Doğalgaz ve Petrol aramaları için Algılama Teknolojisi

Doğalgaz ve Petrol araştırmaları için Shell ve HP Algılama Teknolojisi geliştirdi.

Doğalgaz ve Petrol aramaları için Algılama Teknolojisi
HP ve Shell, 2010 Uluslararası Petrol Haftası’nda, petrol ve doğalgaz araştırmalarında çok yüksek çözünürlüklü sismik veriler elde edebilen kablosuz bir sismograf sistemi geliştireceklerini duyurdu.

Petrol ve doğalgaz endüstrisinin en verimli yataklara erişebilmesi için yüksek kaliteli sismograflarla yeraltındaki kaynaklarla ilgili ayrıntılı veriler elde etmesi gerekiyor. Böylece yeni doğalgaz ve petrol yataklarının ekonomik değer taşıyıp taşımadığı belirlenebiliyor, fizibilite çalışmaları yapılabiliyor ve işletilen yatakların rezervleri doğru bir şekilde izlenebiliyor. Daha fazla sinyal kanalını daha geniş bir frekans aralığında kullanan yeni sistem sismik veri kalitesini büyük ölçüde artırıyor. Yüksek çözünürlüklü sismograf sistemi mevcut donanımlardan çok daha güvenli bir şekilde kullanılabiliyor ve işletim maliyetlerini düşürüyor.

Shell Yenilik, Araştırma ve Geliştirme Bölümü Başkan Yardımcısı Gerald Schotman, “Bunun sismik veri kalitesinde çığır açarak Shell’e Ortadoğu’daki tuz katmanı altı sahalar veya Kuzey Amerika’daki gaz yatakları gibi işletilmesi zor olan gaz ve petrol rezervlerini araştırmada rekabet gücü kazandıracağını düşünüyoruz” diyor.

Yeni sistem HP’nin petrol sanayisi gibi farklı sektörlere hizmet veren geniş bir ürün grubuna sahip olduğunu gösteriyor. Şirketin araştırma kolu olan HP Labs ile Görüntüleme ve Baskı Grubu tarafından geliştirilen yüksek performanslı algılama teknolojisini içeren yeni sistem, HP Kurumsal Hizmetler departmanı tarafından sunuluyor. Ayrıca, yüksek çözünürlüklü sismograf sistemi HP saklama, bilgiişlem ve yazılım ürünleriyle birlikte HP ProCurve network çözümlerini kullanıyor.

Kıdemli Başkan Yardımcısı HP Kurumsal Hizmetler ve Genel Müdürü Joe Eazor, “Zengin enerji kaynakları bulmak için teknolojide kaydedilen bu ilerlemeler yeni petrol ve doğalgaz rezervlerini tespit etme yönteminde çığır açacak” diyor. “HP, Shell’e sismik araştırmalarda karşılaşılan başlıca güçlükleri aşmak için yenilikçi ve kapsamlı bir algılama sistemi sunmaktadır.”

Shell’le yapılan stratejik işbirliği, HP’nin müşterilerin çevreyi koruyan, iş ekonomisini değiştiren ve güvenilir kararlar alınmasını sağlayan bilgi teknolojileri dönüşümü yol haritasının somut örneklerinden birini oluşturuyor. Shell için geliştirilen sisteme benzer yeni algılama teknolojileri ve özellikle de birbirine network ile bağlanan algılayıcılar sağlık, güvenlik gibi alanlarda arama, takip ve izleme çalışmalarının yapılmasını kolaylaştırıyor.

HP ve Shell’in yeni algılama sistemiyle ilgili daha fazla bilgi edinmek için www.hp.com/go/sensingsolutions adresindeki basın kitine ulaşabilirsiniz.