Sandıktan oy çalınmasına yeni tedbirler

Her seçim sonrası yaşanan oy hırsızlığı söylentilerine çözüm bulmak için yeni güvenlik önlemleri geliyor.

  Oy hırsızlığına karşı sandıkta yeni gü ; venlik tedbirleri alınacak . Gü ; venlik sandık başında başlayacak .

AK Parti , Başbakan Tayyip Erdoğan ' ın mart ayı sonuna kadar gü ; ndeme getirileceğini aç ; ıkladığı Seç ; im Yasası değişiklik teklifini Meclis Başkanlığı ' na sundu . Teklifteki en ö ; nemli dü ; zenlemeler sandıkta oy ç ; alındığı ya da yeni bilgisayar sisteminde usulsü ; zlü ; k yapıldığı iddialarını ortadan kaldırmaya yö ; nelik oldu . AK Parti Genel başkan Yardımcısı Haluk İpek ' in imzası ile Meclis Başkanlığı ' na sunduğu yasa teklifi şu değişiklikleri iç ; eriyor :

SANDIĞA Ü ; Ç ; Ö ; NLEM

GÜ ; VENLİK : Oyların ç ; alınması , birleştirme tutanaklarına yanlış yazılmasını ö ; nlemek iç ; in sandıkta ç ; ifte gü ; vence getiriliyor . Sandıklar aç ; ıldığında oylar iki tutanağa tek tek yazılacak . Sayım bitince tutanaklar karşılaştırılacak . Eğer iki tutanak birbirini tutmuyorsa oylar ikinci kez sayılacak . İlç ; e seç ; im kurullarındaki birleştirme tutanaklarının sağlıklı olması iç ; in bir de denetim tutanağı tutulacak . Birleştirme tutanağı hazırlandıktan sonra sonuç ; lar yü ; ksek sesli okunarak sağlaması yapılacak . Bir sorun yoksa denetim tutanağı tutulacak . Sorun varsa birleştirme tutanakları tekrar kontrol edilecek .

RENK : Partilerin amblemleri kendi renkleri ile pusulaya basılacak . Pusulada lider isimleri bulunacak , ancak adaylar olmayacak .

POLİS : Sandık gü ; venliği konusunda yargıya daha fazla yetki verilecek . Sandık gö ; revlileri baskı ve şiddet olduğu kanaatine varırsa gü ; venlik gü ; ç ; lerini ç ; ağıracak . Oy kullanmasını ö ; nleyenlere bir ile 3 yıl arasında hapis cezası verilecek .

GECE : Gü ; neş battıktan sonra iki saat daha propaganda ç ; alışmaları sü ; recek . Halen mitinglere gü ; neş batana kadar izin veriliyordu .

CEP : Siyasi partiler seç ; im dö ; nemlerinde gazete , televizyon , radyo ve internet sitelerine reklam verebilecek . Cep telefonları ile maillere mesaj gö ; nderebilecek .

HEDİYE : Siyasi partiler ve adaylar broşü ; r , el ilanı , parti bayrağı , poster , afiş , CD , DVD dağıtabilecek . Adayların seç ; menlere vereceği şapka , kalem , anahtarlık gibi hediyelerin fiyatı 5 TL ' yi geç ; emeyecek .

REKLAM : Belediyelerin ö ; zel şirketlere kiraladıkları dahil şehir iç ; indeki reklam panolarının kullanımı YSK ' ya bırakılacak .

SÜ ; RE : Partiler iç ; in propaganda sü ; resi 20 gü ; nden 30 gü ; ne ç ; ıkarılacak . Vatandaşlar ev ve arabalarına bayrak asabilecek .

YASAK : Metro , vapur , otobü ; s gibi kamuya ait toplu taşıma araç ; larındaki ilan ve reklam panoları ile televizyonlarda , bunların yolcu indirip bindirdiği yerlerde siyasi reklam yapılamayacak , afiş , bayrak asılamayacak .

ANKET : Seç ; imlerden ö ; nce kamuoyu araştırması , anket yayınlama yasağı da teklif ile kaldırılıyor .

ŞEFFAFLIK : Seç ; imlerde şeffaf sandık kullanılacak . Oy kabinlerine de standart getirilecek .

SANDIK BAŞI : Sandık başında telefonla konuşma yapılamayacak . Sandık alanında bir parti ya da adayı gö ; steren rozet , amblem gibi şeyler takılamayacak , propaganda yapılamayacak . Kamera ve fotoğraf makinesi ile oy kullanılmasına izin verilmeyecek

PUSULA : Hangi durumlarda oyların geç ; ersiz sayılacağı tek tek yazıldı . Evet mü ; hrü ; kurumadığı iç ; in başka yere taşarsa ve bunda bir art niyet olmadığı gö ; rü ; lü ; rse oylar geç ; erli olacak . Bir parti bir ilde eksik liste verirse bu seç ; ime girmesine engel olmayacak .

KÜ ; RTÇ ; E : AK Parti ' nin değişiklik teklifinde Kü ; rtç ; e propagandaya izin veren değişikliğin yer almaması dikkat ç ; ekti . Teklif hazırlanırken Kü ; rtç ; e propaganda yasağının kaldırılması ö ; ngö ; rü ; lmü ; ştü ; .