'ABD'nin uzay programı lüks değil, ülkemizin öz ihtiyacıdır'

NASA'nın Cape Canaveral Kennedy Uzay Üssü'nü ziyaret eden ABD Başkanı Obama, uzay çalışmalarının lüks değil ihtiyaç olduğunu söylerken, 'Mars'a insanla gidilecek günleri göreceğimi umuyorum' dedi.

  ABD Başkanı Barack Obama , ' ABD ' nin uzay programı lü ; ks değil , ü ; lkemizin ö ; z ihtiyacıdır ' dedi .

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi ' nin ( NASA ) Florida eyaletinde Atlas Okyanusu ' na nazır Cape Canaveral Kennedy Uzay Ü ; ssü ; ' nde tarihi fü ; ze rampalarını bugü ; n ziyaret eden Obama , ' NASA ( atalet iç ; inde ) son evresine girmiyor . Yü ; ksek emellerinde mü ; mkü ; n olan her yere gitmek iç ; in feza gö ; revimize yü ; zde yü ; z sadıkız ' dedi .

' Burada , ulusumuz son 50 yılda ( 20 Temmuz 1969 ' da insanoğlunun ilk kez Ay ' a gidişi dahil ) nice yü ; ksek gö ; revlerini yerine getirmiştir . Mars ' a insan gidecektir ' diyen Obama , sö ; zlerini , ' NASA , bü ; yü ; k atılımların yolundadır , eski hallerinden devamından yana değildir ' diye sü ; rdü ; rdü ; . Obama , ' Mars ' a insanla gidilecek gü ; nleri gö ; receğimizi tahmin ediyorum ' diyerek Uzay Ü ; ssü ; ' ndekilere moral verdi .

Devletin uzay programının yü ; rü ; tü ; lmesine katkı sağlayan ö ; zel şirketlere yardımı sü ; rekli kılacağını vurgulayan Obama , ' 2025 ' e kadar , 15 yılı geç ; meden Mars ' a ve Gü ; neş Sistemi ' nin hudutlarına gidileceğini ' belirterek , ' Uzay mekikleri ( bu yıl sonuna kadar ) tamamen emekli olsa da feza programımız , daha hızlı gelişerek sü ; recektir ' dedi .

Obama , eski astronotlar Eugene Cernan ve Neil Armstrong ' un sert eleştirisine de yanıt getirerek , ' Bundan sonra ilk aşamada uzun uzay yolculuklarından ilki olacak Mars ' tan sağ salim Dü ; nya ' ya dö ; nü ; şü ; rahatlıkla yerine getirebileceklerini ' bildirdi .

YENİ UZAY PROGRAMI

Yeni uzay programını Florida ' daki Uzay Merkezi ' nde ilan eden Başkan Obama , astronotları uzaya taşıyabilecek yeni ağır fırlatma sisteminin gelecek 5 yılda inşa edilmesini teklif ederken , insanlı uzay seferlerinin maliyetini karşılamak ve Florida ' da 2 yıl iç ; inde 2500 yeni iş yaratmak iç ; in NASA ' nın bü ; tç ; esine 6 milyar dolar ek kaynak talebini makamında koruyor .

Uzay mekiklerinin bu yıl iç ; inde emekliye ayrılmaları , Cape Canaveral Uzay Merkezi ' nin şu an yü ; zde 60 ' ına karşılık gelen 9 bin kişinin işini kaybetmesine yol aç ; acak .

Amerikan Başkanlığının internet sitesinde de yayınlanan yeni uzay dü ; şü ; ncesine gö ; re , Obama , tasarlanandan daha kü ; ç ; ü ; k yeni Orion kapsü ; lü ; nü ; n geliştirilebilmesi iç ; in ' Constellation ' programını yeniden yapılandıracak . Buna gö ; re , daha minyon Orion kapsü ; lü ; , fü ; zelerle Uluslararası Uzay İstasyonu ' na ( UUİ ) gö ; nderilecek ve acil durumda yardım aracı olarak kullanılmak ü ; zere İstasyon ' da kenetli duracak .

Yeni uzay programının 2004 ' te Başkan George Walker Bush tarafından başlatılan ve Amerikalıların Mars ' ı fetihten ö ; nce Ay ' a yeniden gitmelerini sağlayacak Constellation programından daha az maliyeti bulunuyor .

20 Temmuz 1969 ' da Ay ' da yü ; rü ; yen ilk insan Neil Armstrong ile eski astronotlar James Lovell ve son Ay inişini yerine getiren Apollo-17 kaptan pilotu astronot Eugene Cernan , yayınladıkları ilanla Başkan Obama ' nın Constellation programından vazgeç ; me kararını , ABD ' nin uzayı keşif ç ; abalarını ' yerle bir edici vizyonsuzluk ' olarak nitelemişti .

Bu program iç ; in zaten 10 milyar dolardan fazla harcandığını belirten astronotlar Armstrong , Lovell ve Cernan , ' Bundan bö ; yle Amerikalılar iç ; in alt yö ; rü ; nge ve UUİ ' ye gitmenin tek yolunun Rusya ile anlaşmaya varmak ve Soyuz fü ; zesinde bir koltuk satın almak olduğu ' yö ; nü ; nde şikayette bulunmuşlardı . Obama , bugü ; n Cape Canaveral ' ı ziyaretinde astronotların bu kaygısına da cevap vermiş oldu .