Bankalar Alacak Peşine Düştü

Mersin'de 2009 yılı Aralık sonu itibariyle kamu ve özel bankalardan alınan nakit krediler toplamı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6'lık artış göstererek 4,7 milyar TL'ye ulaştı.

Bankalar Alacak Peşine Düştü
Takibe düşen alacaklar da yüzde 96 oranında artarken, gayri nakdi kredilerin de yüzde 16 oranında yükseldiği bildirildi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından hazırlanan; 'Aylık Göstergeler' adlı ekonomik analiz raporunda yer alan ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) verilerine dayandırılan yorumlarda kentte bankalardan alınan nakit kredilerin artmasında özellikle kamu bankalarının kullandırdığı nakit kredi miktarındaki artışın etkili olduğu vurgulandı. Türkiye'de kullandırılan nakit krediler toplamının sadece yüzde 1'lik bölümü Mersin'de kullanılırken, söz konusu dönemde Türkiye'de nakdi krediler toplamının da bir önceki 2008 yılının aynı dönemine göre yüzde 3'lük artışla 428 milyar TL'ye yükseldiği hatırlatıldı. Mersin'in bankalardan alınan nakdi kredi miktarına göre iller arasındaysa 10. sırada yer aldığına dikkat çekildi.

Belirtilen dönemde kamu bankalarından alınan nakdi krediler yüzde 17 oranında artarak bir milyar 389 milyon 533 bin TL'ye, özel bankalardan alınan nakit krediler de yüzde 2'lik artışla 3 milyar 311 milyon 479 bin TL'ye ulaştığı kaydedildi. Bunun yanında Türkiye genelindeki kamu bankalarından alınan nakit krediler oranı yüzde 22'lik artışla 92 milyar 925 milyon 847 bin TL'ye, özel bankalardan alınan kredi miktarı da yüzde 2'lik gerilemeyle 335 milyar 389 milyon 601 bin TL seviyesine düştüğü vurgulandı.

Mersin'deki kredi ve mevduatlarla ilgili gelişmelerin de ele alındığı raporda; toplam nakdi kredilerin geçen yıla göre yüzde 6'lık artışla 4 milyar 711 milyon 411 bin TL'ye, takipteki alacaklarsa yüzde 96 oranında artarak 394 milyon 68 bin TL'ye, gayri nakdi kredilerdeki oran da yüzde 16 artarak bir milyar 149 milyon 274 bin TL'ye ulaştığına işaret edildi. Tüm bu rakamlar 2008 yılıyla karşılaştırıldığındaysa; nakdi kredilerin artış hızının yavaşladığı, takipteki alacaklarınsa yükseldiği ifadesi kullanıldı.

KREDİLERİN TAKİBE DÖNÜŞÜM ORANI YÜZDE 8'E ULAŞTI

2009 yılında Mersin'de kullandırılan toplam tüketici kredileri de geçen yıla göre yüzde 18'lik artış göstererek 1,8 milyar TL'ye, toplam kredi kartı harcamaları da yüzde 11'lik artışla 691 milyon TL'ye yükseldiğinin altı çizildi. Kentte kullandırılan tüketici kredilerinin en fazla konut kredisi olarak tercih edildiği ve kullanılan konut kredisinde geçen yıla göre yüzde 19'luk artış, taşıt kredisinde ise yüzde 2'lik düşüş yaşandığı ifade edildi. 2009 yılının sonuna doğru konut kredisi faiz oranlarının düşmesinin konut kredisindeki artışta etkili olduğu belirtilirken, bireysel krediler içerisinde en yüksek takibe dönüşüm oranının kredi kartı alacakları ile taşıt kredisi türlerinin olduğu dile getirildi.

2009 yılında bankacılık sektörünün Mersin'de KOBİ'lere yaklaşık 1,3 milyar TL nakdi kredi, 550 milyon TL gayrinakdi kredi kullandırdığı vurgulanırken; KOBİ'lere kullandırılan kredilerin 120 milyon TL'lik tutarının takibe düştüğü kaydedildi. Söz konusu dönemde Mersin'de kullandırılan kredilerin seçilmiş sektörlere göre dağılımı ele alındığındaysa; toptan, perakende ticaret ve komisyonculuk, ziraat ve balıkçılık ile inşaat sektörlerinin ilk üç sırada yer aldığı ve ilk iki sektörde geçen yıla göre kullandırılan nakdi kredi miktarında artış yaşanırken, inşaat sektöründe azalış olduğu yorumu yapıldı.

KOBİ kredileri içerisinde en yüksek takibe dönüşüm oranı sektörler itibariyle değerlendirildiğinde; tekstil ve tekstil ürünleri sanayi, finansal kuruluşlar ve inşaat sektörlerinin ilk sırada yer aldı. 2009 yılında ilimizdeki toplam mevduat artış hızının yavaşladığı ve tasarrufların büyük bir bölümünün Türk Lirası cinsinden değerlendirildiğine dikkat çekildi. Mevduatın krediye dönüşüm oranının geçen yıla göre az da olsa yavaşladığı ifade edilirken, 2009 yılında takipteki alacakların artışı ve kredilerin artış hızındaki yavaşlama kredilerin takibe dönüşüm oranını yükselttiği belirtildi. 2008 yılı sonunda yüzde 4 olan kredilerin takibe dönüşüm oranı, Aralık 2009'da yüzde 8'e yükseldiği hatırlatıldı.