Polise Taş Attılar 'Koç Polisler' Hayatlarını Değiştirdi

Adana İl Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube ve Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü tarafından geliştirilen "Yaşam koçluğu" projesi kapsamında suça karışmış 120 çocuğa bir koç polis verilerek ıslah edilmeleri ve topluma kazandırılmaları projesi hayata geçti

Polise Taş Attılar 'Koç Polisler' Hayatlarını Değiştirdi
Adana İl Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube ve Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü tarafından geliştirilen "Yaşam koçluğu" projesi kapsamında suça karışmış 120 çocuğa bir koç polis verilerek ıslah edilmeleri ve topluma kazandırılmaları projesi hayata geçti. Proje kapsamında, suç işleyerek çocuk şubesine gelen her çocuğa bir "koç polis" verilerek çocuğun hayatı değiştiriliyor.
Adana Emniyet Müdürlüğü "Yaşam koçluğu" projesine imza atarak emniyete gelen hapse gider tezini çürüttü. Emniyet müdürlüğü son yıllarda Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan yoğun göç aldıktan sonra korsan gösterilerin yaşanmasıyla birlikte suça daha çok itilen çocukların cezaevine gitmesine razı olmayarak onlar için "Yaşam koçluğu" projesi hazırladı.
Korsan gösterilere katılarak polise taş ve molotofkokteyli atan yaşları 12 ile 18 arasında olan çocuklar, Adana'da 10 yıl ya da 15 yıl hapis istemiyle yargılanmaktansa "yaşam koçları" sayesinde meslek sahibi oluyorlar. Suç işleyip çocuk şubesine gelen çocuklara eğitilmiş birer "yaşam koçu" polisi veriliyor. Her suç işleyen ya da suç işlemeye meyilli çocuğa verilen yaşam koçu o çocuğun her şeyiyle ilgileniyor. Çocuk okula gitmiyorsa onu yeniden okula kazandırıyor. Ailevi sorunları varsa, maddi sıkıntı
çekiyorsa ona yardımcı oluyor. Bunların yanı sıra yaşam koçu çocuğa, psikolojik destek de sağlıyor, sürekli onun yanında olarak kendine güven gelmesini sağlıyor. Koçlar çocukların kişisel hedeflerine ulaşmasında bir yol haritası çiziyorlar. Emniyet müdürlüğü, koçlar sayesinde, suça karışmış çocuklarla tek tek ilgilenip onları suçlara karşı ıslah ettikten sonra "Umut Yıldızı" projesiyle de onlar için meslek eğitimi başlattı. Bu sayede çocuklar geleceklerine yön verecekleri meslek sahibi olabilecekler.
Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü'nde görevli polis memuru Eyüp Erdoğan, kendilerinin görev olarak sürekli mahallede bulunmak zorunda olduklarını ve toplumla iç içe yaşayarak onların sorunlarını birebir gördüklerini belirterek, "Yaşam koçluğu projesiyle birlikte suça karışmış ya da karışma ihtimali olan dezavantajlı çocuklara koçluk yapmaya başladık. Benim koçluk yaptığım bir çocuğum var. Benim gibi her polisin kendi mahallesinde koçluk yaptığı bir çocuk var. Bu çocukların her şeyinden biz
sorumluyuz. Bu çocukları okula götürüp getiriyoruz. Eğer okula gitmiyorsa meslek sahibi olması için bir işte çalışıyor. Çocuğun tekrar suça karışmaması için ona göz kulak oluyoruz. Ben koçu olduğum çocuğun her şeyini biliyorum. Bu koçluk Meksa Vakfı ile Umut Yıldızı projesiyle daha da perçinleşti. Bu sayede koçu olduğumuz 120 çocuk meslek sahibi olacak. Bunun için çok mutluyum" dedi.
Erdoğan'ın koçu olduğu çocuk Sinan Kayabaş ise sokaklardan kurtulduğu için çok mutlu olduğunu, koçları sayesinde meslek sahibi olacağını ve iş bulacağını söyledi.

"POLİSE TAŞ ATAN 60 ÇOCUĞU KOÇLUK YAPARAK KURTARDIK"
Çocuk Şube Müdürlüğü'nde görevli polis memuru Özkan Dere ise 120 çocuğa koçluk yaptıklarını, bu çocuklardan 60'ının korsan gösterilere katılarak polise taş attıklarını ancak yaşam koçluğu sayesinde ıslah edilerek topluma faydalı bireyler haline geldiklerini kaydetti. Dere, yaşam koçu olarak çocuklara belirlenen personelce eğitim, arkadaş seçimi, geleceğine olumlu yön verebilme, maddi ve manevi değerlerin tanınıp uygulanmasını sağlama gibi hususlarda yol göstericilik, danışmanlık ve rehberlik hizmeti
verdiklerini belirterek, "Artık çocuklar daha mutlu. Onların yüzü çocuk şubesine girerken gülmüyordu. Ama çocuk şubesinden çıkarken yüzleri gülerek çıktılar. Bizim için önemli olan budur" diye konuştu.
Dere'nin yaşam koçluğu yaptığı Engin Duman ise kendisinin okulun müdüründen dolayı okuyamadığını anlatarak, "Bana bir eğitimci sahip çıkmazken polis sahip çıkarak eğitim almam için mücadele ediyor. Okuyamadım ama şimdi meslek eğitimi alacağım. Bunu Özkan koçuma borçluyum" dedi
Adana Emniyet Müdürü Mehmet Salih Kesmez ise polisin görevinin sadece toplumun can ve mal güvenliğini sağlamak olmadığını, özelikle çocukların suça karışmadan önce rehabilite edilmelerinin çok önemli olduğunu, yaşam koçu projesi ve ardından Umut Yıldızı projesi ile, suça karışan çocukların ıslah edilmelerini amaçlayarak onları topluma kazandıracaklarını söyledi.
Kursa katılan bir çocuk ise okuyamadığını ancak meslek eğitimi alarak annesine ve babasına faydalı bir evlat olacağını, buradan kazandığı para ile motosiklet alacağını kaydetti.
İş-Kur Bölge Müdürlüğü'nün desteklediği kurs boyunca çocuklara günlük 15 lira harçlık verilip sigortaları da yatırılacak.
(FK-EA-Y)