'Güreş Eğitim Merkezlerinin Sorunları' Tartışıldı

-'GÜREŞ EĞİTİM MERKEZLERİNİN SORUNLARI' TARTIŞILDI -HİTİT ÜNİVERSİTESİ TARAFINDAN ÇORUM'DA DÜZENLENEN PANELDE, GÜREŞİN SORUNLARI, EĞİTİM MERKEZLERİN-'

-'GÜREŞ EĞİTİM MERKEZLERİNİN SORUNLARI' TARTIŞILDI

-HİTİT ÜNİVERSİTESİ TARAFINDAN ÇORUM'DA DÜZENLENEN

PANELDE, GÜREŞİN SORUNLARI, EĞİTİM MERKEZLERİNİN 

DURUMU VE GELECEĞİ ELE ALINDI

(FOTOĞRAFLI-GÖRÜNTÜLÜ)

ÇORUM (A.A) - 24.04.2010 - Hitit Üniversitesi tarafından Çorum'da düzenlenen panelde, 'Güreş Eğitim Merkezlerinin Sorunları' tartışıldı.

Anitta Otelde gerçekleştirilen ve Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Kılıçkaplan'ın oturum başkanlığını yaptığı panele çeşitli üniversitelerden akademisyenler, olimpiyat ve dünya şampiyonu güreşçiler ile sporcular katıldı.

Panelistlerden Abant İzzet Baysal Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Meslek Yüksekokulu (BESYO) Müdürü Prof. Dr. Gazanfer Doğu, güreş eğitim merkezlerinin kuruluşunu ve gelişimini anlattı. Güreş Eğitim Merkezlerinin 'güreş sevgisini' aşılayamadığını ifade eden Doğu, merkezlerdeki antrenörlerin rastgele seçilmesinin de büyük sorunlar oluşturduğunu savundu. 

Merkezdeki antrenörlerin aynı zamanda iyi bir öğretmen olması gerektiğini vurgulayan Doğu, şöyle konuştu:

'Bu nedenle güreş eğitim merkezlerine beden eğitimi formasyonu almış antrenörleri atıyoruz. Şu an birçok merkezde antrenör istihdam ediliyor, ama sporcunun sportif gelişimi yanında diğer branşlarda da gelişmesi yardımcı olamıyor. Ayrıca artık bayan güreşçileri de bu merkezlere kazandırmalıyız. Eğer bunu başarabilirsek Nazmi Avluca gibi şampiyonların yanı sıra bayan şampiyonlar da çıkarabiliriz'

-'MERKEZLER, SPOR İL MÜDÜRLÜKLERİ BÜNYESİNDEN ÇIKARILMALI'-

Gazi Üniversitesi BESYO Antrenörlük Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kadir Gökdemir de Türkiye'de karakucak güreşlerinin 12 Eylül askeri müdahalesinden sonra gelişmeye başladığını söyledi. 

İhtilalden sonra yayımlanan bir genelge ile 500'den fazla kişiyi istihdam eden kamu kurum ve kuruluşlarının güreş kulüpleri kurulmasının istendiğini belirten Gökdemir, yetenekli birçok sporcunun bulunmasına rağmen dışarıdan güreşçi getirdiklerini, kendisinin buna karşı olduğunu söyledi.

Anadolu'daki ihtiyaç sahibi ailelerin, güreş eğitim merkezlerini yatılı okul gibi gördüğünü kaydeden Gökdemir, 'Aileler, 'Gitsin okusun, hiç olmazsa bana masrafı olmaz' mantığıyla hareket ediyor. 300 öğrencinin kayıtlı olduğu bir merkezde 20 öğrenci güreşiyor, kalan 280 kişi ise orada yatıp kalkıyor' diye konuştu.

Eğitim merkezlerinde antrenör yetiştirilmesini savunan Gökdemir, 'Güreş eğitim merkezlerini kurtarmak istiyorsak kaliteli antrenör şart' dedi. Merkezlerin, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinden de çıkarılmasını isteyen Gökdemir, 'Merkezlerin denetim raporları güllük, gülistanlık. Çocukların bile bile sınıfta kalması için, 'Bir yıl daha kalsın da ödül alalım' diye uğraşan antrenörler var. Merkezler sosyalleşmiyor, çocuklar baskı altında kalıyor. Bu merkezleri ahbap-çavuş ilişkisinden kurtarmak lazım. Eğitim ve spor hizmetleri adında yeni bir birim kurulmalı' diye konuştu.

Gökdemir, 'Eğer bu eğitim merkezlerinde başarılı olabilseydik Türk mucizesi yaratacaktık. Ama olmadı, başaramadık. Kör-topal ilerliyoruz' dedi.

-'MERKEZLERİN YÖNETMELİĞİNDE BAZI DEĞİŞİKLİKLER YAPILMALI'-

Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı ve Güreş Federasyonu Eğitim Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kutlu ise güreş eğitim merkezlerinin iyileştirilmesi amacıyla ilgili yönetmeliklerde bazı değişiklikler yapılması gerektiğini söyledi.

Merkezlerde kalan çocuklara harçlık verilebileceğini belirten Kutlu, 'Çocuklar en azından hafta sonları evlerine gitmeli. Merkezlerin yönetmelinde bazı değişiklikler yapılmalı. Biz federasyon için her türlü desteğe hazırız. Ayrıca antrenörlerimizi bilimsel ve mesleki anlamda çok iyi eğitmemiz lazım. Merkeze gelen her sporcuyu şampiyona yapamayız, ama en azından onları iyi bir meslek sahibi yapabiliriz' diye konuştu.

Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi BESYO Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Ziyagil de güreşin daha erken yaşlarda sevdirilmesi gerektiğini belirterek, 'Eğer biz olimpiyat şampiyonu yetiştirmek istiyorsak, sporculara 6 yaşından itibaren eğitim vermeliyiz' dedi.

Ziyagil, 'Merkezlerin sorunlarını çözebileceğimizi sanmıyorum. Tek bir şansımız var, sporda yeniden yapılanmak. Kulüplerimiz futbola milyonlar aktarırken biraz da ata sporu güreşimize yatırım yapmalılar' diye konuştu.

Hitit Üniversitesi BESYO Müdürü Yard. Doç. Dr. Faruk Yamaner de Türkiye'deki 27 güreş eğitim merkezinin fazla olduğunu ve devletin bu merkezlere yeteri kadar kaynak ayıramadığını savundu.

Panelin ardından konuşmacılara plaket verildi.

(GN-MCT) 

24.04.2010 00:28:22