Key ödemeleri sorgulama ve Key itiraz dilekçesi şablonu

Key ödemeleri sorgulama ile yapılan key sorgulamalarında paranız çıkmadı mı? Key ödemeleri sorgulamada paralarını alamayanlar ne yapacak? 2010 Key ödemeleri sorgulama paneli ve Key ödeme listesine baktınız mı? Key ödemeleri sorgulama T.C. Kimlik numarası ile yapılıyor

Key ödemeleri sorgulama ve Key itiraz dilekçesi şablonu
Key ödemeleri sorgulamasında isminiz çıkmadı mı? Key ödemeleri sorgulama paneli ve Key ödemeleri 2010 listesi açıklandı.122 bin kişinin aldığı Key ödemeleri listesinde adınız var mı yok mu? Key ödemeleri sorgulama ekranından T.C kimlik no ile öğrenebilir Key ödemeleri hakkında bilgi edinebilir Key ödemeleri sorgulama adresinden işlem yapabilirsiniz.Key ödemeleri sorgulamasında isminiz çıkmadı mı? Key ödemeleri sorgulama paneli ve Key ödemeleri 2010 listesi açıklandı.122 bin kişinin aldığı Key ödemeleri listesinde adınız var mı yok mu? Key ödemeleri sorgulama ekranından T.C kimlik no ile öğrenebilir Key ödemeleri hakkında bilgi edinebilir Key ödemeleri sorgulama adresinden işlem yapabilirsiniz. Key ödemeleri itiraz dilekçesi ile itirazda bulunabilirsiniz.

KEY ÖDEMELERİ SORGULAMA PANELİ

2010 Key ödemeleri KEY ödemeleri sorgulama adresi : https://www.keyodemeleri.com  

Akşam’da ekonomik sorunlar üzerine kalem oynatan Sezgin Özcan ve Metin Taş, bugünlerde çalışanların en önemli sorunlarından birine, KEY’de ödeme yapılmayanların sorununa el attı.

“KEY alamayanların yol haritası” başlıklı yazıda şu tavsiyelerde bulunuluyor:

- İtiraz ettiği halde listelerde adına KEY ödemesi gözükmeyenler veya olması gerekenden az miktarda gözükenlerin iki seçeneği var. Bunlardan ilki tekrar itiraz etmek, ikincisi ise dava açmak. Dava açma yolunun tercih edilmesi halinde dava, yapılan ilk itirazın yerine getirilmemesi işleminin iptaline yönelik olarak açılacak.

Dava yolunun tercih edilmesi halinde, hak sahipliğinin ispatı için sosyal güvenlik kuruluşlarına yapılan ödemeler, çalışmanın ispatında önemli bir araç durumunda. Bu bağlamda devlet memurlarının işi daha kolay.

TEKRAR İTİRAZ EDİLMESİ

Tekrar itiraz edilmesi yolunun seçilmesi halinde, hemen ilgili kuruma itiraz edilmesi gerekiyor. Halen çalışan devlet memurları bağlı bulundukları kuruma, emekli olanlar ile özel sektör çalışanları ise Sosyal Güvenlik Kurumu’na itiraz başvurusunda bulunacaklar.

Kanun’a göre hatalı bildirimlerin düzeltilmesi süresi 31 Aralık 2010′da sona eriyor. Ancak, kurum ve kuruluşlar 30 Haziran 2010 tarihinden sonra yeni hak sahibi bildirimi yapamıyorlar. Bu nedenle adına hiç ödeme çıkmayanların bu tarihe dikkat etmelerinde yarar var.

Yapılan itirazlar sonucunda düzeltilen listelerin son gönderilme tarihi 31 Mart 2011 olarak belirlenmiş. Bu tarihte gönderilen listelerin ne zaman yayınlanacağı ve ödemelerin ne zaman yapılacağı konusu ise belirsiz.

FAİZ ÖDEMESİ

Kanunda, hiç ödeme yapılmayanlar ile eksik ödeme yapılanlara yüzde 10 oranında faizle birlikte ödeme yapılması öngörülüyor. Bu dönem ödeme yapılanlarda bu oran dikkate alınmış durumda. Hiç ödeme yapılmayanlarla eksik ödeme yapılanlar için yüzde 10′luk faizin dışında her ‘ilan dönemi’ için yüzde 1,25 oranında bir ilave söz konusu. Başka bir şekilde söylemek gerekirse, bu defa da ödeme çıkmayanların her nasılsa ödemeye hak kazandığının tespiti halinde yüzde 1,25 faiz ödenecek.

