TBMM'de heyeti soykırım tasarısı için mesai yapıyor

Ermeni tasarısına karşı Washington'da temaslarda bulunan iki TBMM heyeti, Amerikan basınıyla bir araya geldi.

TBMM'de heyeti soykırım tasarısı için mesai yapıyor
  Meclis Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Murat Mercan , ' Muhataplarımıza , tasarının bö ; lgeye katkıda bulunmayacağını anlatacağız ' dedi . Beyaz Saray ' dan ise , ' Normalleşme sü ; recini destekliyoruz ' ç ; izgisinde yeni bir aç ; ıklama var .

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan , ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi ' nde 4 Mart ' ta gö ; rü ; şü ; lü ; p oylanacak 1915 yılı olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını iç ; eren tasarıyla ilgili olarak , ' ABD yö ; netiminin ö ; nü ; mü ; zdeki 2-3 gü ; nlü ; k sü ; rede daha da fazla ç ; aba gö ; stererek , gerekli girişimlerini yapmasını arzu ediyoruz ve bekliyoruz ' dedi .

Tasarıya karşı lobi faaliyetinde bulunmak iç ; in dü ; n Washington ' a gelen , TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Mercan ile Tü ; rkiye-ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı , AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı ve Ç ; ankırı Milletvekili Suat Kınıklıoğlu ' nun başkanlığında iki heyet , gö ; rü ; şmelerle ilgili Tü ; rkiye ' nin Washington Bü ; yü ; kelç ; iliğinde basın toplantısı dü ; zenledi .

Bü ; yü ; kelç ; i Namık Tan , burada yaptığı konuşmada , gö ; revine başlar başlamaz bu ö ; nemli konunun karşılarını ç ; ıktığını belirterek , TBMM heyetlerinin , ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi ' ne gelen 252 sayılı 1915 yılı olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını iç ; eren tasarıya yö ; nelik Tü ; rkiye ' nin gö ; rü ; şü ; , tepkisi ve tutumunu dile getirmek iç ; in ç ; eşitli temaslarda bulunacaklarını kaydetti .

Tasarının geç ; memesi iç ; in yoğun lobi ç ; alışması yü ; rü ; teceklerini belirten Mercan , iki ayrı gup halinde , ö ; ncelikle Kongre ' deki temaslara yoğunlaşacaklarını ve 15 ' in ü ; zerindeki Temsilciler Meclisi milletvekilleriyle gö ; rü ; şeceklerini ifade etti .

Mercan , Komite Başkanı Howard Berman ' ın yanı sıra Tü ; rkiye aleyhinde veya oyunun renginin bilinmeyen ü ; yelerle de temasta bulunacaklarını bildirdi .

Bö ; yle bir tasarının muhatabanın meclisler olamayacağını sö ; ylediklerini ve sö ; ylemeye de devam edeceklerini vurgulayan Mercan , ' Ç ; ü ; nkü ; ulusal meclisler hiç ; bir zaman sö ; zde soykırımla ilgili bir kanaate , bir yargıya varamazlar . Bu ağırlıklı olarak elbette ki uluslararası mahkemelerin verebileceği bir karardır . Uzmanların ü ; zerinde ç ; alışıp , arşivlerin ortaya ç ; ıkmasından sonra verilecek bir karardır . Bö ; yle bir tasarının geç ; mesi ile ne tarihi gerç ; ekler değişecek ne de Amerika ç ; ıkarları , Amerika ' nın lehine ya da ABD bir kazanım elde edecektir ' diye konuştu .

' ABD yö ; netiminden daha fazla ç ; aba bekliyoruz '

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Mercan , Amerikan yö ; netiminin konuyla ilgili 2007 ' ye gö ; re ' daha sessiz ' kaldığına yö ; nelik bir soru ü ; zerine , şu anda Amerikan yö ; netimiyle bir temasın gerekmediğini , bunun hü ; kü ; met ve bü ; yü ; kelç ; ilik vasıtasıyla yapıldığını sö ; yledi .

Kendilerinin komite ü ; yeleriyle gö ; rü ; şeceklerini belirten Mercan , ' Biz Amerikan yö ; netiminin ö ; nü ; mü ; zdeki 2-3 gü ; nlü ; k sü ; rede daha da fazla ç ; aba gö ; stererek , gerekli girişimlerini yapmasını arzu ediyoruz ve bekliyoruz . Ç ; ü ; nkü ; elbette ABD yö ; netimi komite ü ; yelerine direkt olarak etkide bulunamayabilir ama en azından iki ü ; lke arasındaki ilişkileri anlatarak , diğer konuları anlatarak , kendi gö ; rü ; şlerini ortaya koyabilir . Daha fazla ç ; aba gö ; stermesini bekliyoruz ve arzu ediyoruz ' dedi .

Tasarının genel kurula gelme olasılığıyla ilgili soru ü ; zerine de Mercan , ' Tasarının , 2010 yılında Genel Kurul ' da gö ; rü ; şü ; lmesini ç ; ok fazla beklemiyorum . Dışişleri Komisyonu Başkanı sayın Berman da bu izlenimi uyardıracak ç ; eşitli aç ; ıklamalarda bulundu . Elbette işimiz ç ; ok zor . Daha ö ; nceki oylamalara baktığımızda ç ; ok ü ; mitli olmak iç ; in bir neden yok ama siyasetç ; i olarak da sonuna kadar , bir arkadaşımın sö ; zü ; yle ' tam saha press ' ile sonuç ; almaya ç ; alışacağız . Ama daha sonraki aşamalarda farklı stratejiler izleyebiliriz ' dedi .

