Erdem'den 'Tarımı Bitirdiler' Eleştirilerine Sert Cevap

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Aydın Milletvekili Mehmet erdem 'Tarımı bitirdiler' eleştirilerini yapan muhalefet patisi üyelerine Söke'den cevap verdi.

Erdem'den 'Tarımı Bitirdiler' Eleştirilerine Sert Cevap
Söke'de partisinin ilçe teşkilatı tarafından düzenlenen danışma kurulu toplantısında konuşma yapan Ak Parti Aydın Milletvekili Mehmet erdem pamuk tarımının Türkiye'deki merkezi Söke'den yanıt verdi. Mehmet Erdem kendi hükümetleri döneminde tarım en fazla desteği aldığını söyledi.
Türkiye'nin tarım olmadan kalkınamayacağını, tarımın Türkiye ve özellikle Aydın ilinin ana kalemi olduğunu söyleyen Ak Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, son yıllarda sıkıntı yaşandığını kabul etti. Yaşanan sıkıntıların kendilerinin dışında geliştiğini belirten Mehmet Erdem; "Kuraklık, dünyada petrol krizi yaşanmasının faturası bize kesildi" dedi.
Tarımsal ihracatın 2002 yılında 4 milyar dolar olduğunu, 2009 yılında ise 12 milyar dolara çıktığına dikkat çeken Ak Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem; "Tarımsal krediler 2002 yılında %59 faize sahipken o denemde enflasyon %33'dü üreticiye yansıması ortalama %26 idi. 2009 yılına bakıldığında kredilere en yüksek faiz %15, bugün enflasyon ise %6'dır. Üreticiye yansıması ise ortalama %9. Muhalefet bizi eleştirirken önce doğru hesap yapsın. Muhalefet hesap bilmiyorsa bizim öğretmemiz lazım. Bugün sıkıntı çekiyoruz, krizi yaşıyoruz ama 2001 gibi bir krizi görmüyoruz" dedi.
Tarımsal desteklemelerin Ak Parti Hükümeti döneminde arttığına ve buna bağlı olarak üretimin de arttığını belirten Aydın Milletvekili Mehmet Erdem; üretimin mısırda yüzde 102.4, çeltikte yüzde 111, sütte yüzde 45.6, buğdayda yüzde 5.2 oranlarında arttığını söyledi. Pamukta üretimde düşüş yaşandığını ancak bu durumun pamuktan vazgeçişin anlamına gelmediğini dile getiren Ak Parti Milletvekili Mehmet Erdem, "Pamuğu bırakan başka ürüne geçti" dedi.
Tarımsal desteklemelerin 2002 yılında 2 milyar TL iken 2009 yılında 5 milyar 866 milyon TL'ye yükseldiğini ifade eden Mehmet Erdem; "Pamukta 2002 yılında 8.5 kuruş olan destekleme miktarı 2009 yılında 42 kuruş oldu. Yani 5 kat arttı. Elbette daha fazla verilmesi lazım. Geçen yıl 42 kuruştu, bu yıl neden yine 42 kuruş olduğu sorgulanıyor. Herkesin şunu da sorgulaması lazım dünyada kriz yaşandı ve devam ediyor. ABD'de 180 banka battı, Türkiye'de ise tek bir banka batmadı. Dünyada sadece 14 ülkenin kredi notu yükselirken, bu 14 ülkenin içinde Türkiye'de yer aldı. Tarım'da özellikle pamukta hep Yunanistan örneği verilir. İşte o Yunanistan'ın hali bugün ortada. Bizde tarım nüfusu %35. Ak Parti'nin farkı popülizm yaklaşımı içinde olmaması, reel ve gerçekçi olmasıdır. Biz Türkiye'nin geleceğini düşüne politikalar üretiyoruz" diye konuştu.
Türkiye'de tarım bitti diyenlere seslenen Ak Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem; "Türkiye tarımında 23 kalem destekleme arttırıldı. Mazot desteklemeleri Ak Parti iktidarı ile ilk kez verildi. Gübre desteklemeleri bizden önce kesilmişti, Ak Parti yeniden başlattı. Başka ne diyeyim 'Helal olsun Ak Parti'ye" ifadelerinde bulundu.