Baldaki bolluk arıcıları sevindirmedi

Geçen yıl çam balı üretiminde yaşanan bolluk pazar sıkıntısı çeken arı üreticilerini sevindirmedi.

Baldaki bolluk arıcıları sevindirmedi
Çam balında yüzde 80 verim alan üreticiler, ürünlerini satamadıkları için ballarını evlerindeki depolarda bekletiyor.

Türkiye genelindeki çam balının yüzde 85'ini üreten Muğla'da 2009 yılı bereketli geçti. Muğla'nın Fethiye ilçesinde çam balında yüzde 80 verim elde eden arıcılar, yağışların bol olması nedeniyle 2010 yılından da umutlu. Fakat üretimden yüzü gülen arıcılar, olumsuz pazar şartları nedeniyle bu sevinci doyasıya yaşayamıyor. Önceki yıllarda üretim az olduğu için ellerindeki ürünü satmakta zorlanmayan üreticiler, bu yıl artan verim ve daralan pazar nedeniyle ballarını evlerinde depolamak zorunda kaldı.

110 üyesi bulunan Fethiye Tarımsal Kalkınma Arıcılar Kooperatifi Başkanı Hüseyin Korkmaz, 2009 yılında üretilen balın yarısının satılamadığını açıkladı. Geçen yıl bal hasadının çok fazla olduğunu söyleyen Kooperatif Başkanı Hüseyin Korkmaz, piyasa şartlarından dolayı bal üreticilerinin tatmin olmadığını belirtti. Korkmaz şöyle konuştu: "2009 yılı arıcılar için çok mükemmel geçti. Çam balından yüzde 80'lere ulaşan bir verim elde ettik. Fakat Fethiye'deki üreticilerin yüzde ellisinin balı evlerindeki depolarında duruyor. Ne yakın çevreden ne de büyük illerden hiçbir bal talebi olmadı. Fethiye merkezi pazara uzak olduğu için, ancak Antalya çevresindeki küçük tüccarlara satış yapılabiliyor. Büyük tüccarlar gelmediği için bir sıkıntı mevcut."


ARICILAR, 2010'DA YÜZDE 80 VERİM BEKLİYOR

2010'da aynı verimliliği beklediklerini anlatan Korkmaz, yetkililerden bal tüketimi konusunda çalışma yapmasını istedi. Yağmurlu geçen hava şartlarının kendilerini sevindirdiğimi ve bu yıl yine yüzde 80 civarında üretim beklediklerini ifade eden Hüseyin Korkmaz, bu yıl pazar bulunamazsa arıcıların zarar edeceğini açıkladı. Korkmaz, ilk hasat mevsimi olan Ağustos'a kadar eldeki balların tüketilmesi gerektiğini anlattı.

Çam balı halk arasında Basra denilen (Marchelina Hellenica) böceğinin çıkardığı tatlı sıvının bal arıları tarafından alınıp peteklere depo edilmesi ve burada olgunlaşması sonucunda elde edilen bir bal çeşidi. Çam balının en çok üretildiği yer Ege ve Akdeniz kıyıları ve özellikle de Muğla. Türkiye'deki bal üretiminin yüzde 35'i Muğla'dan karşılanırken çam balı üretiminin yüzde 85'i yine burada yapılıyor. Çam balı çam özsuyundan bala geçen etkili maddeler sebebi ile akciğer ve karaciğer hastalıklarından koruyucu, nefes açıcı bir etkiye sahip. Özellikle solunum yolları enfeksiyonlarının tedavisi için tavsiye ediliyor. Hazım ve uyumaya yardımcı olan çam balı bronşlarda ve üst solunum yollarında antiseptik, sinirsel depresyonlarda fizyolojik etkisi olduğu araştırmacılar tarafından belirtiliyor.