Kulak Kıkırdağından Klon Buzağı

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi , İstanbul Üniversitesi ve Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi iş birliğiyle yürütülen "Anadolu yerli sığırlarının klonlanması" projesi kapsamında 5

  TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi , İstanbul Üniversitesi ve Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi iş birliğiyle yürütülen " Anadolu yerli sığırlarının klonlanması " projesi kapsamında 5 . klon buzağı dünyaya geldi . 22 kilogram olarak dünyaya gelen buzağıya " Kiraz " ismi verilirken , minik yavrunun 5 yaşındaki bir sığırın kulak kıkırdağından alınan doku örneği ile klonlandığı ve dünyada bir ilk olduğu bildirildi .
Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi ' nde , dünyada ilk olarak kulak kıkırdağından alınan doku örnekleriyle klonlanan bir buzağı dünyaya geldi . Mezbahada kesilen 5 yaşındaki bir ineğin kulak kıkırdağından alınan doku ile klonlanan buzağıya " Kiraz " ismi verildi . Dişi olarak dünyaya gelen buzağı bu sayede dünyada kulak kıkırdağından alınan doku ile dünyaya gelen ilk buzağı olarak tarihe geçti .
İstanbul Üniversitesi ' nde dünyaya gelen Türkiye ' nin ilk klon buzağısı " Efe " nin ardından bu yılın başında " Ece ve " Ecem " ismi verilen ikiz klon buzağı dünyaya geldi . İstanbul Üniversitesi , Uludağ Üniversitesi ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi tarafından ortaklaşa yürütülen çalışmalarda Türkiye ' nin 4 . klon buzağısı " Nilüfer " ise geçen hafta UÜ Hayvan Hastanesi ' nde sezaryenle dünyaya geldi . " Nilüfer " in ardından Uludağ Üniversitesi ' nde Türkiye ' nin 5 , Bursa ' nın 2 . klon buzağısı olan " Kiraz " doğdu . " Kiraz " ,
kulak kıkırdağından alınan doku örneği ile dünyaya gelen ilk buzağı olarak tarihe geçmiş oldu .

KLON BUZAĞILAR BASINA TANITILDI
Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof . Dr . Mustafa Oğan , TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Sezen Arat ile Suni Tohumlama Projesi Başkanı Doç . Hakan Sarıkaya ve doğum uzmanları Doç . Dr . Yavuz Nak ve Doç Dr . Deniz Nak , düzenledikleri basın toplantısı ile klon buzağıları basına tanıttı . Doç . Dr . Sezen Arat , projenin Uludağ Üniversitesi , İstanbul Üniversitesi ve TÜBİTAK ' ın ortak çalışması olduğunu söyledi .
Türkiye ' de nesli tehlike altında olan üç sığır ırkının genlerini muhafaza ettiklerini belirten Arat , " Bu ırkların sayısı hızla azalıyor . Böyle giderse nesli tükenme tehdidi altına girer . Genleri muhafaza ediyoruz . Çünkü ırklar kaybolursa bir daha geri getirmek pek mümkün olmayacak . Bu sebepten şimdiden genleri koruma altına almaya çalışıyoruz . Klon teknolojisi Türkiye ' de şu anda daha çok üreyemeyen ırklar için kullanılıyor . Daha önce bu tip çalışmalar ABD başta olmak üzere Japonya gibi başka ülkelerde
yapıldı . Biz de dünyada 5 . ülke olarak bu yarışta geri kalmadık " dedi .

KLON BUZAĞILAR ÇİFTLEŞTİRİLECEK
Türkiye ' de boz ırkı sığırların klonlanmasında 4 erkek , 1 dişi boz buzağının dünyaya geldiğini hatırlatan Arat , " İlk olarak dünyaya gelen Efe isimli erkek buzağı ile bu buzağılar ileride çiftleştirilecek Bu sığır türü , dayanıklılığı , kolay beslenmesi sayesinde yetiştirilmek için aslında çok elverişli fakat pek tanınmıyor . Daha çok dağ köylerinde beslenen boz sığırın sayıları azalıyor . Amerika ve Japonya ' da yoğun şekilde bu klon işlemleri yapılıyor ve gıda zincirine sokuluyor . Destek olunabilse biz de
gıda zincirine kültür ırklarını sokabiliriz . Kültür sığır üreticiliği gayet sağlıklı ve ekonomik olması sayesinde tercih ediliyor . Fakat Türkiye ' de rağbet görmemesi yüzünden pek tanınmıyor " diye konuştu .
Prof . Dr . Mustafa Oğan ise , " Bu projede ilk defa İstanbul Üniversitesi , Uludağ Üniversitesi ve TÜBİTAK uyumlu olarak çalıştı . Umarım kurumlar arası çalışmalarımız hep bu şekilde olumlu sonuçlanır " şeklinde konuştu .
Daha sonra klon buzağılar Kiraz ile Ece ve Ecem ' in kardeşi Nilüfer , basın mensuplarına tanıtıldı . Sevimli yavruların hayli sağlıklı ve hareketli olmaları dikkati çekti . Türkiye ' de dünyaya gelen 5 . klon buzağının ardından , çalışmalara bir süreliğine ara verileceği öğrenildi .