Kürt tiyatro grupları: Ambargo ve çifte standardı kaldırın

Kürt tiyatro grupları Kürt kültürel faaliyetlerine uygulanan ambargo ve çifte standartlı yaklaşımı protesto etti. Kürt tiyatrocular , İKSV'ye de çifte standardı kaldırma çağrısında bulundu.

Kürt tiyatro grupları: Ambargo ve çifte standardı kaldırın


Çok sayıda Kürt tiyatro grubu, tiyatro sanatçısı ve müzisyeninin yanı sıra Türkiye Tiyatrolar Birliği (TBB) temsilcilerinin de aralarında bulunduğu kalabalık grup, İHD’de konuya ilişkin yaptığı basın açıklamasında, Kürt tiyatro gruplarının İKSV’nin düzenlediği tiyatro festivaline alınmayışını protesto ederken, ilk kez Kürtçe tiyatro yapan bir grubun alınmış olmasını çifte standart olarak değerlendirdi.

Grup adına yaptığı basın açıklamasında Kürt tiyatro gruplarının bugüne kadar İKSV tarafından kibarca kapının önüne konduğunu belirten Tiyatro Sanatçısı Berfin Zenderlioğlu, “Türkiye’de yaşayan farklı halkların seslerine, renklerine, kültürlerine tahammülsüzlük örneği gösterildiği aşikardır. Yeri geldiğinde insan hakları evrensel bildirgesinden bahseden festival, konu Kürt sanatı olunca bu duyarlılığından hep uzak oldu” dedi.

2010 Avrupa Kültür Başkenti ilan edilen İstanbul’da bu köhne zihniyetin hala geldiğimiz aşamada hüküm sürmesi ve bu tür festivallerde ‘Kürt sanatına dair bir etkinlik olacaksa da, o da bu sanattın uzak olanlar ile olacaktır’ görüşünün hakim olduğunu kaydeden Zenderlioğlu, “Kürt tiyatrosu ile alakası olmayan bir grup esas alınmıştır. Derdimiz bir grup değildir. Bizi inciten nokta bütün zorluklara rağmen yıllardır Kürtçe Tiyatro yapmakta ısrar eden, bunun bedellerini ödeyen grupların, kurumların, sanatçıların görmezden gelinmesi ve Kürtlerin yoğunluklu olarak yaşadığı İstanbul gibi bir metropolde bu festivalin sadece göz boyamak için tek bir oyun ile gerçekleştiriliyor olması problemidir” şeklinde konuştu.

KÜRTÇE TİYATROYA EVET DEMEK KÜRT TİYATROSUNA EVET ANLAMINA GELMİYOR

Her alanda olduğu gibi bu alanda da Kürtler yerine başkalarının muhatap alındığına işaret eden Zenderlioğlu, “Yine Kürtler muhatap alınmıyor. Yani son süreç bize şunu göstermektedir ki Kürtçe tiyatroya evet demek Kürt tiyatrosuna evet demek anlamına gelmiyor. Keza yine savaşın ve çatışmanın yoğun olduğu dönemlerde Kürtler konusunda seslerini çıkarmayanların açılım dönemlerinde bu halkın dilinin sevdalısı olduklarıdır” diye konuştu.

Zenderlioğlu şöyle devam etti: Yıllardır var olan ambargolar karşısında sinemacılarımız, edebiyatçılarımız, müzisyenlerimiz, tiyatrocularımız, kısacası sanatçılarımız çeşitli platformlara alınmamış ve yasaklarla boğuşmuşlardır. Bizler İstanbul’da Kürtçe tiyatro yapan gruplar olarak her zaman bu köhne zihniyetlerle mücadele etmek için, Shakespeare’in dediği gibi ‘Dünya bir sahnedir’ cümlesinden yola çıkarak hayatın her alanında sanatsal mücadelemize devam edeceğiz.”

Tetra Jiyana Nû, DestAR-Teatre, Teatra Demsal, Teatra Avesta ve Türkiye Tiyatrolar Birliğinin destek verdiği açıklamaya, Murat Batgi, TBB’den Mehmet Esatoğlu, Müzisyen Mehmet Atlı, Şair ve Çevirmen Kawa Nemir ve daha birçok isim katılırken, Tiyatro Boyalı Kuş’a da, Kürt gruplarına karşı uygulanan ambargo karşısında, Kürtçe oyun sahneleyen bir grup olarak festivalden çekilmesi çağrısı yapıldı.