CHP Anayasa paketine karşı çıkacak adam arıyor

Cumhuriyet Halk Partisi, Anayasa paketini yargıya taşımak için gerekli olan 110 imza için kulis çalışmalarına başladı.

Anayasa değişiklik paketi teklifinin TBMM Başkanlığı’na sunulmasının ardından gözler, paketi Anayasa Mahkemesi’ne götüreceğini açıklayan CHP’ye çevrildi. 97 milletvekili bulunan CHP’nin paketi mahkemeye götürmesi için 110 vekilin imzasına ihtiyacı var. Ana muhalefet partisi, MHP ve BDP’nin mahkemeye başvurmayacağı yaklaşımından hareketle bağımsız 11 ve DSP’nin altı vekilini yakın markaja aldı.
AKP’li 214 milletvekilinin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan Anayasa paketi, 7 Nisan’da Anayasa Komisyonu’nda ele alınacak. Taslakla ilgili CHP ve BDP’nin desteğini alamayan hükümet, bu kez Komisyon’da uzlaşı arayacak. AKP’nin 16, CHP’nin 5, MHP’nin 3, BDP’nin ise bir vekille temsil edildiği Komisyon’da da tam mutabakat beklenmiyor. Kanun teklifi daha sonra Genel Kurul’a gelecek. Tasarının kurmaylarından biri olan Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, “Komisyon toplantısında öneriler ve değerlendirmeler yapılacak. Bunlar konuşulduktan sonra karara bağlanacak” dedi. AKP, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin oy kullanamayacağından 336 milletvekilini bir arada tutmak için sıkı görüşmeler yapıyor. Amaç 330-367 oy alarak paketi referanduma götürmek.

CHP YAKIN MARKAJDA


Meclis’te 97 sandalyesi olan ana muhalefet partisi CHP’nin hedefi ise 110 imza toplayarak paketi Anayasa Mahkemesi’ne götürmek. Bu konuda MHP ve BDP’den destek alamayan CHP’de, tasarıyı inceledikten sonra karar vereceklerini belirten Ankara Milletvekili Eşref Erdem ve bazı muhalif vekiller, bu süreçte nasıl bir yol izleyecekleri konusunda Genel Merkez’le aynı görüşte olmadıklarını vurgulamıştı.
Buna rağmen parti yönetimi fire verilmeyeceğini hesaplayarak bağımsız 11 ve DSP’li 6 milletvekilini yakın markaja aldı. Konuyu dün PM toplantısında ele alan CHP’li kurmaylar, değişikliklerin yürürlüğe girmemesi için hukuki ve siyasi mücadelenin sürdürülmesi kararı alındı. AKP’li İyimaya, “Anayasa Mahkemesi’ne başvuru için 110 milletvekilinin imzası gerekiyor. Bu imza bulunduğu takdirde Anayasa Mahkemesi olaya sadece şekil yönünden bakacak” diye konuştu.

Kaynak: Taraf