Kredi Yurtlar mağdurlarına umut ışığı

Kredi Yurtlar Kurumu'ndan kredi alıp geri ödemelerinde 1 gün yüzünden icralık olan öğrenciler için yeni bir umut doğdu. İdare Mahkemesi'ne dava açıldı ve benzer danıştay kararı var. KYK'dan açıklama bekleniyor

Kredi Yurtlar mağdurlarına umut ışığı
5917 sayılı yasa ile Kredi Yurtlar Kurumu’na borcu olan öğrencilerin borçları yeniden yapılandırılarak taksitlendirildi.

Yasadaki ‘son iş günü’ ayrıntısı kaçıran ya da borcunu Kredi Yurtlar Kurumu’nun sitesinden takip eden borçlular ödemeyi 1 gün aksatınca hem icralık oldular hem de taksit ve indirim hakları ellerinden alındı.

Borçlular 6183 sayılı Amme Alacakları Usulü kanuna göre borçlar kalanları ile birlikte yaklaşık yüzde 1,9 faiz ile borçlulara yeniden yansıtılacak.

5917 sayılı yasayla düzenlenen alacak kamu alacağı statüsünde fakat 6183 no’lu yasada tanınan hak kredi borcunu taksitlendiren öğrenciye tanınmıyor. Diğer kamu alacaklarında geciken taksitleri faiziyle ödeme hakkına sahipken borçlu öğrenci için yasayla belirlenmiş farklı bir uygulama var.

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Avukat Cengiz Göksel, düzenlemenin özel yasa ile yapıldığı için 5917 sayılı kanunun hükümlerinin uygulanacağını ama 6183 no’lu yasada tanınan hakların bu yasada borçlu öğrencilere uygulanmamasının yasal olsa da 'adil' olmadığını ifade etmişti.

Borçlu öğrencilerin önünde 3 seçenek olduğunu söyleyen Göksel, Mecliste gurbu olan partiler, Cumhurbaşkanı ya da idare mahkemesine açılacak davanın Anayasa Mahkemesi’ne götürülmesi durumunda yasada değişiklik yapılabileceğini anlattı Göksel bu yollardan hiçbirini borçlu öğrencinin bizzat kendinin gerçekleştiremeyeceğini söyledi.

30 Kasım'daki mağduriyetler tolere edildi

Haber7’ye telefonla ulaşan Kredi Yurtlar Kurumu yetkilileri, konuyla ilgili hazırlıkların yapıldığını ve pazartesi gününden sonra açıklama yapabileceklerini bildirdiler.

KYK'nın resmi sitesine bir süredir ulaşılamadığı sorusunu yönelttiğimiz yetkililer; sorunun altyapıdan kaynaklandığını kısa süre sonra yeniden çalışacağını ifade etti. Haber 7, KYK'nın sitesinde daha önce taksit tarihlerinin her ayın 30-31’i olarak yer aldığını duyurmuştu.

30 Kasım 2009 tarihinin de resmi tatil olması nedeniyle benzer bir mağduriyet yaşanılmış o dönemde yasa hükümlerinde son iş günü maddesi esnetilmişti. Aynı yasada iki farklı uygulamaya dikkat çeken borçlu öğrencilerin konuyla ilgili tepkileri sürüyor.

İdare mahkemesine dava açıldı

Öğrencilerin mağduriyetinin giderilmesi için üçüncü yol olan İdare Mahkemesine başvuru gerçekleşti. Haber 7’ye ulaşan Cemil Y. isimli vatandaş, İdare Mahkemesine dava açtığı bilgisini verdi.

Haber 7’de yer alan haberleri gördükten sonra konuyla ilgili girişimlerini anlatan Cemil Y., Avukatı ile birlikte İdare Mahkemesi’ne dava açtıklarını belirtti. Henüz duruşmanın gerçekleşmediğini ifade eden Cemil Y. daha önce Danıştay’ın benzer bir konuda kararı olduğu söyledi.

Danıştay “213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 18 inci maddesinin 4 üncü bendinde de, vergi kanunlarında yazılı sürelerin hesaplanmasında resmi tatil günlerinin süreye dahil olduğu, ancak sürenin son gününün resmi tatile rastlaması halinde sürenin tatili takibeden ilk iş gününün tatil saatinde biteceği belirtilmiştir.

Uyuşmazlık konusu dönemde 30.4.1994 gününün Cumartesi'ye rastlaması nedeniyle yukarıda açıklanan hükümler uyarınca, 1993 yılı kurumlar vergisinin son ödeme günü, 2.5.1994 günü olacaktır.

Bu durumda kurumlar vergisinin vade tarihi içinde tecil istemiyle başvuran ve tecil istemi kabul edilen davacı kurum adına, mücerret Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 21 inci maddesi dikkate alınıp, 30.4.1994 tarihi ödeme zamanı kabul edilerek tecil faizi hesaplanması yerinde olmadığından, davanın reddi yolundaki mahkeme kararında isabet görülmemiştir” şeklinde davayı sonuçlandırdı.

Binlerce öğrenci taksitlerini ödeyip ödememe kararsızlığı yaşıyor. Ödememeleri durumunda ikinci bir faiz ile karşılaşıp karşılaşmayacakları hala muallakta

Danıştay kararı için tıklayınız!

(Haber 7)