Bodrum'da Dalış Turizmi

Muğla'nın Bodrum ilçesinin, su altı sporları potansiyelinin incelenmesi amacıyla bir toplantı düzenlendi.

Bodrum'da Dalış Turizmi
Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Bakanlığı, spor ve turizm sektörleri temsilcilerinin katılımıyla oluşturulan Spor Turizmi Platformu'nda alınan karar gereği, 14-15 Nisan 2010'da İstanbul'da "Spor Turizmi Konferansı ve Çalıştayı" düzenlenmesinin düşünüldüğü bildirildi. Bu kapsamda, su altı sporları bağlamında incelenmek üzere seçilen 7 pilot bölgeden biri olan Bodrum'da, ilçenin sualtı sporları potansiyelinin incelenerek spor turizmi özelinde taslak eylem planı oluşturulması ve
İstanbul'daki konferansta yer alacakların belirlenmesi için Bodrum Ticaret Odası Salonu'nda bir toplantı düzenlendi.
Toplantıya katılan Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) Başkan Yardımcısı Yılmaz Akyunus, dalış turizminin hızlı bir ivme ile yükseldiğini söyledi. Dalış turizminden birçok ülkenin ciddi gelir elde ettiğini belirten Yılmaz Akyunus, şöyle konuştu: "Biz de inanıyoruz ki ülkemiz bu yönde belli bir potansiyele sahip. Bunun ön plana çıkarılarak yabancı turistlerin daha çok ülkemize gelmesini sağlamak ve bu şekilde ülkemize döviz geliri sağlamak, ülkemizin tanıtımına yardımcı olmak istiyoruz."
Bodrum'un ülkemizin dalış turizmine imkan sağlayan nadide bölgelerinden biri olduğunu anlatan Yılmaz Akyunus, şunları söyledi: "Bu toplantıların ilki Bodrum'da yapılıyor. Neticesinde bir yol haritası çizeceğiz. 14-15 nisan da İstanbul'da daha geniş bir toplantı yapılacak. Bodrum'un dışında Kaş bölgesi, Fethiye, Alanya, Ayvalık, Çeşme bölgesi bu konuda önemli potansiyele sahip. Çanakkale Boğazı da batıklardan dolayı önemli, bunun yanı sıra Saros bölgesi de önemli yerler arasında. Bunların haricinde
Karadeniz sahillerinde de pilot bölge seçilebilir."
Önümüzdeki yıl itibari ile ciddi bir çalışma başlayacağını düşündüğünü ifade eden Akyunus, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunun özlemini çekiyorduk. Yakınımızda Mısır Kızıldeniz örneği var. Resmi rakamlara göre turizm geliri olarak 5 milyar dolardan bahsediliyor. Bu rakamlar telaffuz edilirken, Türkiye'de çok daha fazla potansiyel mevcut. Kızıldeniz bölgesinde dalıcı turist gider günde 4 saat dalışla ilgilenir. Günün diğer saatlerinde yapacak pek bir şey bulamaz. Ama ülkemiz öyle değil. Şu an Bodrum'u
düşünün. Turist 4 saat dalış yaptıktan sonra birçok etkinliğe katılabilir. Biz bunu tanıtmakta senelerden beri büyük eksikliğimiz vardı. Bu toplantılarla fikirlerimizi ortaya koyacağız ve bu yönde çalışma yapacağız."
Toplantıya katılan Bodrum Kalesi Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Yaşar Yıldız da, "Biz, su altı arkeolojisi olarak dünyada birinci lig'de oynadığımızı biliyoruz" ifadesini kullandı. Yıldız, yavaş yavaş sualtı sporlarının geliştiğini belirterek "Bu konuda, öncelikle ele almamız gereken temiz denizler. Turizm, arkeoloji her şey temiz denizlerle olması gerekiyor" dedi.
Bodrum Sualtı Derneği Başkanı İhsan Küçükünsal da bu tür çalışmaların dalış turizmine faydası olacağını düşündüklerini belirtti. Daha önceki yıllarda batık çalışmalarının bunun bir göstergesi olduğunu ifade eden Küçükünsal, şöyle konuştu: "Daha önceki yıllarda yapılan çalışmalarla, yetersiz kalkmış ama yinede yapılmış çalışmalarla beraber dalış turizminde büyük bir ivme olacağını düşünüyoruz. Daha çok yabancı turistin Türkiye'ye geleceğini düşünüyoruz. Şu an ülkemiz çok eski tarihi batıklara sahip.
Fakat bunları yeteri kadar tanıtıp dalışa izinli hale getirmediğimiz için bu yeni yapılan çalışmalarla beraber dalış turizmine açılırsa dalış turizminde artış olacağını düşünüyorum."
Bodrum Ticaret Odası Salonu'ndaki toplantıya katılanlar arasında Muğla Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Bodrum Kaymakamı Feridun Cemal Özdemir, Muğla Gençlik Spor İl Müdürü Burhanettin Hacıcaferoğlu ve turizmciler yer aldı.
(OU-HO-Y)