Gül: Türkiye ve Hindistan birbirini yeniden keşfediyor

Hindistan'da çok verimli görüşmeler yaptıklarını belirten Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 'Bu yakınlığı ve kararlılığı, iki ülkenin birbirini yeniden keşfetmesi olarak tarif ediyorum' ifadesini kullandı.

Gül: Türkiye ve Hindistan birbirini yeniden keşfediyor
Hint-Türk İş Forumu'na hitap eden Abdullah Gül, konuşmasına Hint işadamlarını Sanskritçe 'Namaste' şeklinde selamlayarak başladı. Gül, Hindistan ve Türkiye arasındaki iyi ilişkilere dikkat çekerek, "Konjonktür müsait. Büyük işbirliği imkânlarını en iyi şekilde değerlendirmek için harekete geçin." mesajı verdi.
Türkiye ile Hindistan arasındaki ilişkiler bin yıl önceye kadar gittiğini belirten Gül, tarihte iki ülke arasındaki dostluk örneklerine vurgu yaptı. İki ülkenin benzerliklerine dikkat çeken Gül, "Hindistan kısa süre sonra dünyanın ikinci büyük ekonomisi olacak. Türkiye de Avrupa'nın en büyük ülkelerinden biri. Her iki ülke de demokrasi ile idare edilen, laik, serbest piyasa ekonomisini geçerli kılan iki ülke. Bunun çok büyük işbirliği potansiyeli ortaya koyduğuna inanıyorum" şeklinde konuştu.
Hindistan'da yaptığı görüşmelerde mevcut potansiyeli çok geniş şekilde ele aldıklarını kaydeden Gül, "Memnuniyetle ifade etmek isterim, Türkiye ile Hindistan arasındaki ilişkilerin her alanda geliştirilmesi konusunda her iki ülkenin liderliği de politik karalılığı, arzu ve desteği açık şekilde ortaya koydu" şeklinde konuştu.
Hindistan'ın geçmişte Bağlantısızlar grubunda, Türkiye'nin ise NATO içerisinde yer alması nedeniyle yakın işbirliğine o günkü dünya şartlarının pek fırsat vermediğini dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, son birkaç senedir gelişen ilişkilere dikkat çekti. Gül, "Bu yakınlığı ve kararlılığı, iki ülkenin birbirini yeniden keşfetmesi olarak tarif ediyorum" dedi.
Hindistan'ın 500 milyar dolarlık altyapı yatırımı yapmaya hazırlandığına ve Türkiye'nin yatırım için taşıdığı avantajlara dikkat çeken Gül, iki ülkenin işadamlarına "Özel sektör, devlet sektörü gibi değildir. Herkesin hızlı hareket etmesi gerekir" tavsiyesini yaptı. İki ülke işadamlarının işbirliğini güçlü şekilde desteklediklerini vurgulayan Gül, "Arkanızdayız. İş yapmak sizlere kalmıştır" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, Hint işadamlarına da Türkiye de yatırım yapılması halinde, çevredeki birçok ülkenin de potansiyel pazar haline geleceği hatırlatmasını yaptı. İşbirliği için konjonktürün çok müsait olduğunu dile getiren Gül, işadamlarının ortaklıkla kurarak üçüncü ülkelerde de iş yapabileceklerini ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, Hindistan ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşmasının yakında imzalanabileceğini inandığını da sözlerine ekledi.