Hükümet 'Mali Kural' Hazırlıklarını Son Aşamaya Getirdi

Hükümet, mali kural uygulaması için yaptığı hazırlıkları tamamlama aşamasına geldi

Hükümet, mali kural uygulaması için yaptığı hazırlıkları tamamlama aşamasına geldi. Mali Kural Yasası ile borçlanma ve bütçe açığı hedefleri konularak, hükümetlerin popülist politikalar uygulamalarının önüne geçilecek.
Mali kural uygulaması için hazırlıklarını sürdüren hükümet, üzerinde çalıştığı taslağı son noktaya getirdi. Borçlanma ve bütçe açığına ilişkin hedefler konulması, keyfi harcamalara son verilmesi ve hükümetlerin popülist politikalar uygulamasının önüne geçilmesini amaçlayan tasarının önümüzdeki haftalarda Meclis'e sunulması bekleniyor. Mali kural uygulaması, borçlanma ve bütçe açığı konusunda hükümetin kendisini koyacağı hedeflerle bağladığı bir düzenlemeyi içeriyor. Düzenlemenin amacı piyasalara güven
vermek. Harcamaları dengeleyici ve frenleyici bir sistem olan uygulamayla bütçe dengelerini ve parasal dengeleri bozabilecek adımların atılması engellenecek. Uygulama, hükümetlerin para basmak, bütçe açığı vermek gibi popülist politikalar uygulamasının önüne geçecek.
Uygulamanın ayrıntılarına ilişkin bilgi veren AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, uygulama ile hükümetlerin kendisini bütçe açığı ve borçlanma hedefleriyle bağlamış olacağını ve borçlanma limitleriyle bütçe açığı hedeflerinin aşılamayacağını anlattı. Canikli, "Örneğin hükümetin yasayla '2015 yılında borçlanma GSMH'nın yüzde 15'ini aşamayacak' şeklinde nihai bir hedef koyması halinde bu hedef kesin olacak ve yasaya göre de bu hedef aşılamayacak. Hükümetin bu hedefi aşması için ancak Mali Kural
Yasası'nı değiştirmesi gerekecek. Harici şoklar nedeniyle hedeften şaşılması ve sapma olması halinde ise hemen yeni bir hedef belirlenecek. Yani yoldan çıkan araba yeniden yola sokulacak ve yoluna devam edecek" dedi.
Canikli, düzenlemeye ilişkin hazırlıkların 1 ay içinde tamamlanacağını belirterek, bu yasama dönemi içinde yasalaştırılması ve uygulamaya konulmasının amaçlandığını kaydetti.