Yatırımcıların Ekonomiye Güveni Yerine Geliyor

Deloitte Türkiye'nin geleneksel Girişim Sermayesi Güven Araştırması'na göre, yatırım profesyonellerinin yüzde 44'ü, iki yıl sonra ilk kez ekonomiye güven duymaya başladıklarını ifade etti.

Yatırımcıların Ekonomiye Güveni Yerine Geliyor
Deloitte Türkiye, ülkemizdeki yatırım ortamını değerlendiren "Girişim Sermayesi Güven Araştırması"nın yedincisini yayımladı. Girişim sermayesi profesyonellerini hedefleyen araştırma 2010 yılının ilk yarısı itibarıyla yatırımcıların beklentilerinin olumluya dönmeye başladığını gösteriyor. Raporda, ekonomide olumlu gelişme bekleyen yöneticilerin oranı yüzde 44'e çıktı.

Yatırımcılar birçok konuda temkinli davranma eğilimlerini korumakla birlikte, ekonomide W tipi inişli çıkışlı bir süreç bekleyenlerin sayısında azalma olduğu görülüyor. Ayrıca küçük ve orta ölçekli yatırım anlaşmalarında daha önceden olduğu gibi değerleme noktasında yaşanan sorunların da azalma eğiliminde olduğu anlaşılıyor.

Deloitte Türkiye Kurumsal Finansman Sorumlu Ortağı Anthony Wilson Girişim Sermayesi Güven Araştırması'nın yeni bulguları hakkında şunları söyledi:
"Girişim sermayesi söz konusu olduğunda şu günlerde hiç kuşkusuz 2006-2008 döneminde olduğu gibi heyecan veren büyük işlem hacimleri beklemiyoruz. Buna karşılık dokuz ay veya bir yıl öncesi ile kıyasladığımızda, bugün girişim sermayesi profesyonellerinin şirketler ile artık gerçek değerler üzerinden konuşuyor olması 2010 yılı için ümit veriyor. Yatırım profesyonelleri için değerli bir bilgi kaynağı olan Deloitte Türkiye Girişim Sermayesi Güven Araştırması, sunduğu veri ve istatistikleriyle, iyileşme
eğiliminde bir yatırım ortamına işaret ediyor."

YÖNETİCİLER İLK KEZ İYİMSER GÖRÜŞ BİLDİRDİ
Araştırmada yatırımcılara gelecek altı ay için nasıl bir piyasa öngördükleri soruldu. 2008-2009 yıllarında birbirini izleyen üç araştırma raporuna yanıt veren yöneticilerin hiçbiri ekonomide herhangi bir gelişme öngörmezken, en son çalışmada yöneticilerin yüzde 44'ü ekonomide gelişme olacağını söyleyerek sürpriz yaptı. Aynı oranda bir yönetici kitlesi bir değişiklik görmediğini vurgularken, her sekiz yöneticiden biri ise ekonominin gerilediği yolunda görüş belirtti.
Gelecek ayda yatırım yapılması olası şirketlerin finans durumlarıyla ilgili tahminler ise ekonomiye bakıştan daha iyimser görünüyor. Araştırmaya yanıt verenlerin yarısı firmaların daha iyiye gittiğini söylerken, diğer yarısı ise firmaların finansal durumlarında herhangi bir değişiklik olmadığı kanısında.

PİYASALARDA NET ALICILAR AĞIRLIKTA
Yatırımcıların gelecek altı ay içindeki pozisyonlarını da sorgulayan araştırma, yanıt verenlerin yüzde 94'ünün net alıcı olduğunu gösterdi. Önceki araştırmalara göre çok yüksek olan bu net alıcı oranı, 2009'un ilk yarısında yüzde 92 olmasına karşın, ikinci yarısında yüzde 76'ya kadar gerilemişti.

Deloitte Türkiye 2010 İlk Yarı Yıl Girişim Sermayesi Güven Araştırması, yapılan anlaşmaların yatırım tutarları açısından da ümit verici gelişmeler yaşanabileceğini gösterdi. Profesyoneller yatırım anlaşmalarının işlem hacimlerinde yüzde 69 gibi bir artış bekliyor. Yakın zamanda gerçekleşen anlaşmaların işlem hacimleri düşük olmakla birlikte sadece yüzde 6 gibi küçük bir grup bu yılın ilk yarısı işlem hacimlerinde gerileme beklediğini ifade etti.

TÜRKİYE YATIRIM İÇİN HALA TERCİH EDİLİYOR
Deloitte Türkiye 2010 İlk Yarı Yıl Girişim Sermayesi Güven Araştırması'nda yatırım profesyonellerine yöneltilen can alıcı sorularından biri de Türkiye'nin yatırım açısından durumunu sorgulamayı hedefliyordu. Geçen yılın ekonomik şartlarını göz önünde bulundurma kaydıyla yatırımcılara önümüzdeki 12 ay içinde Türkiye'deki fırsatlara yatırım yapıp yapmayacakları soruldu. Bu soruya genelde olumlu yanıt veren profesyoneller iyimserlik dozunu belli bir seviyede korumaya özen gösterdi.
Katılımcıların sadece yüzde 19'u Türkiye'de yatırım yapmak için bu yıl daha fazla fon ayıracağını ifade ederken, yüzde 63'ü yatırım için ayıracağı fon miktarını artıracağını ama bu artışın yüksek olmayacağını vurguladı.