Turhan Selçuk son yolculuğuna uğurlandı

Tedavi gördüğü hastanede vefat eden usta karikatürist Turhan Selçuk için Cumhuriyet Gazetesi binası önünde tören düzenlendi.

Turhan Selçuk son yolculuğuna uğurlandı
Törende Ruhan Selçuk, eşinin tabutuna sarılarak uzun süre gözyaşı döktü.

Tören nedeniyle yüzlerce kişi, Cumhuriyet Gazetesi'nin Şişli'de bulunan merkez binası önünde toplandı. Binanın ön cephesine Selçuk'un dev posteri asıldı. Sevenleri, açılan anı defterine duygularını yazdı.

Törene Selçuk'un eşi Ruhan Selçuk, yakınları ve Cumhuriyet Gazetesi yazarlarının yanı sıra, CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, CHP Milletvekili Mehmet Sevigen, Türkiye Karikatüristler Derneği Başkanı Metin Peker, DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, İstanbul Üniversitesi'nin eski rektörü Kemal Alemdaroğlu, sanatçılar Tarık Akan, Rutkay Aziz ve Arif Sağ da katıldı. Arif Sağ, Turhan Selçuk'un ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, "Acımız büyük. Allah rahmet eylesin" dedi.

Mehmet Sevigen ise, "İnsanlara başkaldırışı, hak aramayı, özgürlüğü öğretti. Ben de gençliğimde eserleri sayesinde hak aramayı öğrendim" diye konuştu.

Turhan Selçuk'un Türk bayrağına sarılı naaşı, Okmeydanı Cemevi'nden Cumhuriyet Gazetesi binası önüne getirildi. Ruhan Selçuk, eşinin tabutuna sarılarak uzun süre gözyaşı döktü. Büyük üzüntü yaşayan Selçuk, basın mensuplarının sorularını yanıtlayamadı.

Törende konuşan Doğan Hızlan, "Sanatçıların toplumda çok önemli yeri var. Dünyadaki savaş ortamından kurtulmak için sanatçılara büyük görevler düşüyor. Turhan Selçuk böyle sanatçıydı. Çizdiği eserlerle cumhuriyetin değerlerini korudu ve hepimize ışık oldu" dedi.
Türkiye Karikatüristler Derneği Başkanı Metin Peker de, "Her zaman büyük ustanın yolundan gideceğiz. Işığı bol olsun, ruhu şad olsun" diye konuştu.

Cumhuriyet Gazetesi yazarı Ali Sirmen ise, "Turhan Selçuk'un evinde bir resim vardır. Bu resimde, ayağı yere değmeyen ufak çocuk, üzerinde de ampul vardır. O zamanlar ampul, karanlığın simgesi değildi" dedi. Sirmen'in bu sözleri, törene katılanlar tarafından uzun süre alkışlandı. Sirmen, "Turhan Selçuk iki çizgisiyle bize örnek oldu. Bir çizdiği eserler, bir de yaşamındaki çizgi. Hayatında her zaman doğru bildiği yolda gitti. Sanatçıları tanımak, onların nasıl insanlar olduğunu bilmek, insanların hayatını değiştirir, renklendirir. Turhan Selçuk da tanınması gereken bir sanatçıydı. Hiçbir zaman unutulmayacak" ifadelerini kullandı.

"Ergenekon soruşturması" kapsamında bir süre cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edilen Emin Gürses de törende basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Turhan Selçuk'un yaptığı eserlerin hala güncelliğini koruduğunu belirten Gürses, "O, kalemiyle cumhuriyete sahip çıkan birisiydi. Bazıları da kalemlerini 3-5 milyona satıyor. Yaptıkları eserler her zaman insanlara ders olmuştur. Ben darbe döneminde de yattım, şimdi de söz konusu davadan dolayı hapis yattım. Önemli değil. Biz alışığız. Bu hapis yatmalar bize bir şey yapmaz. Mustafa Kemal'den ne istiyorlar, Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ne istiyorlar anlamıyorum. Ben Gedikpaşa'yı gezdim. Orada Atatürk fotoğrafı asanlara 'bunu kaldırın' diyorlarmış. Mustafa Kemal Atatürk size ne yaptı" şeklinde konuştu.

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de, Selçuk'un ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, "Çok önemli bir düşünür ve karikatüristi kaybettik. Onun Abdülcambaz eserinin müze haline getirilmesi gerekir. Ben de bu konuda elimden gelen her şeyi yapacağım" dedi.

Törenin ardından cenaze, Nevşehir'e gönderildi.