Kendi hastalığını teşhis edemedi

Yıllarca erken tanının önemi anlatan Prof. Dr. Özeren kendi hastalığının teşhisinde geç kaldı.

Kendi hastalığını teşhis edemedi
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Özeren'in 'Mum dibine ışık vermez' misali dramı, şiddetli baş ağrılarıyla başladı. Evli ve bir çocuk babası Prof. Dr. Özeren (52) zaman zaman nükseden şiddetli baş ağrılarına rağmen 18 yıl aralıksız görev yaptığı üniversite hastanesinde MR bile çektirmedi. 1 Mayıs 2008'de meslektaşlarına 'Öyle başım ağrıyor ki bugüne kadarkilere hiç benzemiyor'' dedi. Tetkik için güçlükle ikna edilen Özeren'in beyin MR'ı çekildi.

O BENİM FİLMİM Mİ?

Özeren'in asistanı, film sonuçlarını eline aldığında adeta şok yaşadı. Özeren, filmi incelediğinde kendi teşhisini koydu. Hastalığı, halk arasında 'beyinde baloncuk' olarak bilinen 'anevrizma' idi. Asistanına dönüp 'Bu benim beyin filmim mi?' diye ısrarla sordu. Asistanının 'evet' cevabıyla yıkıldı.

EVE GİTTİ, YERE YIĞILDI

ANKARA Hacettepe'den Amerika'daki ünlü hastanelere kadar tüm meslektaşları onun için adeta seferber oldu. Özeren, aynı gün arkadaşlarıyla yemek yedi, evine gitti. Kısa bir süre sonra, eşi acı haberi verdi. Özeren yığılıp kalmıştı.

AMELİYAT İÇİN GEÇ KALINDI

ACİL müdahaleye rağmen Özeren bir daha yerinden kalkamadı. Ameliyata da gerek kalmamıştı. Çünkü beyin damarlarının zayıf noktalarında oluşan bir nevi baloncuk olan, beyin kanamalarının en önemli nedeni 'anevrizmanın' yırtılmadan önce fark edilmesi gerekiyordu. Yapılacak bir şey kalmamıştı.

HASTALIĞI YAKIŞTIRAMADI

ÖZEREN, 2 yıldır doktorların 'pimi çekilmemiş el bombası' diye tanımladığı hastalık nedeniyle, kurulması için büyük emek verdiği yoğun bakımda. Midesine takılan cihazla beslenebiliyor. Meslektaşlarına göre, uzmanlık alanına giren hastalığa erken teşhis koyabilse bugün daha sağlıklı olacaktı. Ancak o, hastalığı hiçbir zaman kendisine yakıştırmadı.

HEM GENETİK HEM SİGARA

ANNESİ nörolojik bir rahatsızlık, amcası ve ağabeyi ise beyin kanaması sonucu hayatını kaybetmişti. Hastalığın genetik geçişinin olduğunu iyi biliyordu. Hastalığın tetiklenmesini sağlayan sigara bağımlılığı da üst düzeydedi. Günde tam 3 paket içiyordu.

3 KİTAP ONLARCA YAYIN

11 yıllık profesör Özeren'in 3 kitabı, 100'den fazla bilimsel yayını bulunuyor. Çok sayıda derginin yayın ve bilimsel danışmanlığını yapan Özeren, ulusal ve uluslararası çok sayıda bilimsel kuruluşta da görev yapıyordu.


Akşam