Besiciye Vali Özçimen'den Destek

Burdur Valisi İbrahim Özçimen, Karamanlı ilçesinde 3 büyükbaş hayvanın telef olduğu, 17 büyükbaşın da hastalandığı işletmede incelemelerde bulundu

Burdur Valisi İbrahim Özçimen, Karamanlı ilçesinde 3 büyükbaş hayvanın telef olduğu, 17 büyükbaşın da hastalandığı işletmede incelemelerde bulundu. Hastalığın nedeninin belirlenmesi için Konya ve İstanbul'a numuneler gönderildiği öğrenilirken Vali Özçimen, işletmenin 24 saat veteriner hekim kontrolünde olması için talimat verdi.
Karamanlı ilçesine bağlı Kağılcık köyünde yaşayan Ömer Aydoğmuş'un sahip olduğu büyükbaş hayvanlarda Pazar gününden itibaren hastalık görüldüğü, 3 büyükbaş hayvanın telef olduğu, 17 hayvanın ise hastalandığı bildirildi. Vali İbrahim Özçimen, hayvan ölümlerinin yaşandığı işletmeye giderek incelemelerde bulundu. Vali Özçimen'e Kaymakam Ergün Baysal, Tarım İl Müdür Vekili Yüksel Güldalı ve köylüler de eşlik etti.
ENDER RASTLANAN BİR HASTALIK
Vali Özçimen'e hastalık ve yapılan müdahaleler hakkında bilgi veren Veteriner Hekim Tolga Çetin, çok ender rastlanan bir hastalıkla karşı karşıya bulunulduğunu söyledi. 17 yıllık meslek yaşantısında ilk kez böyle bir hastalık gördüğünü bildiren Çetin, telef olan hayvanların iç organlarından numuneler alınarak Konya ve Pendik'te bulunan merkezlere gönderildiğini açıkladı. Ayrıca hayatta olan tüm hayvanlardan da kan örneği alınarak tahlile yollandığını belirten Çetin, hastalığa ot, yem ya da suyun neden olduğunu tahmin ettiğini dile getirdi.
Hayvanların sara hastası gibi nöbet geçirdiğini söyleyen Tolga Çetin, telef olan hayvanları dezenfekte kurallarına göre gömdüklerini aktardı. Hasta olan hayvanlara serum ve vitamin takviyesi yapıldığını söyleyen Çetin, "Aslında kanuni bir sakıncası yok ama hayvanların sahibi Ömer Aydoğmuş bizim de isteğimizle hayvanların sütünü satmıyor, döküyor. Ayrıca hiçbirini telef olmadan önce kesip etini satma girişiminde bulunmuyor. Ama tabii ki hastalık sürecinde ekonomik açıdan çok kaybı olacak. Kendisine destek verilmesi iyi olur" diye konuştu.
VALİDEN DESTEK
Vali İbrahim Özçimen ise hastalığın kaynağının bulunması ve tedavisinin yapılması ile Ömer Aydoğmuş'un zararının telafisi için elinden gelen desteği vereceğini bildirdi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın da Ömer Aydoğmuş'a destek vermesi için girişimlerde bulunacağını aktaran Vali Özçimen, işletme ve köyün 24 saat veteriner hekim kontrolünde olması için talimat verdi. Vali Özçimen, Kaymakam Baysal'dan telef olan hayvanların uygun şekilde gömülmelerin sağlanmasını istedi.