Batlama Deresi'ne HES yapımına tepkiler sürüyor

Giresun merkez Batlamalılar Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Murat Turan, Batlama Deresi'ne hitroelektrik santrali (HES) yapılmasına t

Giresun merkez Batlamalılar Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Murat Turan, Batlama Deresi'ne hitroelektrik santrali (HES) yapılmasına tepki gösterdi. Turan, "Doğa turizmi ile önem kazanmaya başlayan Karadeniz sahillerinde suların bu yolla dere yataklarından alınarak taşınması ne derece doğrudur? Su olmadan doğa turizminden bahsetmek mümkün değildir." dedi.

Turan, İnişdibi beldesinde düzenlediği basın toplantısında, bendler yoluyla Batlama Deresi'nde 4 HES projesinin mevcut olduğunu söyledi. Toplam uzunluğu 30 kilometre civarında olan Batlama'da yapılacak HES'lerden sonra derenin kuruyarak, yok olacağını ifade eden Turan, "Tüm Karadeniz sahillerindeki havzalarda olduğu gibi Batlama Havzası da Batlama Deresi ile güzeldir." diye konuştu.

Doğa turizmi ile önem kazanmaya başlayan Karadeniz sahillerinde suların HES'lerle dere yataklarından alınarak taşınmasının ne derece doğru olduğunu sorgulayan Turan, şöyle konuştu: "Su olmadan doğa turizminden bahsetmek mümkün değildir. HES'lerin doğa turizmine olumsuz bir etkisi olabileceği üzerinde de düşünülmelidir. Ayrıca yapılacak bendlerle dere kenarları birer şantiyeye dönüşmektedir. Bu durumun derelerimize ve çevreye vereceği zararları edilecek kısa vadeli menfaatlerle kıyaslamak mümkün değildir. Sular sadece enerji üretiminde kullanılması gereken bir meta değildir. Sular bulundukları yöreye her yönüyle canlılık katarlar. Sular içinde barındırdıkları canlılarla, çevreye verdikleri canlılıkla, çevresinde oluşan orman ürünleriyle, çevresinin havasını yumuşatmasıyla, insanların ilgisiyle ve turizmle de çevresine katkı sağlar ve değerlidir."

HES'lerin, yapımına karşı olmadıklarını, ancak iyi planlanmadan yapılacak HES'lerin bölge turizmine büyük zarar vereceğini iddia eden Turan, "Elbette ki, ülkemizde sular üzerinden de enerji ihtiyacının karşılanması ve sular üzerinde HES'ler yapılmalıdır. Biz bunlara karşı olmadığımızı yineliyoruz. Bunlar çevreye en az zararla yapılmalıdır. Ancak iklimlerin değiştiği, suların öneminin arttığı, doğa turizminin önem kazandığı, insanların sıcak bölgelerden kaçarak daha serin Karadeniz sahil bölgelerini, su kıyılarını tercih ettikleri bir dönemde ülkemiz enerji ihtiyacının bir kısmının karşılanması adı altında suların kullanım haklarının değişik şirketlere (ki şirketler doğası gereği kar amacı güderler) ve ticari amaçla satılması bizleri düşünmeye sevk etmektedir. Bu konudaki hassasiyetlerimizi ve bu konunun takipçisi olacağımızı bildirir, yetkililerden bu konulara ilişkin aydınlatıcı bilgiler bekleriz." şeklinde konuştu.