Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği'nden Açıklama

Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, Avrupa Birliği Komisyon Yönetmeliği kapsamında Türkiye menşeli biber, kabak, domates ve armut ürünlerinin Avrupa Birliği ülkelerine ihracatında yüzde 10 sıklıkla numune alınıp zirai ilaç kalıntı analizi yapılmasının öngörüldüğünü bildirdi

  Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı , Avrupa Birliği Komisyon Yönetmeliği kapsamında Türkiye menşeli biber , kabak , domates ve armut ürünlerinin Avrupa Birliği ülkelerine ihracatında yüzde 10 sıklıkla numune alınıp zirai ilaç kalıntı analizi yapılmasının öngörüldüğünü bildirdi .
Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı , yaptığı yazılı açıklamada , 25 Ocak 2010 tarihinden itibaren yüzde 10 sıklıkla numune alınıp zirai ilaç kalıntı analizi yapılması öngörüldüğünü ifade ederek , " Birliğimiz ve TC . Sofya Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliğimiz girişimleri ile Avrupa Birliği ülkelerine giriş kapısı olan Bulgar gümrüklerinde uygulama ertelenmişti . Ancak bu hafta içinde söz konusu ürünleri taşıyan TIR ' lardan numune alınarak kalıntı analiz yapılmaya başlandı . Bulgar gümrüklerinin alt yapısı yetersiz olduğu için ihracatçılar sıkıntı yaşıyorlar . 100 ' e yakın TIR 3-4 gün boyunca Bulgar kapılarında analiz sonuçları için bekliyor . Mevzuat kapsamında yüzde 10 kontrol sıklığı net olarak belirtilmemiştir . Bulgar yetkilileri yüzde 10 kontrol sıklığını TIR bazında değil ürün çeşidi ya da ürün bazında değerlendirdiği için kontrol sıklığı yüzde 60-70 ' leri buluyor " ifadelerini kullandı .
KONUYLA İLGİLİ GİRİŞİMLER DEVAM EDİYOR
Satıcı açıklamasında ihracatçıların daha fazla mağdur olmamaları için Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak T . C . Sofya Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği nezdinde girişimlerin devam ettiğini bildirdi . Satıcı açıklamasında şu sözlere yer verdi :
" Bulgar yetkilileri ile yaptığımız görüşmelerde yaş meyve sebze yüklü TIR ' ların özelliği gereği beklemeye tahammülü olmadığı bu nedenle TIR ' ların bekletilmemesi gerektiği bir çok kez ifade edildi . Bu çerçevede , ilgili laboratuarın normal şartlarda çalışmamasına rağmen 17 Nisan Cumartesi günü analiz için açık tutulması sağlanarak TIR ' ların en azından bir günlük zaman kaybı önlendi . 19 Nisan 2010 Pazartesi günü T . C . Sofya Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliğimiz , Bulgar sağlık Bakanlığı Genel Devlet Sağlık Müfettişliği yetkilileri ile yaşanan sorunların çözümü için karşılıklı görüşmeler gerçekleştirecekler . Avrupa ülkelerine sevkıyat programını gerçekleştirmek için pazartesi günü yapılacak toplantı neticesini bekliyoruz . Durumdan tedirgin olan ihracatçılar yükleme yapmaktan çekiniyorlar . Sorunun çözümü için girişimlerimiz devam edecek . "