engelli sporcuya madalyalarını Türkiye Kürek Federasyonu Başkanı İlhami İşseven verdi.

Engelli sporcu Yurdagül Dinanet, gazetecilere yaptığı açıklamada, yarışmaktan mutluluk duyduğunu söyledi. yarışmada çok heyecanlandığını ifade eden Dinanet, "Yarış çok çekişmeli geçti. 1 ay boyunca hazırlandık, bundan sonraki yarışlara da katılacağız. Antrenörümün yanımda olması parkuru kolaylaştırdı'' dedi.

Engelli sporcu Hüseyin Küçükaydın ise engellilerin kürek sporunu yapabileceğini herkese göstermek ve engellileri çağırmak için Sapanca ilçesine gediklerini belirtti. Projenin içinde yer almaktan dolayı mutlu olduğunu kaydeden Küçükaydın, şunları söyledi, "Bizler ilkiz ama son olmayacağız. Herkese buradan sesleniyorum. Bizimle birlikte olmak isterlerse Sabancı Üniversitesinin engellilerle ilgili sayfasından her türlü bilgiyi alabilirler. Çok güzel bir spor. Her şeyi unutuyorsunuz burada. Hepsi takım arkadaşlarımız ama süper mücadele oldu. İlk yarışımız, heyecan çok fazlaydı ama çok güzeldi. İnşallah dünya şampiyonası da olacak. Olursa olimpiyatlara da gitmeyi planlıyoruz. Hocalarımızın desteğiyle kürek sporunu nereye kadar götürebilirsek oraya kadar götürmek istiyoruz.''

ENGELLİLER İLK KEZ KÜREK SPORUYLA TANIŞTI

Türkiye Kürek Federasyonu Başkanı İşseven de Sabancı Üniversitesinin öncülüğünde engellilerin ilk kez Sapanca Gölü'nde kürek sporuyla tanıştıklarını dile getirdi. kürek sporunun engellilere kazandırdığı çok büyük psikolojik değerler olduğunu anlatan İşseven, "Engelli gençlerin kürek sporuna duydukları ilgi her geçen gün daha da artıyor. Bizim için gurur meselesi. Tahmin ediyorum önümüzdeki yıllarda engelliler bütün kulüplerimizde kürek çekmeye başlayacaktır. Federasyon olarak bu konuda üzerimize düşeni yapmaya başladık. Bundan sonra da devam edeceğiz. Kulüplerimizin ilgisi de gittikçe büyüyor. Gelecekte uluslararası başarılar alacağımıza inanıyorum. Türkiye'de bugün bir ilki başlattık. İnşallah bundan sonra da engelli kardeşlerimize bu sporu hem sevdireceğiz, hem de devam ettireceğiz" diye konuştu.

23 ve 24 ekim tarihlerinde İstanbul'da Deniz Küreği Dünya Şampiyonası'nı gerçekleştireceklerini söyleyen İşseven, deniz küreğinin durgun suda yapılan kürek yarışlarından daha farklı olduğunu kaydetti. Şampiyonaya yaklaşık 40 ülkeden sporcuların geleceğini vurgulayan İşseven, sözlerini şöyle sürdürdü;

"Bu da ilk defa ülkemizde yapılacak. Ülkemizin her tarafı denizlerle çevrili olduğu için kürek sporunun durgun su tekneleriyle denizde yapılması mümkün değil. Dolayısıyla deniz küreğinde tekneler farklı. Denize dayanıklı olduğundan dolayı bunu tercih ettik. Ekim ayında yapılacak şampiyonaya ilk olarak Türkiye de iştirak edecek. Deniz küreği inanıyorum önümüzdeki yıllarda ülkemizin çeşitli sahillerinde açılacak olan kulüplerle yer bulacaktır. Gelişmesi önümüzdeki yıldan itibaren devam edecektir diye düşünüyorum. Federasyon olarak elimizden gelen gayreti göstereceğiz."