Kktc'de Cumhurbaşkanlığı Seçimi Yarın Yapılıyor

KKTC, Cumhurbaşkanlığı seçimi yarın halk sandığa gidecek

  KKTC , Cumhurbaşkanlığı seçimi yarın halk sandığa gidecek . Yüksek Seçim Kurulu ' nun 7 adayın yarışacağı Cumhurbaşkanlığı seçimi için açıkladığı takvim uyarınca , resmi propaganda bugün saat 18 . 00 ' de sona erecek .
Yarın yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde Ulusal Birlik Partisi ( UBP ) adayı Derviş Eroğlu , bağımsız adaylar Mehmet Ali Talat , Tahsin Ertuğruloğlu , Mustafa Kemal Tümkan , Arif Salih Kırdağ , Zeki Beşiktepeli ve Ayhan Kaymak yarışacak . Cumhuriyet Meclisi ' nde temsil edilen partilerden CTP , TDP ve ÖRP Talat ' ı ; DP ise Eroğlu ' nu destekliyor . Meclis dışı partilerden BKP Talat ' a ; MAP ve HİS ise Eroğlu ' na destek açıklamıştı . YKP seçimi boykot ediyor ; KSP ise " alternatif yok " diyerek bağımsız çalışma yaptığını
bildirmişti .

YSK ' DAKİ HAZIRLIKLAR
Öte yandan , Yüksek Seçim Kurulu ( YSK ) ve ilçe seçim kurulları , 18 Nisan Cumhurbaşkanlığı seçimi için hazırlıklarını seçim takvimi uyarınca sürdürüyor .
Lefkoşa ilçesinde 189 sandıkta 567 kişi görev alacak . Gazimağusa ' da 161 , İskele ' de ise 74 sandık kurulacak ve toplam 705 kişi görev yapacak . Girne ilçesinde 122 sandıkta 366 sandık görevlisi , Güzelyurt ' ta da 83 sandıkta 249 kişi görev alacak .

164 BİN 72 SEÇMEN
Cumhurbaşkanlığı seçiminde Lefkoşa ilçesinde 51 bin 381 , Gazimağusa ilçesinde 43 bin 4 , Girne ilçesinde 31 bin 233 , Güzelyurt ilçesinde 21 bin 214 ve İskele ilçesinde 17 bin 240 olmak üzere toplam 164 bin 72 seçmen oy kullanabilecek .
Bir adayın seçilebilmesi için geçerli oyların en az yüzde 50 ' sinden bir fazlasını alması gerekiyor . Hiçbir aday bu orana ulaşamazsa , seçim ikinci tura kalacak ve 25 Nisan Pazar günü en çok oyu alan iki aday arasında yapılacak .

ENFORMASYON DAİRESİ BASIN MERKEZİ KURUYOR
Bu arada , Enformasyon Dairesi , Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik " Basın merkezi " kuruyor . Özellikle yabancı medya mensuplarının hizmetine yönelik olarak Saray Otel ' de oluşturulacak merkez , yarından itibaren iki gün faaliyette olacak .
Uluslararası ve Rum medya kuruluşlarının merkeze yoğun ilgi gösterdiği , 15 ' in üzerinde uluslararası medya kurumunun 60 ' ın üzerinde çalışanıyla Enformasyon Dairesi ' ne akredite olduğu bildirildi . Merkezde bilgisayarlar , hızlı internet , faks , telefon gibi iletişim araçları medya mensuplarının hizmetine sunulacak . Seçim sonuçlarının anında merkeze aktarılması yönünde düzenleme yapılırken , siyasilerin açıklamalarının merkeze aktarılmasına da imkan sağlanacak .
Enformasyon Dairesi ' nin ayrıca , başta üniversite öğrencileri olmak üzere ülkedeki yabancıları bilgilendirmek amacıyla seçimlere yönelik Türkçe ve İngilizce seçim broşürü hazırladığı da kaydedildi

SEÇİM GÜNÜ SAAT 19 . 00 ' A SEÇİMLERLE İLGİLİ HABER , TAHMİN VE YORUM YAPMALARI YASAK
Yüksek Seçim Kurulu , Pazar gün 08 . 00-18 . 00 saatleri arasında gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı Seçimi ' yle ilgili yasakları ve kuralları , yayımladığı iki ayrı duyuruyla hatırlattı .
YSK ' dan yapılan 17 numaralı duyuruda , Seçim ve Halk Oylaması Yasası uyarınca , Pazar günü saat 19 . 00 ' a kadar radyo , televizyon ve her türlü yayın organlarının seçimlerle ilgili haber , tahmin ve yorum yapmalarının yasak olduğu ; 19 . 00-21 . 00 saatleri arasında ise radyo ve televizyonlarda seçimlerle ilgili olarak sadece Yüksek Seçim Kurulu tarafından verilecek haber ve tebliğlerin yayınlanabileceği ve saat 21 . 00 ' den sonra bütün yayınların serbest olduğu kaydedildi .
Seçim gününe ilişkin diğer bazı yasaklar ise şöyle : " Oy verme günü , her ne surette olursa olsun alkollü içki satılması , umumi yerlerle umumi mahallerde her çeşit alkollü içki satılması , verilmesi ve içilmesi yasaktır ; bütün umumi eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalır . Eğlence yeri niteliğine haiz lokantalarda yalnız yemek verilir . Oy verme günü , emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiçbir kimse , köy , kasaba ve şehirlerde silah taşıyamaz . "

KİMLİĞİ KANITLAYACAK RESMİ BELGE ŞART
YSK 18 numaralı duyurusunda ise seçmenin oyunu kullanabilmesi için , üzerinde fotoğrafı bulunan ve kimliğini kanıtlamaya yarayan resmi bir belge sunmak zorunda olduğunu hatırlattı .
YSK duyurusuna göre " Resmi belge , Kıbrıs Türk Federe Devleti ( KTFD ) döneminde veya KKTC döneminde yurttaş olanlara verilen kimlik kartını veya polis kimlik kartını veya KTFD veya KKTC pasaportunu veya KKTC sürüş ehliyetini anlatır . " Bu belgelerden birini sunmayan oy kullanamaz .

SANDIKTA FOTOĞRAF MAKİNESİ , TELEFON YASAK
Oyunu kullanmak üzere sandığa giden ve sandık başkanından oy pusulasını ve " evet " mührünü alan seçmen , varsa yanında getirdiği fotoğraf makinesi , telsiz veya cep telefonu ve benzeri cihazlarını kurul başkanına teslim ederek doğruca kapalı oy verme yerine gider ve oyunu kullanmadan başka yere gidemez .
Cumhurbaşkanlığı seçiminde seçmen kartı kullanmanın zorunlu olmadığı belirtilen duyuruda , ancak sandık kurullarında görevli polisler ile görevli olduğu sandıkta kayıtlı seçmen olmayan görevlilerin oylarını kullanmak için seçmen kartlarını ibraz etmelerinin zorunlu olduğu kaydedildi .
( MG-TA-TA-D )