1400 yıllık gelenek sürdürülüyor

Adıyaman'da Alevi Kültür Dernekleri'nin düzenlediği 'Aşure' programında 8 bin kişilik aşure hazırlandı.

1400 yıllık gelenek sürdürülüyor
Karapınar Mahallesi Fevzi Çakmak İlköğretim Okulu bahçesinde düzenlenen ve asırlardır gelenek olarak devam eden 'Aşure Lokma' programına Cumhuriyet Halk Partisi Adıyaman Milletvekili Şevket Köse, Alevi dedeleri ve vatandaşlar katıldı. Semah gösterilerinin de yer aldığı programda konuşan Alevi Kültür Derneği Başkanı Mustafa Alkan, "1400 yıldan beri bir ilk olan Aşurenin de ruhuna uygun olarak tüm canların, bir araya geldiği böylesine tarihi bir programın, yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim.

Muharrem ayı Alevi Bektaşiler için Matem ayıdır, Matem Farsçadan gelen bir kelimedir. Türkçede anlamı çok sevilen değerli bir varlığı veya yakınını kaybettiğinde bu insan, günlük yaşamını etkiler, insanlar kederlenir, üzülür ağlar ve uzun bir zaman bu üzüntüyü üstünden atamazlar, eğlenemezler, gülemezler, neşelenmek istemezler üzüntü ile geçirdiği zaman dilimidir. Türkiye Cumhuriyeti devleti ile Alevi Bektaşi kültürünü sonsuza dek yaşatmak için insan hak ve özgürlüklerine saygılı, laik ve demokratik ilkeler üzerine inşa edilmiş olan Alevi Kültür Derneklerinde mezhepçilik yapılmayacağı gibi, dil, din ve ırk ayrımı da gözetilmeyecektir. İnsan şu ya da bu kalıbı uyduğu için değil, Salt İnsan olduğu için seviyoruz insanları birbirine kaynaştıran bu temel ilkelere sahip çıkan herkese dostumuz olduğunu vurgulamak isteriz. Dünü bu gün için öğreniriz yarını bugün için planlarız bugünü ise insanca yaşanabilir hale getirmek için çalışırız" dedi.

Muharrem ayı denilince Alevi Bektaşiler için yassı matem ayının akla geldiğinin altını çizen Başkan Alkan, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:
"Bu güne kadar inancından, felsefesinden itikadından, sevgisinden, Hz. Muhammete ve onun Ehli beytine canı gönülden aşkı muhabbetiyle bağlı olan Alevi Bektaşiler onların sevgisi ile sevinmişler, kederi ile kederlenmişler, acılarına ağlamışlar, gördükleri zulmede yassı matem tutmuşlar, zulüm edenleri de lanetlemişlerdir. Yassı matem bitiminde bu günde olduğu gibi herkes kendi çapında her ne kadar aşuresini yapmış ve dağıtmış ise de bu yıl herkesin ortaklaşa katılımıyla aşure kaynatılıp hep birlikte yenilir günün anlam ve önemiyle ilgili aynı ortak değer ve hisleri birlikte paylaşıyoruz." Konuşmaların ardından katılımcılara aşureler dağıtıldı.