Çelik fiyatları yüzde 90 artabilir

Dünyanın en büyük demir cevheri üreticilerinden BHP Billiton ile Vale, demirde 40 yıllık referans sistemini sona erdirerek 3 ayda bir fiyat belirlemek için anlaştı. Yeni sistemle çelik fiyatları yüzde 90 artabilir.

Kriz süresince dalgalı bir seyir izleyen demir cevherinde 40 yıllık referans fiyatlama sistemi son buluyor. Çelik üreticilerinin eli ayağı olan demir cevheri üreticileri artık satacakları demir cevherinin fiyatını yıl bazında değil, 3 ayda bir belirleyecek.

Bir süredir sistemin değişmesi gerektiğini belirten ve bunun için çalışan Brezilyalı Vale ile Avustralyalı BHP Billiton dün Japon çelik üreticileri fiyatları çeyrek dönemlik olarak belirlemeye ikna etti. BHP Billiton Asyalı müşterileriyle daha kısa vadeli fiyat kontratları yapmak için anlaşmaya vardıklarını belirtti. Vale ise Asyalı çelik üreticileri ile her 3 ayda bir yeni referans fiyatı belirleyeceklerini söyledi.

Yeni anlaşma çerçevesinde çelik şirketlerinin demir cevherinin tonu için ödeyeceği fiyat önümüzdeki çeyrek dönemde ton başına yüzde 90 civarında artacak. Yani şu anda demir cevherine ton başına 60 dolar civarında para ödeyen çelik şirketleri 100 ila 110 dolar arasında bir fiyat üzerinden anlaşmak zorunda kalacak.


Kaynak: Referans