Sırbistan Srebrenika özrü bekliyor

Sırbistan parlamentosu Bosna Savaşı sırasında 1995'te Srebrenitsa'da 8 bin Müslüman erkeğin öldürülmesini kınayıp özür dileyen bir tasarıyı tartışıyor.


İktidar partilerinin dün sunduğu tasarıda, özre gerekçe olarak eski Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç yönetiminin katliamı önlemek için birşey yapmaması gösterildi. Bosnalı Sırp birliklerinin savaş sırasında işlediği suçları kınayan ancak ‘soykırım’ ifadesini kullanmayan tasarıyı destekleyenler bununla Batı’ya Miloşeviç rejimiyle yüzleşildiği mesajı vermek istediklerini vurguladı. Ancak milliyetçi partiler ateş püskürdü. Milliyetçilerin bir kanadı böyle bir tasarının tasarının rakip Boşnak ve Hırvatların işledikleri suçların kınanmasını da içermesi gerektiğini savunurken, bir kanadı Sırpların suç işlemediğini iddia etti.
Muhalif vekil Milos Aligrudiç, “Tasarı Sırpları katliamdan sonsuza dek sorumlu kılar ve bu suçtur” derken, milliyetçi lider Dragan Todoroviç “Tasarı Sırp halkını hiç işlemediği bir suçtan cezalandırılır” tepkisini gösterdi. Başbakan Mirko Cvetkoviç geçen hafta “Srebrenitsa tasarısının tartışılması lazım çünkü Sırbistan bölgesel uzlaşma ve komşularla iyi ilişkiler arzusunu göstermek istiyor” demişti. Ratko Mladiç komutasındaki Bosnalı Sırp güçleri BM’de görevli Hollanda barış gücünün göz yumması sonucu Boşnak erkekleri otobüslerle ormana taşıyıp katletmişti. BM Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde gıyabında yargılanan Mladiç hâlâ aranıyor. 2009’da Avrupa Parlamentosu Srebrenika katliamını ‘soykırım’ diye niteleyip kınamıştı.

Hollanda yargısından kızdıran karar
Öte yandan Hollanda’daki Lahey Temyiz Mahkemesi, bölge mahkemesinin 2008’de Srebrenitsa’daki katliam nedeniyle BM’ye dava açılamayacağı kararını onayladı. Temyiz mahkemesi, gerekçe olarak BM’nin uluslararası sözleşmelere göre yargılamadan muaf olmasını gösterdi. Katliamdan kurtulanlar ve kurban yakınlarının oluşturduğu 6 bin kişilik Srebrenitsa Anneleri’nin avukatları, karara tepki gösterip davayı yüksek mahkeme yahut AİHM’ye taşıyacaklarını duyurdu.