Büyükşehir Belediyesi Kültür Etkinlikleri Sürüyor

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Nisan ayı kültür-sanat etkinlikleri kapsamında düzenlenen Ustalara Saygı programlarının konuğu bu kez, şair ve düşünce adamı Ebubekir Eroğlu oldu.

Büyükşehir Belediyesi Kültür Etkinlikleri Sürüyor
  AKM Tiyatro Salonu ' nda gerçekleştirilen programda , YÖK üyesi Prof . Dr . Durmuş Günay ve şairler Ömer Erdem , İhsan Deniz , Hüseyin Atlansoy , ünlü edebiyatçı Ebubekir Eroğlu ' nu anlattı . Paneli , SAÜ Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim üyesi Yrd . Doç . Yılmaz Daşçıoğlu yönetti . Gerçekleştirilen programa Ebubekir Eroğlu da katıldı .
Modern Türk Şiiri ' nin önemli isimlerinden Ebubekir Eroğlu adına düzenlenen Saygı programında konuşan Prof . Durmuş Günay , Eroğlu ' nun düşünce dünyasını ve fikirlerini anlattı . Eroğlu ' nun gelenek ve kültür arasındaki ilişki üzerine kafa yorduğunu dile getiren Günay , " Eroğlu , yenilenme bilincine dikkat çekerek , sürekli değişim ve gelişim gösteren dünyanın gerçeklerine kayıtsız kalmamak gerektiğini belirtmiştir " dedi .
Eroğlu ' nun İslam Kültürü üzerine düşüncelerinin önemine dikkat çeken Günay , " Eroğlu , İslam Kültürü ' nün asıl ürünlerini geçmişte verdiğini bu sebeple geçmiş kültürü bilmenin önemli bir dinamizm kazandıracağını söylemiştir . Dolayısıyla , yeni kültürlerle tanışmak , başka kültürle kaynaşmak için tarihimizi ve geçmişi iyi bilmeliyiz . Değişime açık olmalıyız . Her yeniye eleştirel yaklaşmamalıyız " diye konuştu .
Günay ayrıca , Eroğlu ' nun yaşanılan zaman dilimindeki sorunların kaynağını geçmişte arayan ve aydın sorumluluğu taşıyan bir yazar olduğunu da sözlerine ekledi .
Günay ' ın ardında söz alan şair Ömer Erdem ise , Eroğlu ' nun Modern Türk Şiiri ' nin Doğası kitabından hareketle , şairin poetikasından bahsetti . " Eroğlu , geleneği yaşarken , aynı zamanda geleneği dönüştüren bir şair olarak karşımıza çıkmaktadır " diyen Erdem , Eroğlu ' nun bu kitabının sadece edebiyatın değil aynı zamanda düşünce tarihimiz içerisinde değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi . Şair İhsan Deniz ise , Eroğlu ' nın yönetiminde çıkan ve bir kuşak edebiyatçının yetişmesine vesile olan Yönelişler Dergisi ' nden bahsetti . Eroğlu ' nun Diriliş Dergisi ' nde yetişmiş bir edebiyatçı olarak , dergileri ve dergiciliği çok önemsediğine değinen Deniz , şairin yazı hayatı boyunca gereksiz polemiklerden kaçındığının altını çizdi . Eroğlu ' nun yeni şairler yetişmesinin dergiler çevresinde oluşacak sağlıklı akımlar sayesinde mümkün olduğu düşüncesini aktaran Deniz , " Yönelişler , dönemi boyunca her çevreden ilgililerin merakla okuduğu bir dergi olmuştur " dedi .
Şair Hüseyin Atlansoy ise , Eroğlu ' nun yazı hayatı boyunca kendine çizdiği yol boyunca serüvenine devam ettiğinin altını çizerken , programın moderatörü SAÜ Öğretim Üyesi Yılmaz Daşçıoğlu , Eroğlu ' nun sade ve pürüzsüz bir dili olduğuna dikkat çekerek , " Eroğlu ' nun dili yüzeyde duru görünür . Fakat derinleştikçe gerilimi artan bir dildir " dedi . Panelin ardından sahneye çıkan Ebubekir Eroğlu ise , şiirin , edebiyatın , düşüncenin ve bilimin çok önemli olduğunu , fakat bunlardan önce toplumun ve kültürün devamlılığının önemli olduğunu belirtti . " Türkiye ' nin dünyanın önemli ülkelerinden olmasını istiyorsak , bunu önce zihnimizde kurmalıyız . Şiir bize bu konuda yardımcı olacaktır " diyen Eroğlu , programı düzenleyenlere teşekkürlerini sunarak , " Ömrüm oldukça yazarak borcumu ödemeye çalışacağım . Kalan kısmı için bağışlanmamı dileyeceğim " dedi . Program sonunda katılımcılara plaket ve çiçek takdimi yapıldı . Ebubekir Eroğlu ' na plaketini Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Prof . Dr . Engin Yıldırım verdi .