Nazilli'de Ballı Kestane Üretilecek

Organik kestane ve incir sertifikasına kavuşan S

Organik kestane ve incir sertifikasına kavuşan S.S Aksu Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi üreticileri, üretilecek 'Ballı Kestanelerini' organik ürünler kapsamında daha yüksek bir değerle satabilecekler.
"Organik Mutlu Köy Projesi" kapsamında Aksu köyünde yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler veren proje koordinatörü Hakan Başlık, "Türk İşadamları Platformunun (TİAP) katkılarıyla Avrupa Birliği hibe fon kredileri ile ilgili çalışmalarımız aralıksız sürmektedir. Köyün içersinde yer alan yaklaşık 40-50 kişinin çalıştığı kestane şekeri fabrikası ile ilgili olarak pazar genişletme çalışmalarımız bir yandan devam etmektedir. Dış Ticaret Uzmanı İşbirlikçilerimiz tarafından ciddi anlamda Ortadoğu ülkelerine ihracat yapmak üzere pazar imkanı oluşturulmuştur. Bir çok projemizde olduğu gibi yine ilk kez piyasa sürülecek olan özel bir tad olan 'Ballı Kestane' ile ilgili olarak da Süleyman Demirel Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pervin Başaran'ın destek istedik ve bu konuda belkide bir ilki başarmanın keyfini yaşayacağız. Ballı kestane ve keten tohumu yağı birlikteliğiyle güçlü bir besin kaynağı oluşturduğumuza inanıyoruz. Organik Mutlu Köy Aksu ayrıca Aydın Valiliği tarafından 'Örnek Köy' olarak ilan edilmiştir" dedi.
Süleyman Demirel Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pervin Başaran da, uluslararası pazara sunulması planlanan ballı kestanenin kalite analizleri konusunda kendilerinden yardım talep edildiğini kaydederek, "Süleyman Demirel Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Lisans öğrencileri, tez çalışması olarak gerekli analizleri yapmışlardır. Yapılan duyusal kalite analizleri sonucunda, ballı kestanenin tüketiciler tarafından gayet beğenildiği özellikle organik balla hazırlandığında yeni bir aromanın geliştiği ve ayrıca kestanenin balla birlikte hazırlandığında besin ve beslenme değerinin de artığı gözlenmiştir. Yaptığımız çalışma sonunda, ürünün raf ömrünün ve kalitesinin artırılması hususunda önerilerimizi firmaya bildirdik. Burada amacımız, Türk Gıda Sanayi'nin ihtiyaçları doğrultusunda projeler yürütmek, Üniversite-Sanayi arasında sinerji yaratmaktır. Diğer taraftan, bu tip projeler ile öğrencilerimiz pratik deneyim de kazanmaktadır" şeklinde konuştu.
Aynı zamanda proje yürütücüsü olan Doç. Dr. Pervin Başaran, sözlerini şöyle tamamladı: "Ümidimiz, yeni ürün geliştirilmesinde sağladığımız destek ile Türk Gıda Ürünlerinin uluslar arası rekabet gücünün artırılmasında yardımcı olmaktır"