Kabaalioğlu: Merkel'in sözleri rencide edici

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in 'İmtiyazlı ortaklık' sözüne değinen İKV Başkanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu, ''Sayın Merkel'in her konuşmasında imtiyazlı ortaklıktan söz etmesi fevkalade rencide edici: imtiyazlı ortaklık kabul edilemez'' diye konuştu.

Kabaalioğlu: Merkel'in sözleri rencide edici
İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu, ''Sayın Merkel'in her konuşmasında imtiyazlı ortaklıktan söz etmesi fevkalade rencide edici: imtiyazlı ortaklık kabul edilemez'' diye konuştu.

Kabaalioğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye ziyareti öncesinde Türkiye için imtiyazlı ortaklık önerisini yinelediğinin anlaşıldığını belirtti.

Türkiye'nin 1959 yılından başlayarak AB üyeliğini bir devlet politikası olarak benimseyen bir ülke olduğunu ifade eden Kabaalioğlu, ortaklık anlaşmasının tam anlamıyla ''katılma öncesi'' anlaşma olduğunu ve tam üyelik öngörüldüğünü, o tarihten bu yana tam üyelik hedefinin vurgulandığını kaydetti.

1999 Helsinki Zirvesi ile başlayan adaylık süreci sonrasında Türkiye'nin üyelik hedefine yönelik olarak bir dizi kapsamlı reform paketini kabul ettiğini anımsatan Kabaalioğlu, ''2005 itibarıyla başlayan müzakere süreci de üyelik hedefine yönelik olarak başlatılmıştır. Türkiye gerek idari yapılanması gerekse müzakere başlıklarının açılabilmesi için önemli bir hazırlık ve uyum sürecini gerçekleştirmektedir. Bu süreç doğal olarak üyelik ile tamamlanmış olacaktır'' dedi.

Üyelik müzakerelerinin başlamasından 5 yıl sonra nihai hedefin değiştirilmeye çalışılmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Kabaalioğlu, şunları kaydetti:

''Türkiye halihazırda AB ile Gümrük Birliğinde olup, enerjiden yasa dışı göç ile mücadeleye kadar birçok alanda AB ile işbirliği içindedir. İki taraf için de önemli olan Türkiye'nin üyeliğini sağlayarak bu işbirliğini bir üst düzeye taşımak ve var olan sorunların çözümü için de ortak bir karar alma mekanizması içinde bir araya gelebilmektir.

Sayın Merkel kendinden önce gelen Alman hükümetinin de şu cümleye imzasını koyduğunu unutmamalıdır: 'Türkiye diğer adaylarla eşit koşullarda Birliğe katılmaya yazgılı bir aday ülkedir'. Koalisyon Protokolleri de Sayın Merkel'in bu tavrı da Türkiye'nin AB katılım sürecini, Türkiye-Almanya ilişkilerini zedelemenin yanında, Türk kökenli Alman vatandaşları açısından da son derece rencide edicidir. Sayın Merkel'e bu içi boş imtiyazlı ortaklık önerisinin bir tercih olamayacağını hatırlatarak konuyu yeniden gözden geçirmeye davet ediyoruz. Sayın Merkel'in her konuşmasında imtiyazlı ortaklıktan söz etmesi fevkalade rencide edici: İmtiyazlı ortaklık kabul edilemez.''