Kütahya'nın 50 Yıllık Geçmişinden Bir Kesit Kitaplaştı

Dumlupınar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof

Kütahya'nın 50 Yıllık Geçmişinden Bir Kesit Kitaplaştı
Dumlupınar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Sarıkoyuncu tarafından yayıma hazırlanan Avukat Zeki Özker'in, 'Kütahya Sosyo-Ekonomik Hayatında 50 Yıl' adlı kitabı çıktı. Kitap Kütahya Belediyesi tarafından yayınlandı.
Kütahya'nın bir dönemine yaşayarak tanıklık eden Av. Zekir Özker'in Kütahya'daki gelişmeleri, değişimleri hayatındaki ve yaşadığı dönemlerdeki olayları, gelişmeleri kendi bakış açısıyla yazdığı kitap, okuyucuyu Kütahya'nın 50 yıllık tarihinde nostaljik bir gezintiye çıkarıyor, bir kısım gelişmeleri hem anılarla hem de nostaljik fotoğraflarla yansıtıyor.
Kitabı yayıma hazırlayan Prof. Dr. Ali Sarıkoyuncu, "Kütahya tarihi yapıları, konuk severliği, sanatı, sanatkârları, madenleri ve termallerinin yanı sıra hem "Şehzadeler şehri" hem "Ateşte açan çiçekler şehri" hem de el emeği göz nuru çini sanatının yaşadığı bir şehir. Anadolu'nun en eski yerleşim birimlerinden biri olan ve çok büyük kültürel zenginliklere sahip Kütahya'nın çeşitli yayınlarla tanıtılması gerekir" dedi.

"50 YILLIK GEÇMİŞTEN BİR KAÇ DAMLA"
Yayımlanan kitap hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Ali Sarıkoyuncu, Av. Zeki Özker'in, "Kütahya: Sosyo-Ekonomik Hayatından 50 Yıl (1945-1995)" adlı çalışmasından 2009 Mart ayında katıldığı Kütahya tanıtım toplantısında haberdar olduğunu ifade etti.
Sarıkoyuncu ,söz konusu toplantıda Av. Zeki Özker'in hasta olduğu için yaptığı çalışmayı kitaplaştıramadığından söz edildiğini belirterek, "Bu çalışmayı görmek istedim. Bunun üzerine Ahmet Yılmaz Çapacıoğlu, merhum Av. Zekir Özker'in kızı Gülgün Kaya Hanımdan çalışmayı temin ederek değerli eşleri Gülşen Hanımla birlikte çalışmayı Üniversiteye getirerek bana takdim ettiler. Çalışmayı alır almaz inceledim. Kuruluş ve kurtuluşa ev sahipliği yapmış Kütahya'nın kısa geçmişinden bir kesitini (1945-1995) sosyo-ekonomik yönden aydınlatan bilgilerin olduğunu gördüm. Ayrıca merhum Av. Zeki Özker'in çalışma içerisinde kullandığı resimler de değerli birer arşiv belgesiydi. Ayrıca çalışma anıların kaleme alınmasına örnek olması ve önderlik etmesi açısından ayrı bir öneme sahipti. Bu sebeple gerek içeriğine gerekse her biri arşiv belgesi niteliğinde olan resimlerine ilaveler yapmak suretiyle başta Kütahyalılar olmak üzere tüm okuyucuların istifadesine sunmayı bir görev bildik ve kendimizi sorumlu saydık. Zira tarih bir milletin hafızasıdır. Hafızasını yitiren geçmişini yitirmiş demektir. Geçmişi olmayanın da geleceği yoktur. Ayrıca insanlığın geçirdiği büyük dönüşümlerin, elde ettiği değerlerin topluma ulaşmasında kitaplar çok önemlidir. Bu bilinçle bir akademisyen olarak bu eseri yayıma hazırlamayı uygun gördüm. Kitaba bazı ilavelerle katkı sağladım. Bu kitapla, güzel Kütahya'nın 50 yıllık bir geçmişinden birkaç damla sunulmuş oldu" diye konuştu.
Prof. Dr. Ali Sarıkoyuncu, kitabın merhum Av. Zekir Özker'in anılarından oluştuğunu, onun bakışını yansıttığını, bu nedenle farklı eleştiriler olabileceğini belirterek şunları söyledi: "Binlerce yıllık geçmişi olan Kütahya'nın kent hayatı için kısa ancak insan hayatı için uzun sayılabilecek bir kesiti olan 50 yılını kapsayan tarihini, kültürünü, çinisini, gelenek göreneklerini, gezeklerini, şairlerini, yazarlarını, bilim adamlarını, sanatkârlarını, kaplıcalarını, mesire yerlerini, yönetimini, eğitim-öğretimini, sanayisini, siyasal yaşamını kısacası genel olarak bütün yönlerini ele alan Kütahya Sosyo-Ekonomik Hayatından 50 Yıl (1945-1995)" adlı bu kitap Av. Zeki Özker'in anılarından yararlanılarak meydana getirilmiş bir eserdir. Hiç kuşkusuz Kütahya'nın yakın geçmişi bu kitapta yazılan ve anlatılanlarla sınırlı değildir. Doğaldır ki yazılanlar eksik olabilir, abartı da olabilir. Nitekim Av. Zeki Özker de, "Ben uzun süre olan elli yıl içindeki değişiklikleri ve anılarımı kronolojik olarak tutulan bir kayda veya o zamanlar kaleme aldığım notlara dayanarak hazırlamadım. Hatırlayabildiğim ve ulaşabildiğim bilgileri sizlere aktarmaya çalıştım" diyerek bu konuda eksikliklerinin olabileceğini belirtiyor.