CBS ' te yayınlanan belgesel

Murat Mercan , 1915 olaylarıyla ilgili olarak Amerikan CBS televizyonunda yayınlanan programı ' talihsiz ' olarak niteleyerek , ' CBS televizyonuna yö ; nelik elbette bizler , kamuoyumuz gerekli tepkileri verecektir ' dedi .

Tü ; rkiye ' nin iktidarı ve muhalefetiyle kendi tarihinin bağımsız , objektif komisyon tarafından , bü ; tü ; n arşivler ortaya ç ; ıktıktan sonra araştırılması hususunda irade beyan ettiğine , bü ; tü ; n arşivlerini de aç ; tığına dikkati ç ; eken Mercan , ' Bu kadar aç ; ık ve objektif bir durum sö ; z konusu olduktan sonra CBS ' in sanki bunların hiç ; birisini gö ; rmezden gelerek , ' sö ; zde soykırım ' konusunda yayın yapmasını ben doğrusu şık ve hakkaniyet ö ; lç ; ü ; sü ; nde bulmuyorum ' diye konuştu .

Ermeni tasarısının Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesinden geç ; mesi halinde , bundan sonraki sü ; reç ; te Tü ; rkiye ' nin nasıl bir tavır izleyeceğine dair soru ü ; zerine Mercan , tasarının Genel Kurul ' a gelmemesi hususunda daha ö ; nceleri de bü ; tü ; n hü ; kü ; metlerin ve parlamenterlerin muhataplarıyla gö ; rü ; şmeler yaptıklarını hatırlatarak , bö ; yle bir durumda yine benzer adımların atılacağını , ancak bu konuları şimdiden konuşmak iç ; in vaktin erken olduğunu dü ; şü ; ndü ; ğü ; nü ; sö ; yledi .

Murat Mercan , bir başka soru ü ; zerine , Tü ; rk-Amerikan ilişkilerinin geldiği noktanın , birlikte ö ; zellikle bö ; lgede yapılabilecek birtakım işbirliği alanlarının , Başkan Barack Obama ' nın ' model ortaklık ' nitelemesini kullanmasının ve benzeri birç ; ok unsurun hepsi birden gö ; zö ; nü ; ne alındığında , bö ; yle bir tasarının Temsilciler Meclisi ' nden geç ; mesinin ABD ' nin ç ; ıkarlarının lehine olmadığını , bu hususları Amerikalı yetkililere anlatmaya devam edeceğini sö ; yledi .

Mercan , gelecek dö ; nemde de Tü ; rk-Amerikan ilişkilerinin artarak devam edeceğine inandığını , Amerikan yö ; netiminin de bunu ç ; ok iyi anladığını belirterek , ' Tasarı Komite ' den geç ; se bile , ki ben inşallah geç ; mez diyorum , geç ; me olasılığı var , geç ; se bile bunun Genel Kurula gelmeyeceği kanaatindeyim ' dedi .

' Ermeni anayasa mahkemesinin kararı izaha muhtaç ; '

Murat Mercan , Tü ; rkiye-Ermenistan protokolleriyle ilgili bir soru ü ; zerine , protokollerin ilişkilerin normalleşmesine sunacağı katkıyı sü ; rekli dile getirdiklerini , protokollerin bö ; lgede topyekü ; n barış ve istikrar amacına hizmet etmesi gerektiğini , ancak Ermenistan Anayasa Mahkemesi ' nin aldığı kararın , uluslararası hukukta ne anlama geldiği konusunda izaha muhtaç ; olduğunu sö ; yledi .

' Bü ; tü ; n bu endişeler varken , biz bu protokolleri kendi komisyonumuzda gü ; ndeme alır ve bu protokollerin geç ; memesi gibi bir sonuç ; ortaya ç ; ıkarsa , bu belki telafisi olmayacak bir sonuç ; olur ' diyen Mercan , ' bu nedenle gelişmeleri biraz daha bekleyip bu hususlarla alakalı , daha aç ; ıklığa kavuşan hususlar olduktan sonra gü ; ndeme almayı daha doğru bulduğunu ' kaydetti .

Mercan , sö ; zlerini , ' Bizim bazı endişelerimiz var , bu endişelerimizle ilgili gelişmeleri takip ediyoruz . Protokoller devam ediyor , sü ; reç ; devam ediyor , sü ; reç ; bitmiş ve tıkanmış değildir , ama bu gelişmeleri takip ediyoruz ' diye sü ; rdü ; rdü ; .

Mercan ' ın başkanlığındaki heyet , MHP İstanbul Milletvekili Mithat Melen , CHP İstanbul Milletvekili Şü ; krü ; Elekdağ , AK Parti Kırşehir Milletvekili Abdullah Ç ; alışkan ve AK Parti Sakarya Milletvekili Şaban Dişli ' den , Kınıklıoğlu ' nun başkanlığında heyet de AK Parti İstanbul Milletvekili Nursuna Memecan , Mardin Milletvekili Cü ; neyt Yü ; ksel ve MHP İstanbul Milletvekili Mithat Melen ' den oluşuyor .