EVRAKLAR BULUNAMAZSA ZAYİ BELGESİ GEREKİYOR

Kanun’a göre; deprem, sel, yangın gibi sebeplerle konut edindirme yardımı hak sahiplerinin bildirimlerini uygun şekilde yapamayan kurum ve kuruluşların, bu bilgilerin yukarıda belirtilen sebeplerle zayi olduğuna ilişkin ‘mahkeme kararını’ ekleyerek hak sahiplerinin kurum ve kuruluşlarında çalıştıkları tarihleri 30 Haziran 2010 tarihine kadar, kanuna ekli (2) sayılı cetveldeki formatta ve elektronik ortamda bankaya bildirmeleri halinde, hak sahiplerinin bu kurum ve kuruluşlarda çalıştıkları tarihlere isabet eden kanuni yardım dilimleri dikkate alınarak ödeme yapılabilecek.

BELEDİYELER ÖDEME YAPABİLİYOR

Belediyelerde çalışanlar diğer kurumlarda çalışanlar göre daha şanslı. Nedenine gelince, belediyeler, kanunda belirlenen kriterlere ve nema hesaplama yöntemine göre nemalandıracakları tutarı kendi kaynaklarından çalışanlarına ödeyebiliyor. Yani, belediye yönetiminin karar vermesi halinde listelerin yayınlanmasını beklemeye gerek yok.

Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemeleri için yayımlanan ikinci listede tahakkuk eden miktarın eksik olduğunu düşünen hak sahipleri itirazda bulunmaya başladı.

Alınan bilgiye göre, KEY ödemeleri konusunda yayımlanan ikinci liste beraberinde yeni itirazları da getirdi.

Bu gelişme üzerine sendikalar da gelen talepler doğrultusunda üyelerine yardımcı olmak için hazırlıklara girişti.

Türk Sağlık-Sen tarafından başlatılan çalışma kapsamında, itirazda bulunmak isteyen çalışanlar için örnek dilekçe hazırlandı. Sendika üyeleri, örnek dilekçeleri doldurarak çalıştıkları kurumlara teslim etmeye başladı.

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, yaptığı açıklamada, hak sahiplerine ilişkin yayımlanan ikinci listede de sorunlar bulunduğunu ifade etti. Kahveci, açıklamasında, Türk Sağlık-Sen olarak çalışanların KEY taleplerinin yerine getirilmemesi halinde mağdurların dava açmaları için her türlü hukuki desteği sağlayacaklarını da bildirdi.

KEY ÖDEMELERİ SORGULAMADA İSMİNİZ YOKSA İŞTE İTİRAZ DİLEKÇESİ:

GÖREVİ :
ÜNVANI :
ADI VE SOYADI :
BABA ADI :
DOĞUM YERİ VE TARİHİ :
SİCİL NO :
EMEKLİ SİCİL NO :
T.C.KİMLİK NO :

ÖZÜ : Konut Edindirme Yardımı

……………………KURUMUNA

Kurumunuzda ……/……/…… tarihinden ……/……/…… tarihine kadar çalışmaktaydım. Mülga 3320 sayılı Memurlar ve İşçiler ile Bunların Emeklilerine Konut Edindirme Yardımı Yapılması Hakkında Kanun uyarınca yukarıdaki tarihleri arasında adıma konut edindirme yardımı tahakkuk ettirilmiştir. Anılan tarihlerde adıma konut edindirme yardımı yatırılmasına rağmen 5664 sayılı kanun gereğince Resmi Gazetede kanalı ile ilan edilen hak sahiplerine ilişkin listede ismim yer almamaktadır.

5664 sayılı Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Kanunun 3. maddesinin 2. fıkrasında “ Bu süre içerisinde hak sahibine ilişkin listenin bildirilmemesi mükerrer veya yanlış bildirilmesi halinde hak sahiplerine karşı sorumluluk ilgi kurum ve kuruluşa aittir.” Hükmüne yer verilerek kurumların sorumluluğu düzenlenmiştir. 5. maddesi 2. fıkrasında ise; “Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketine iletilen listelerde isimleri yer almadığı halde, konut edindirme yardımına müstahak olduğunu ileri sürenlerin, ilanın yapıldığı tarihten itibaren 3 ay içerisinde mülga 3320 sayılı Kanuna göre konut edindirme yardımı hesaplarını tahakkuk ettirmek ve ilgili bankaya devretmekle yükümlü olan kurum ve kuruluşlara başvurmaları halinde, adlarına daha önce konut edindirme yardımı yapıldığı hususunun her zaman düzenlenmesi mümkün olmayan nitelikteki belgelerle kanıtlanması veya bu durumun ilgili kurumların kayıtları ile anlaşılması kaydıyla, konut edindirme yardımı tutarları ilgili kurum veya kuruluşlarca hesaplanarak ilgililerin başvurusunu izleyen 2 aylık süre içinde 3 üncü maddenin birinci fıkrasında belirtilen formatta ve şekilde Bankaya bildirilir. Bu fıkraya göre hak sahibi olduğu tespit edilenlere yapılacak ödemelerde 3 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendine ilişkin hükümler uygulanır. Bu fıkrada belirtilen başvuru süresi geçirildikten sonra yapılan talepler ilgili kurum ve kuruluşlarca dikkate alınmaz.” hükümleri gereğince konut edindirme yardımı hesabını tahakkuk ettirerek ilgili bankaya bildirmekle yükümlü kurumunuzun gerekli düzeltmeyi yaparak ilgili ödemelerin yapılmasını sağlaması hususunda gereğini arz ederim.

