Ödemiş Kapalı Cezaevi'nde İzka Projesi Toplantısı

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA)'ndan "Cezaevinde eğitim, sağlık ve hijyende bir adım ileri" adlı projeye destek alarak bir ilki başaran Ödemiş M Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda bir toplantı düzenlenerek, projenin tanıtımı ve emeği geçenler ile proje kapsamında açılan kurslarda başarılı olan mahkumlara belge dağıtımı gerçekleştirildi

Ödemiş Kapalı Cezaevi'nde İzka Projesi Toplantısı
  İzmir Kalkınma Ajansı ( İZKA ) ' ndan " Cezaevinde eğitim , sağlık ve hijyende bir adım ileri " adlı projeye destek alarak bir ilki başaran Ödemiş M Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu ' nda bir toplantı düzenlenerek , projenin tanıtımı ve emeği geçenler ile proje kapsamında açılan kurslarda başarılı olan mahkumlara belge dağıtımı gerçekleştirildi .
Kuruma ait konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıya Ödemiş Kaymakamı Abdurrahman Koçoğlu , İlçe Garnizon Komutanı Personel Yarbay Fuat Alakoç , Ödemiş Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Çil , Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin , Adalet Baş Müfettişi Halil Kayahan , Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Şamil İnan , İnfaz Hakimi Cengiz Sarıçam , Cumhuriyet Savcısı Müjde Elif Eroğlu , Cezaevi Savcısı Mehmet Pakiş , Türkiye İş Kurumu İzmir İl Müdürü Süleyman Boyacıoğlu , İlçe Emniyet Müdürü Osman Aral , İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Ertuğrul Pala , daire amirleri , sivil toplum örgütlerinin temsilcileri , Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Hüseyin Kara , İzmir Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Üyeleri , ceza infaz kurumu personeli ve mahkumlar katıldı .
CEZAEVİ EĞİTİM YUVASINA DÖNÜŞTÜ
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ' nın ardından açılış konuşmasını Ödemiş Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Çil yaptı . İzka ' nın " Sosyal Destek Mali Yardım " programından yararlanarak cezaevini hem yenilediklerini hem de mahkumların eğitimlerine ağırlık verdiklerini kaydeden Çil ; " 2009 yılı başında İzka ' nın eğitimlerine katılan proje ekibimiz yaptığı inceleme ve değerlendirmeler sonucunda " Sosyal Destek Mali Yardım " konusunda " Cezaevinde eğitim , sağlık ve hijyende bir adım ileri " başlığıyla oluşturduğu projeyi 25 Mart 2009 ' da İzka ' ya teslim etti . Kurumumuzdaki eğitim , sağlık ve hijyen alanlarının fiziki durumlarının iyileştirilmesi ve çağa uyum sağlayacak şekilde düzenlenmesinin yanı sıra kurumumuzdaki 500-600 hükümlü ve tutuklunun da eğitim ve iyileştirme faaliyetlerine katılmasının amaçlandığı projemiz " Sosyal Destek Mali Yardım " konusunda İzka ' ya sunulan 234 projeden desteklenmeye değer 71 proje içerisine girmeyi başardı . Yapılan değerlendirmeler sonucunda projemiz 73 puanla başarılı oldu . Projemizin toplam maliyeti olan 88 bin 975 , 00 TL ' nin yüzde 74 , 96 ' sı olan 66 bin 695 , 66 TL ' si İzka tarafından hibe olarak verilmiş , yüzde 25 , 04 ' lük bölümü olan 22 . bin 79 , 34 TL ' lik bölümü ise Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü tarafından karşılanmıştır . Projemize Ödemiş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü , Ödemiş İlçe Müftülüğü , Ödemiş Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü ile Ödemiş Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından personel , doküman , planlama ve onay işleri bakımından destek sağlandı " dedi . Çil ' in ardından kürsüye gelen Ödemiş Müftüsü Hasan Ersöz ; " Projemiz kapsamında ceza infaz kurumumuzda müftülük olarak 6 kez konferans verdik . Kurumun kapalı ve açık bölümlerinde her ay iki kez konferans veriyoruz . Şu ana dek 511 tutuklu ve hükümlü konferanslarımıza katıldı . Ayrıca mahkumlarımıza psikolojik destek amacıyla müftülük personeli burada çalışmalarına devam ediyor " dedi .
İzka Hukuk Müşaviri Çağkan Aydoğdu ise projenin farklılık yarattığına dikkati çekerek ; " Ödemiş ' te hibe desteği sağladığımız projemiz Türkiye ' deki diğer ceza ve infaz kurumlarına da örnek oldu . Sosyal kalkınma amacıyla projelere destek vermeye devam edeceğiz " diye konuştu .
" CEZAEVİ PSİKOLOJİSİNDEN AZ DA OLSA KURTULDUK "
Konuşmaların ardından 10 Temmuz 2009 ' da çalışmalarına başlanan projenin bitiş tarihi olan 10 Ocak 2010 ' a dek yapılan uygulamaları anlatan sinevizyon gösterisi izlendi . Sinevizyon gösterisini takiben tutuklu ve hükümlüler adına Ersin Durak bir konuşma yaparak ; " Bu proje sayesinde cezaevinde olduğumuzu bir nebze de olsa unutma olanağı bulduk . Proje cezaevini bir eğitim yuvası haline getirdi . Yavaş yavaş cezaevi psikolojisinden kurtuluyoruz . Bu nedenle bu projede emeği geçen herkese ve destek veren İzka ' ya yürekten teşekkürlerimizi sunuyoruz " ifadelerini kullandı . Toplantı programının devamında mahkumlarca sahnelenen " Güzel Gören , Güzel Düşünür " adlı skeç izleyenlerden yoğun alkış alırken , bir grup mahkum tarafından okunan şiirler de duygu dolu anların yaşanmasına neden oldu . Ersin Durak bağlamasıyla , Emrah Başak da darbukasıyla izleyenlere müzik ziyafeti çekti .
Programın son bölümünde projede emeği geçenlere ve proje kapsamında açılan kurs programlarını başarıyla tamamlayanlara plaket ve belgeleri takdim edildi . İzka Genel Sekreteri Ergüder Can adına Hukuk Müşaviri Çağkan Aydoğdu plaketini Ödemiş Kaymakamı Abdurrahman Koçoğlu ' ndan aldı . Ödemiş Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Çil ' e ise plaketini Adalet Baş Müfettişi Halil Kayahan verdi . Ardından proje ortağı kurumlara teşekkür belgeleri protokol üyelerince takdim edilirken , proje kapsamında açılan kursları başarıyla tamamlayan mahkûmlara da sertifikaları verildi .