Ab Bilgi Noktası Ve Projeler Koordinasyon Merkezi Tanıtım Toplantısı

Van Valisi Münir Karaloğlu, AB'nin koyduğu kurallara uymak zorunda olduklarını belirterek, "AB'nin bu kuralları zaten bizim vatandaşımıza sağlamak durumunda olduğumuz standartlardır

Ab Bilgi Noktası Ve Projeler Koordinasyon Merkezi Tanıtım Toplantısı
Van Valisi Münir Karaloğlu, AB'nin koyduğu kurallara uymak zorunda olduklarını belirterek, "AB'nin bu kuralları zaten bizim vatandaşımıza sağlamak durumunda olduğumuz standartlardır. Onun için yarın AB olur olmaz çok da önemli değildir, ama biz toplumun yaşam standartlarını yükseltecek çalışmalara devam etmemiz gerekir" dedi.
Van Valiliği tarafından kurulan Avrupa Birliği (AB) Bilgi Noktası ve Projeler Koordinasyon Merkezi düzenlenen bir toplantı ile tanıtıldı. Van Ticaret ve Sanayi Odası Tuşba Salonu'nda düzenlenen bilgilendirme toplantısına Van Valisi Minür Karaloğlu'nun yanı sıra çok sayıda kamu kurum ve kuruluşların daire amirleri ile sivil toplum örgütlerin temsilcileri katıldı. Burada bir konuşma yapan Vali Karaloğlu, ülke olarak AB'ye üye olmak istediklerini ve bunun için de gerekenleri yerine getirmek zorunda olduklarını söyledi. Vali Karaloğlu, "Biz onlara kural koyamayız. Biz AB'ye bizim şu tarafımızda şöyle bir eksiğimiz var. Biz bu eksiğimiz ile geleceğiz diyemeyiz. Kuralları onlar koyuyorsa biz de bu kurallara uymak durumundayız. Dediğim gibi bu kurullar, bu standartlar zaten bizim vatandaşımıza sağlamak durumunda olduğumuz standartlardır. Onun için yarın AB olur olmaz çok da önemli değildir. Ama biz, toplumun yaşam standartlarını yükseltecek çalışmalara devam etmemiz gerekir. Sonucunda AB olursa bu zaten bizim nihai hedefimizdir ve bu da bizi mutlu eder. Özellikle son dönemde Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın Türkiye'nin AB konusundaki çalışmalarına hız verdi. AB Genel Sekreterliği'ne bir dizi yeni yapılanmalar, atamalar yapıldığı ve Türkiye'nin bu konudaki heyecanını tazeledi" dedi.
Vanlıları TRB2 denilen Van, Hakkari, Bitlis ve Muş bölgesinde de bu AB anlayışını yerleştirmesi gerektiğini vurgulayan Vali Karaloğlu, bir AB rüzgarı estirmeleri gerektiğini kaydetti. Vali Karaloğlu, "Dediğimiz gibi buraya girmeyi biz istiyoruz. Biz girmek istediğimiz bir oluşuma daha istekli ve o oluşumun gereklerini yerine getirerek girmemiz gerekir diye düşünüyorum. İçişleri Bakanlığımızın valiliklere bir genelgesi olmuştu. AB Bilgi Noktası oluşturulsun ve orada toplum bu anlamda doğru bilgilendirilsin noktasında bir genelgesi olmuştu. Onun gereği olarak AB Bilgi Noktası Van Valiliği bünyesinde oluşturuldu. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı kurulmasından dolayı sanki biraz işlevsiz olan DKAP'ı yeniden örgütledik ve şu anda da emrinde 21 tane uzmanımız var. Bunlar, Maliye, Milli Eğitim, Kültür ve Turizm ile Sosyal Hizmetler il müdürlüklerinde çalışan ve AB projeleri konusunda yetenekli kişilerdir. Bu 21 kişi ile çok ciddi bir proje ekibi oluşturduk. Bu proje ekibi sadece kamu kurumlarına değil, sivil toplum örgütlerine, yerel yönetimlere, üniversite ile proje hazırlanması noktasında iş birliği yapacak. Yardıma ihtiyacı olanlara bu konuda yardım edecek ve onların önünü açacak. Bu sadece Van için değil, TRB2 bölgesi dediğimiz Van, Hakkari, Bitlis ve Muş illerimize de yardımda bulunacak. Çünkü DKAP'a üye dört ilimizin proje taleplerine bu ekip yardımcı olacak, onlarla bilgi paylaşımı gerçekleştirecek. Karşılıklı yardımlaşmalar olacak. Bizim amacımız hem yerel hem ulusal kaynaklardan, fonlardan bölgemizi en üst seviyede istifade ettirmektir. Elinizde projeniz yoksa her hangi bir kaynağa müracaat etme şansınız yok. Öncelikle projeniz olacak, projeniz doğru seçilmiş olacak ve projenizi doğru tanıtmanız, anlatmanız gerekir. Onun için bu işle ilgili bir uzman ekibin olması, bu kentin ve bölgenin bir şansı olarak değerlendiriyorum. Ben bu 21 kişilik ekibe güveniyorum" şeklinde konuştu.
Vali Karaloğlu, yaptığı açılış konuşmasının ardında AB Bilgi Noktası ve Projeler Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Sinan İmamoğlu tarafından katılımcılara merkezin işleyişi ve yapısı hakkında bilgi verdi.