KEY'de ismi çıkmayanlara müjde!


Konut Edindirme Yardımı'nda ikinci bölüm ödemeleri geçen hafta başlamasına rağmen aksaklıklar sürüyor.KEY'de ikinci bölüm ödemelerinde yaşanan aksaklığın bilgilerin hatalı girilmesinden kaynaklandığı ortaya çıktı

Konut Edindirme Yardımı'nda (KEY) ikinci bölüm ödemeleri geçen hafta başlamasına rağmen aksaklıklar devam ediyor. Çalışanlarının bilgilerini hatalı giren bazı kurumlar yaklaşık 1 milyon kişiyi mağdur etti.

Yapılan incelemelerde 10 kişiye bir TC kimlik numarası verildiği tespit edildi. Tasfiye Halindeki Emlak Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, KEY'i az, hesaplaması yanlış çıkanın kendilerine başvurduğunu belirterek, doğru adresin çalışanların kendi kurumları olduğunu söyledi.

Aynı kimlik numarası ile birkaç kişinin isminin bildirilmesi gibi birçok yanlış verinin hata potasına atıldığını aktaran Sayın, yaklaşık bir milyon vatandaşın bilgi yanlışlığından dolayı kurumlarına iade edildiğini kaydetti.

Sayın, "İlgili kurum ve kuruluşların yanlışlarını düzeltmeleri gerekiyor. Her üç ayda bir ödeme yapıldığı için gerekli düzeltmeler yapılır ise haziran ayında tekrar ödeme yapılacak." dedi.

İkinci listede yer alanlar için KEY kapsamında yapılacak ödemelerde süre 2 Nisan akşamında doluyor. Ödemeler Türk vatandaşlarına TC kimlik numarasıyla, yabancı uyruklu hak sahiplerine ise yabancı kimlik numarası veya vergi kimlik No'su ile yapılıyor.

KEY hak sahiplerinden Ziraat Bankası'nda hesabı ve bu hesabına ilişkin Bankkart'ı bulunanlar, banka ATM'lerinden de paralarını alabiliyor.

Hak sahibinin ölmüş olması halinde, veraset ilamına istinaden yapılacak ödemelerde yasal mirasçıların tümünün aslen ya da vekaleten birlikte müracaat etmeleri veya miras ortaklığına temsilci atanması gerekiyor. İlan tarihinden itibaren beş yıl içinde talep edilmeyen alacaklar Hazine'ye irat kaydedilecek.

İşçiler SGK'ya, memurlar kurumlarına başvuracak

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), listede ismi olmayan ya da alacağı KEY'in eksik olduğunu düşünenlerin nereye başvuracağını belirledi. Buna göre memurlar, çalıştıkları kurumlara, işçiler ise SGK il müdürlüklerine başvurarak bilgi alabilecekler.

Başvurular dikkate alınarak her üç ayda bir yenilenecek listede, hak kayıpları telafi edilecek. Öte yandan KEY'in boşanma durumunda erkeklere verilmesi, 11 Kasım 1986 tarihli 3320 sayılı kanunun birinci maddesindeki "Eşlerden her ikisi de yardıma müstahak iseler bu yardım aile reisine yapılır." hükmüne dayandırıldı.

2 Nisan'a kadar 1 milyon 665 bin kişiye yaklaşık 560 milyon lira ödeme yapılacak. İtirazlar sonucunda listeye eklemeler yapılacak.

Sonuç alamayanların yapacağı son başvuru mercii ise yargı. Hak kaybına uğradığını düşünenler, mahkemeye başvurabilecek. Süreç devam ederken sendikalar da harekete geçti.

Listede ismi olmayan ya da listeye giremeyenlere mahkeme aşamasında sendikalar tarafından hukuki destek sağlanacak.