Hsyk'dan Anayasa değişikliğine ilişkin açıklama

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkan Vekili Kadir Özbek, anayasa değişikliği paketi ile ilgili olarak, "Taslağın bu şekilde geçmesi, devletin temeli ve çatısının çökmesi demektir" dedi.

Özbek, HSYK üyeleri ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, AK Parti'nin hazırladığı ve tartışmalara neden olan anayasa paketine ilişkin görüşlerini açıkladı. Özbek, yapılan düzenlemenin yargıyı ele geçirmeye yönelik çabaların ürünü olduğunu ve anayasal ilkeler ile usul ve yasaya aykırı olduğunu savundu. Taslak metninde yer alan düzenlemelerin yargı reformu ile ilgisinin bulunmadığını ve kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırı olduğunu iddia eden Özbek, "Düzenleme, yargı bağımsızlığını, tarafsızlığını
ve güvencelerini temelinden tahrip etmeye yöneliktir" diye konuştu.
Yasaların duygulara göre değil, ülkenin somut gerçeklerine, kendi özgün yapısına göre hazırlanması gerektiğini söyleyen Özbek, "Bu kapsamda oluşturulacak yeni kurul, yargıdaki reform gerektiren asıl sorunlarla birlikte ele alınmalı, yüksek yargıdan seçilecek üye sayısı artırılmalıdır. Yargıtay, Danıştay ve yerel mahkemeler haricinde kalan diğer kurumlardan üye seçiminden kesinlikle kaçınılmalıdır. Adalet Bakanı ve Müsteşarı kuruldan çıkarılmalı, siyasallaşma önlenmeli, kurulun disipline ilişkin bütün
kararlarına karşı yargı yolu açılmalıdır" dedi.
Basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Özbek, taslağın kendilerine nasıl ulaştığı ve uzlaşma sağlayıp sağlamayacaklarına ilişkin soru üzerine, "Taslak bize olması gereken yoldan, yani yasal yoldan gelmedi. Sekreter internet üzerinden indirdi. Uzlaşma sağlanması için sizin muhatap alınmanız gerekir" dedi.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın 'Yüksek yargı organlarının temsilcileriyle görüşmeyeceğiz' yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine Özbek, mümkün olduğu kadar siyasi söylemlerden kaçındıklarını söyledi. Arınç'ın bu sözünü yeni duyduğunu ifade eden Özbek, "Zaman zaman yargının siyaset zeminine çekilmek istendiğini hissediyorum. Yargı hedeftir, yargı savunmadadır. Demek ki kutuplaşmanın olduğu birbirinden ayrılmış olduğu ifade edilmiş" dedi.
Bir gazetecinin "Taslak böyle geçerse Türkiye'yi ne bekliyor" yönündeki sorusu üzerine Özbek, taslağın bu haliyle anayasanın başlangıç ilkelerine ve kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırı olduğunu söyledi. Hukuk sisteminin devletin orta direği olduğunu ifade eden Özbek, "Böyle geçerse orta direğin yıkılması demektir, devletin temeli ve çatısını çökmesi demektir" diye konuştu.