Alman Yeşiller Partisi lideri Roth, Şırnak Baro Başkanı Elçi'yi ziyaret etti

Alman Yeşiller Partisi Lideri Claudia Roth, Kuzey Irak'taki temaslarının ardından geldiği Türkiye'de Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi'yi ziyaret etti.

Habur Sınır Kapısı üzerinden karayoluyla Türkiye'ye giriş yapan Roth, Şırnak Baro Başkanı Elçi, Şırnak Barosu avukatları Av. Rüya Elçi ve Av. Servet Yanar'ı baro lokalinde ziyaret etti. Yaptığı ziyarette Irak'taki seçimi değerlendiren Roth, "Sonuçlar açıklanmış haliyle daha net değil yani Irak'ın yeni hükümetinin kim olacağı, nasıl olacağı yönünde daha net bir sonuç yok ama Kürtlerin gelecek hükümet ile Şii ve Sünni kesimler arasında arabuluculuk yapabilecek durumda olacaklarını düşünüyorum. Ayrıca Talabani'nin büyük olasılıkla tekrar Cumhurbaşkanı olacağını ve bu arabuluculuk görevinde büyük rol alacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Başbakan'ın Almanya'da yaşayan Türkler için ana dilde eğitim isteğini olumlu bulduğunu belirten Roth, "Çünkü bir anadilin öğretilmesi Almanya'daki okullarda öğretilmesini olumlu buluyorum. Yani bir yerde farklı dillerin bulunması ve sürekliliği açısından önemli tabii ki aynı zamanda kullanılan dilini de bilmesi önemli çünkü Almanya'da yaşayan bir Türk veya Kürt almanca bilmiyorsa orda yaşamını sürdürmesi çok zor olacaktır. Aynı şey tabii ki Türkiye içinde geçerlidir var olan dillerin Türk okullarında öğretilmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Ana dilin öğretilmesi çok uzun süreli bir taleptir mesela İsviçre beş dilli bir ülke İspanyolca, İngilizce, Latince, Fransızca ve Almanca var ve bu kullanılan bu bütün diller bütün okullarda öğretiliyor. Türkiye'de de tabii ki TRT Şeş gibi Kürtçe yayınların yapılması ve bu yayınların yaygınlaştırılması lazım ayrıca da Kürtçe dilinin de öğretilmesi lazım. Türkiye'de yaşayan insanlar şiddetten, gözyaşından bıktılar ve onlarda artık yeter diyorlar ve artık halk huzur ve barış içinde yaşamak istiyorlar. Ben Erdoğan'ın Kürt açılımını çok olumlu buluyorum ama tabii ki bundan sonraki aşamalarda somut adımların gelmesi lazım ve bu anayasa paketinin hayata geçirilmesi Kürt açılımına yönelik bir kapı da açabilir" dedi. Roth ziyaretin ardından Mardin'e geçti.